2 belangrijke trends en 7 vaardigheden die je moet leren als Yogi om te overleven en te excelleren in deze Nieuwe Tijd.

2 belangrijke trends en 7 vaardigheden die je moet leren als Yogi om te overleven en te excelleren in deze Nieuwe Tijd.

De 2 belangrijkste trends van deze tijd

Probeer je je vast te klampen aan zekerheden? Een vaste baan, een vaste relatie, vaste overtuigingen, vaste toekomstverwachtingen?

Dan heb ik slecht nieuws voor je.

Alles is onzeker en zal steeds onzekerder worden.

Vaste dienstverbanden worden steeds korter, het aantal scheidingen loopt gestaag op, innovaties versnellen en de hoeveelheid beschikbare informatie explodeert.

Is hier sprake van een spirituele vibratie die steeds hoger wordt? Waardoor alles wat vast zit lost getrild wordt? Of is het allemaal wetenschappelijk te verklaren?

Maakt het uit?

Nee, want de realiteit van de ervaring blijft hetzelfde.

Als yogi observeer ik 2 belangrijke trends

1. Toename van transities en transformaties.

Allereerst de enorme toename van transities en transformaties. Iedereen om je heen zit wel in een transitie of transformatie. Een nieuw huis, een nieuwe woonplaats, een nieuwe partner, een nieuwe baan, een nieuwe “ziekte”, een nieuw carrière, een nieuw dieet, een nieuwe levensstijl, een nieuwe geloofsovertuiging en ga zo maar door.

Nog nooit in de geschiedenis van onze mensheid zijn we blootgesteld aan zoveel verandering. Ik zelf kan er ook wel een paar opnoemen. Van yogi naar econoom. Van werknemer naar zelfstandige. Van eenpitter naar personeel. Van vrijgezel naar relatie. Van relatie naar vrijgezel. Enzovoort.

Deze enorme toename aan transities en transformaties leidt er ook toe dat steeds meer mensen op zoek gaan naar zichzelf door zelf-hulp boeken en spirituele beoefening. We zoeken naar vastigheden in onzekere tijden. Ook ga je in tijden van transitie en transformatie op zoek naar hulp van buitenaf. Therapeut, psycholoog, guru of tegenwoordig heel vaak: de coach.

Mensen vragen mij wel eens: waarom zijn er zo veel coaches tegenwoordig?

Ik antwoord steevast: omdat er zoveel mensen in transitie en transformatie zitten. Een dieet coach, een carrière coach, een spirituele coach, een job coach enzovoorts. Allemaal mensen die je ondersteunen in periodes van transities.

Ikzelf ben bijvoorbeeld een Kundalini Yoga Coach. Als Kundalini Yoga coach heb ik veel ervaring met spiritueel ontwaken (en spirituele depressies vlak voor het ontwaken) en hoe je hier op een goede manier mee omgaat. Als mensen eenmaal spiritueel ontwaakt zijn, verandert er veel. Wat ooit eens opgebouwd was klopt niet meer. De buitenkant is geen afspiegeling meer van de nieuwe innerlijke realiteit. Als Kundalini Yoga coach ondersteun ik mensen ook in het zetten van deze vervolgstap. Dat gaan doen wat bij je past. Wat resoneert. En alle moedige beslissingen die daar bij horen. En dat zijn niet alleen maar zware beslissingen zoals bepaalde relaties stoppen of een baan opzeggen. Maar juist ook hele mooie processen zoals een eigen training opzetten, een nieuwe carrière als coach, of een tijd lang even helemaal niets.

Ook de mensen die zich nu nog vast zetten in oude ideeën en vormen zullen er vroeg of laat aan moeten geloven. De nieuwe realiteit haalt je in. Elk verzet is zinloos. Weerstand creëert alleen maar meer stress en daar wordt je alleen maar ziek van.

2. Verandering van de perceptie van onszelf

De tweede grote verandering is de verandering van hoe wij onszelf zien. Van fysiek materieel wezen tot een energetisch veld. Veel mensen zien zichzelf als een fysieke identiteit. Een persoon met 2 handen, 2 voeten, 2 armen, 2 benen, een hoofd etc.

Maar de meeste mensen die ontwaken realiseren zich dat zij eigenlijk veel meer zijn. Zij voelen en ervaren zichzelf als een electro-magnetisch veld. Een vibrerend wezen die kan resoneren met andere vibrerende wezens (en dat hoeven niet alleen maar mensen te zijn). De perceptie van je eigen realiteit wordt groter en steeds verfijnder.

En daarmee wordt je je ook opeens meer en meer bewust van dingen met een “slechte” vibe en een “goede” vibe.

Je wordt je opeens bewust dat iemand anders energie in jouw energie veld kan komen. Ik weet nog in het begin van mijn eigen ontwaken ik echt niet meer door de Kalverstraat kon lopen. Dat trok mijn energieveld echt niet meer. Gelukkig groeit in de loop der jaren je aura weer en kan je overal weer zijn. Maar een bepaalde overgevoeligheid voor van alles zijn ook tekenen van ontwaken (en een nog niet volledige integratie – vele overgevoeligheden horen weer over te gaan als je je nieuwe realiteit weet te integreren).

Door yoga en meditatie wordt je je en veel bewuster van je energetische realiteit en heb je tegelijkertijd ook alle tools in handen om je energetische veld te versterken en op te schonen.

Waar vele yogavormen nog hun focus hebben op het fysieke lichaam, daar gaat het in Kundalini Yoga primair om de energetische lichamen. Dit maakt Kundalini Yoga ook de yoga voor de toekomst. Het is in die zin ook niet zo gek dat de populariteit (zeker in de Verenigde Staten) enorm stijgt.

Om goed op deze twee trends in te spelen leer ik de mensen in mijn opleiding Kundalini Yoga Coaching 7 vaardigheden om niet alleen te overleven in deze nieuwe veranderende tijd maar ook te excelleren. Deze 7 vaardigheden zorgen ervoor dat je altijd verbonden blijft met jezelf hoe groot de uitdagingen ook zijn. En het zorgt er ook voor dat je je niet in angst terugtrekt achter schijnzekerheden.

De 7 vaardigheden om te excelleren.

Vaardigheid 1: Het opbouwen en aanpassen van een Kundalini Yoga Sadhana (persoonlijk beoefening) voor jezelf en een ander

Alle veranderingen hebben een grote invloed op ons zenuwstelsel en onze hormoonhuishouding. Kundalini Yoga werkt specifiek op ons zenuwstelsel en hormoonhuishouding en de energetische variant daarop van de chakras en 10 lichamen.  Weten welke oefeningen en meditatie je kunt doen voor welke uitdagingen is een vaardigheid die iedereen zou moeten kennen. Hiervoor heb je kennis nodig van je eigen energetische systeem en hoe yoga en meditatie daarop in werkt. Dan kun je een practice samen stellen die op dit moment bij jou past. Als ik kijk naar mijn eigen proces dan is het kunnen aanpassen van de lengte en intensiteit van mijn Sadhana een belangrijk mijlpaal geweest. Hierin kan je enorm groeien door bijvoorbeeld dit te combineren met de kennis van de tantrische numerologie en het effect van je geboortedatum op je energetische lichamen. Een vaardigheid die ik mijn studenten leer in de Kundalini Yoga Coaching level 2.

Vaardigheid 2: Jezelf leren coachen naar een positieve mindset

Je electro-magnetisch veld wordt aangestuurd door je arcline. Je arcline is een energetisch veld om je hoofd dat je vroeger wel zag op schilderijen van heiligen. Iedereen heeft een arcline alleen niet iedereen is er bewust van (vrouwen hebben er zelfs 2, ook nog eentje tussen de tepels). Je arcline is het controle centrum voor je electro-magnetische veld. En je arcline wordt weer voor een groot gedeelte aangestuurd door wat je denkt. Je gedachtes en overtuigingen geven via je arcline instructies aan je electro-magnetisch veld af wie of wat je bent. En dit straal je weer uit (electro) en trek je ook aan (magnetisch). Als je je leven wilt veranderen zul je dus ook je gedachten en je oude overtuigingen moeten los laten. Op deze manier wordt je vrij en kan je beter inspelen op de nieuwe mogelijkheden.

Zelf-coaching is een hele goede tool om er voor te zorgen dat je een goed signaal uit stuurt naar je electromagnetische veld.

Dit is niet alleen belangrijk om succesvol te zijn maar tevens essentieel voor een goede gezondheid. Als je denkt dat je ziek, zwak en misselijk bent geef je je zelf dat signaal af. En als je denkt dat je gezond bent of dat je iets doet wat goed voor je is dan wordt je beter (het welbekende placebo-effect is hier het beste voorbeeld van).

Zelf-coaching is essentieel, zeker als je bedenkt dat 95% van onze gedachten onbewust zijn (en dus afhankelijk van oude programmering van onze ouders, leraren en omgeving) en maar 5% bewust. Door consistente zelf-coaching verander je ook de onbewuste gedachtenstroom en gaat je leven “automatisch” beter voor je werken.

Vaardigheid 3: Jezelf en anderen reguleren door transities en transformaties en door fysieke, emotionele, mentale en spirituele blokkades.

Transities en transformaties zijn een feit en een onderdeel van deze tijd. De kunst is jezelf weten te reguleren. Met reguleren bedoel ik dat je een verbinding met jezelf weet te behouden en door een intense periode kan gaan zonder jezelf af te sluiten. Jezelf reguleren is een kunst en is aan te leren. De ademhaling speelt hier in een belangrijke rol. Als je jezelf door een aantal transities en transformaties hebt gereguleerd dan krijg je vertrouwen in je eigen vermogen tot zelf-regulatie. Dat is een belangrijk moment. Want als je eenmaal comfortabel bent met deze vaardigheid durf je makkelijker je comfortzone te verlaten en kan je groeien.

Vaardigheid 4: Basis coaching vaardigheden

Yogi Bhajan noemt deze nieuwe tijd het Waterman Tijdperk. Dit is het tijdperk waarin we gaan naar een focus op ik naar een focus op wij. Dit betekent dat in de toekomst je niet alles meer alleen kan doen maar dat je alleen dingen kunt bereiken door samenwerking. Om goed te kunnen samenwerken moet je 2 dingen kunnen. Goed luisteren en de juiste vragen stellen. En in deze volgorde. Als je goed kunt luisteren kom je er achter wat de andere persoon wilt en als je dan goed kunt uiten wat jij wilt dan kun je op zoek gaan naar een win-win situatie. Het principe van win-win is voor yogi Bhajan het hoogste principe en de essentie van de neutral mind.

Vaardigheid 5: Een professionele intake

Wat doet een professionele intake nu in zo’n rijtje denk je? Dat zal ik je uitleggen. Een professionele intake is de praktische uitwerking van een win-win attitude. In een professionele intake leer je de behoeftes van de ander kennen. Hoe beter je elkaars behoeften weet hoe beter je elkaar kunt helpen. En daar gaat het in de nieuwe tijd ook over. Dat iedereen weet wie die is en dat jij weet wie jij bent en vanuit die basis met elkaar kunt samenwerken. Op basis van gelijkwaardigheid en professionaliteit.

Vaardigheid 6: Lange termijn yoga coaching programmas bouwen

In de toekomst zal niks meer vast zijn maar alles tijdelijk en fluide. Veel van wat je doet zal op projectbasis zijn. Met verschillende mensen voor een beperkte tijd. Dus is het belangrijk dat je weet hoe je zoiets opbouwt. Welke vragen je moet stellen. Hoe je iedereen zijn of haar eigen verantwoordelijkheid geeft. Hoe je de energie goed houdt. En hoe je blijft leren.

Vaardigheid 7: Ontwikkelen van overvloedsbewustzijn

We komen uit de periode van schaarste. We leven in een schaarste paradigma. We maken ons allemaal druk over of we wel genoeg geld en tijd hebben. Langzaam aan verschuift het bewustzijn naar waarde. Welke waarde kan ik leveren. Hoe kan ik mijn waarde vergroten. En dat heeft niks meer met tijd te maken. Langzaam zal het idee van “loonslaaf” en “uurtje-factuurtje” verdwijnen. Iedereen weet wat hij waard is en vraagt die waarde voor de waarde die hij of zij levert. Dit zal er voor zorgen dat ons bewustzijn verandert. Dat we niet meer leven en denken in tekort maar in waarde. Probeer het maar eens als je denkt “heb ik wel genoeg”. Vervang dan die gedachte door “hoe kan ik nog meer waarde creëren?”. Als je dat lukt weet je dat je onbeperkte waarde kunt creëren en ben je vrij en klaar voor de nieuwe tijd. Dat gun ik mezelf. Dat gun ik jou. En dat gun ik de hele wereld. Het zal een lang proces zijn, maar het is het allemaal waard. Dit zijn we met zijn allen aan het creëren.

Wil jij ook deze vaardigheden leren en jezelf voorbereiden op de nieuwe tijd?

Doe dan mee met de Kundalini Yoga Coaching level 1 die begint in januari 2020.

Dit is tevens de laatste keer dat je bij de Kundalini Yoga Coaching level 1 levenslang gratis toegang krijgt tot de Kundalini Yoga club. In de Kundalini Yoga Club vind je Kundalini Yoga kriyas en meditaties opgenomen in het Nederlands. Het doel is om alle 2500 kriyas en meditaties op te nemen zodat je altijd je electro-magnetische veld in optimale conditie kunt houden.

Tevens kan je deze week nog meedoen voor de super-vroeg-boekprijs.

Klik hier voor meer informatie en direct inschrijven.

Ik hoop je te zien in januari.

Sat nam

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.