Hoe je iedere dag yoga en meditatie kunt doen, zonder veel discipline te hebben

Hoe je iedere dag yoga en meditatie kunt doen, zonder veel discipline te hebben

Dat klinkt te mooi? Toch kan het. Ik vertel je hoe.
Ik doe nu 12 jaar iedere dag yoga en meditatie. Iedere dag zonder er ook maar 1 te hebben overgeslagen. En dat terwijl ik weinig discipline heb. Even met de billen bloot. Ik was vroeger een enorme couch potato. Als kind lag ik al uren op de bank. En later als student en promovendus kon ik zo iedere zomer 3 weken op de bank liggen Tour de France kijken met een biertje en een zak chips. Niet echt de ambitieuze yogi dus die nu iedere dag vroeg op staat, een eigen opleiding runt, die nu ook internationaal gaat en een online kundalini yoga omgeving creëert.

Hoe dan toch elke dag yoga en meditatie?

Ik heb een coachingstechniek gebruikt. “Inevitability thinking” heet die techniek. Oftewel, hoe kan ik ervoor zorgen dat het onvermijdelijk wordt dat ik dagelijks yoga doen. Wat zijn de condities? Hoe kan ik mijn leven zo structureren dat het niet anders kan dan dat ik dagelijks yoga en meditatie doe?

In mijn geval heb ik volgende gedaan:

  • Afspraak met mezelf dat ik iedere dag voor mijn ontbijt yoga en meditatie doe. Oftewel, ik eet niet voordat ik yoga en meditatie heb gedaan.
  • Flexibiliteit in mijn yoga commitment gebouwd. Ik heb drie verschillende soorten Sadhana: 1 voor als ik veel tijd heb, 1 voor als ik normaal tijd heb, en 1 voor als ik weinig tijd heb. Doordat ik weet wat ik kan doen ookal heb ik weinig tijd (als ik bijvoorbeeld vroeg naar Schiphol moet), creeer ik rust en zekerheid in mijn Sadhana. Als ik weinig tijd heb doe ik Japji (kan ik uit mijn hoofd dus kan ik overal doen), wat yoga oefeningen en een mantra meditatie. Dat kan ik over de hele wereld doen.
  • Wat ik ook doe aan yoga en meditatie ik waardeer het. In het begin van mijn yoga practice was ik kritisch op mijzelf als ik geen volledige 2,5 uur Sadhana had gedaan. Nu waardeer ik ieder minuut die ik toewijd aan mezelf. Dit is voor mij zelfliefde. Onvoorwaardelijk van mijzelf houden en mijzelf waarderen.
  • Ik hou mijzelf geïnspireerd door middel van groepsadhana. Iedere week geef ik vrijdagochtend groepsadhana in Amsterdam. Dat doe ik al 12 jaar. Zo blijft het altijd in mijn systeem. Daarnaast heb ik het geluk dat ik retraites organiseer waarin ik zelf ook meedoe met groepsadhana. Ik geef hem zelf dat is handig. (Mocht je nog mee willen 21-24 maart, schrijf je dan hier in en heb de ideale kickstart voor je dagelijkse beoefening).

Extra steuntje in de rug voor een dagelijkse practice

Bovendien heb ik tegenwoordig nog een belangrijk hulpmiddel voor mijn Sadhana. Dat is de mijn eigen online Kundalini Yoga omgeving. Regelmatig doe ik met mezelf een kriya. Het voordeel van online meedoen is dat ik er doorheen wordt gepraat. Ook hoef ik geen tijden bij te houden. Ik krijg bemoedigende woorden. En ik kan kiezen welke set ik nodig heb. Eentje voor navel kracht om dingen te doen, eentje voor mijn hart om mij makkelijker te verbinden met mensen, of een voor mijn hypofyse om meer helderheid en rust in mijn hoofd te krijgen.

Vroeger had ik vaak moeite om mijzelf te motiveren voor een kriya. Dankzij de online Kundalini Yoga heb ik daar geen last meer van. Wat een blessing dat je dan niet jezelf hoeft te dragen, maar dat je gedragen wordt. De waarde van een leraar is daarin groot. Hij draagt je er door heen en je haalt veel meer resultaat uit je practice.

Tip: begin bij de basis

Als je iets wilt leren, kan ik je een hele goede tip geven. Gebruik je discipline om eerst de basis te leren. Als je de basis kent, worden de andere kriya’s namelijk makkelijker. Daarvoor heb ik de Kriya Warming Up Set ook in de Kundalini Yoga Club gezet. Deze kriya grijpt terug naar de basis van Kundalini Yoga en geeft je deze yoga vorm dus in zijn pure vorm. Geen oefeningen, maar echt de basis. Als je kundalini op een goede manier wilt laten ontwaken, is deze kriya echt ideaal.

Wil je deze kriya ook doen, maar ben je nog geen lid?

Word dan nu direct lid en klik hier om gelijk te beginnen met online Kundalini Yoga.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.