Zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in Nederland kunt ervaren

Zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in Nederland kunt ervaren

Je weet dat je uniek bent. Je noemt jezelf wellicht een onafhankelijke creatieveling of professional. Je bent waarschijnlijk coach, consultant, webdesigner, manager, trainer, yogaleraar of iets in die richting.

Je vindt wat je doet belangrijk. Je wilt in ieder geval graag iets unieks bijdragen aan deze wereld. Is het niet in je bedrijf of werk, dan in ieder geval in je gezin of in je vriendenkring om jezelf heen.

Maar toch ben je altijd op zoek naar meer diepgang. Meer betekenis. Meer verbinding met wat je doet. Je hebt een continue behoefte aan verdieping en persoonlijke en spirituele ontwikkeling.

Misschien begin je net met je eigen ontwikkeling of wellicht doe je het al tientallen jaren, maar je bent zeker geïnteresseerd om je hele ontwikkeling op een hoger niveau te brengen.

Je denkt waarschijnlijk hieraan:

  • Wat wil ik nu werkelijk met mijn leven?
  • Wat is mijn werkelijke roeping in het leven?
  • Hoe houd ik balans tussen mijn werk, mijn gezondheid en mijn omgeving?
  • Hoe breng ik evenwicht tussen succes in de buitenwereld en rust en evenwicht van binnen?
  • Wat houdt mij tegen? Waar houden mijn gedachten en gevoelens mij klein?
  • Wat is mijn tribe? Wie zijn mijn gelijkgestemden?
  • Hoe kan ik volop genieten van het leven en tegelijkertijd bewust en spiritueel bezig zijn?

Eén ding is zeker: je wilt een beter, meer betekenisvol leven. Met de juiste mensen om je heen een echt verschil maken. Iets bijdragen. Je bent klaar voor een bewuster, meer succesvol leven. En als je precies wist hoe je dat moest doen, dan zou je gelijk in actie komen, niet waar?

zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in nederland kunt beleven

Je hoeft niet de halve wereld af te reizen voor een retreat om jezelf te vinden

Kijk, om echt bewust spiritueel en succesvol te zijn in je werk en je leven, heb je energie, tijd en een beetje geld nodig om te investeren om naar het volgende level te komen. En daarvoor hoef je echt niet naar Bali, de Franse Alpen, Ibiza of wat voor een prachtig oord dan ook. Natuurlijk zijn die plekken onwijs mooi en inspirerend, maar waar het daadwerkelijk om draait tijdens een retraite is de tijd die jij doorbrengt met jezelf. En dat kan overal. Ook in Nederland.

Als jij dus behoefte hebt aan verstilling, vertraging en verdieping. Rust en contact met jezelf. Je hoeft er niet voor te wachten tot de grenzen weer open zijn. Je kunt het allemaal vinden op Nederlandse bodem. Hieronder op een rijtje waarom een retreat in Nederland een goed idee is en jou gaat brengen wat je nodig hebt.

Reden 1: Persoonlijke en spirituele groei

Groeien is tijd nemen voor jezelf. Wat je struikelblok ook is in jezelf, de oplossing ligt in tijd nemen voor jezelf. Naar binnen te keren en jezelf te horen. Hoe meer je aan jezelf werkt, hoe harder je groeit. Hoe harder je groeit, hoe meer er verandert “zonder” er iets voor te doen. Je mediteert je problemen letterlijk weg (vaak in combinatie met mantra‘s). Puur en alleen door tijd te nemen om bij jezelf stil te staan. Ook in Nederland.

Reden 2: Wat je van binnen voelt, vertaalt zich naar buiten

Dat mediteren is niet alleen goed om inzicht te krijgen in jezelf en je innerlijke wereld te verbeteren. Dat mediteren helpt je ook om dat wat je binnen vindt te vertalen naar de wereld om je heen; zo binnen zo buiten. Onze situatie in de buitenwereld is ook hierin weer een reflectie van onze binnenwereld, hoe je denkt en wat je voelt.

Tijdens het spirituele proces wanneer je op retraite bent, onderga je een energieshift waardoor je vibratie verandert. Als je je vibratie verandert, verandert ook wat je aantrekt en afstoot. Dit proces is niet locatie gebonden. Die energieshift vindt namelijk plaats doordat je door middel van meditatie door blokkades heen werkt. Blokkades die liggen opgeslagen in jouw systeem en voorkomen dat jij je volle potentieel leeft. Ze zorgen er namelijk voor dat jouw energie, jouw vibratie geblokkeerd is en je dus iets heel anders kan aantrekken dan je wilt.

Een voorbeeld dat voor veel vrouwen van toepassing is: de foute man. Je wilt het niet, maar toch gebeurt het elke keer weer. Er zit dus iets in jouw energie dat voorkomt dat jij goede potentiële partners aantrekt. Een retraite geeft je de mogelijkheid om langdurig bij jezelf stil te staan en naar binnen te keren. Te voelen wat jou tegenhoudt, maar vooral ook om het los te laten. Of dit nu is om liefde aan te trekken, financiële overvloed of gezonder te leven.

Reden 3: De diepere oorzaken van je patronen doorbreken

Patronen hebben we allemaal. En daar doen we ook van alles aan om er vanaf te komen. Soms lukt dat en soms ook niet. In de yoga kennen we een diepere laag waarin patronen liggen. En dat is de laag van de “samskaras”.

Samskaras zijn diepe karmische imprints uit dit of vorige levens die er op mysterieuze wijze voor zorgen dat we toch iedere keer weer in dezelfde situaties belanden. Dat kan zijn een zelfde probleem in je relaties, problemen op je werk of intern in je bewustzijn.

In de diepere lagen van yoga gaat het heel erg over het neutraliseren van deze samskaras. Hoe doe je dat? Door diepe intense meditatie ervaringen. Diepe intense ervaringen zijn moeilijk in je eentje te creëren. Dat werkt het beste in een groep. Met een ervaren leraar. En een stevige practice. Als aan die voorwaarden wordt voldaan heb je de kans om zo’n samskara te doorbreken.

Mijn persoonlijke leven is een aaneenschakeling van het ontdekken van deze samowaars en op het juiste moment een retraite doen en een goede spirituele leraar tegenkomen. Ieder jaar speelt er wel een thema in mijn leven en doe ik er op aards niveau mijn best voor om deze te doorbreken of er op zijn minst op acceptabele wijze mee om te gaan.

Maar ik weet uit eigen ervaring dat ik sommige dingen niet kan doorbreken. Daar heb ik groepsenergie en een leraar voor nodig. Ik wacht dus ook niet reactief af dat mijn problemen zich opstapelen. Maar doe ieder jaar proactief 1 of 2 retraites om zo preventief deze samskaras op te ruimen.

zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in nederland kunt beleven

Reden 4: Je frequentie verhogen

Er zijn 2 manieren om te leven. Overal als een gek achter aan rennen of dingen naar je toe laten komen. Het is helemaal niet erg om actief te zijn. Sterker nog. Actief zijn is goed. Alleen het leven wordt wel leuker, spontaner en magischer als je het leven ook voor jou laat werken.

Daarvoor hoef je geen magische spreuken te zeggen. En je hoeft ook niet het zoveelste boek over “The Secret” te lezen. Wat je wel moet doen, is je frequentie verhogen.

Je frequentie is de vibratie van je elektromagnetische veld. Wat wij in de yoga je aura noemen. Je aura is weer de som van de frequentie van je 7 afzonderlijke chakra’s. Dus hoe opener je chakras. Hoe hoger je vibratie. En hoe hoger je vibratie hoe meer er naar je toekomt!

Een retraite is natuurlijk de ideale plek om je frequentie te verhogen. Ontspanning, goed eten, en natuurlijk bijna 6 uur Kundalini Yoga en meditatie op een dag, zorgen ervoor dat je frequentie enorm omhoog gaat. Alleen dat al is de investering van een retraite waard. En zeker nu een welkome ervaring om hoog in frequentie te komen.

Reden 5: Je innerlijke stem horen

In deze maatschappij staan we continu in de verleiding. Nieuwe kleren, nieuwe ideeën, nieuwe mogelijkheden. Maar wat zullen we doen? Welke keuzes moeten we maken? In de yoga leren we vertrouwen op de neutral mind. Hoe sterker je neutral mind wordt hoe makkelijker je kunt kiezen.

De neutral mind is de oplossing voor keuzestress. Hij weegt intuïtief de voor en nadelen van de opties en komt binnen 9 seconden met een antwoord die in alignement is met onze ziel. Want daar gaat het om. Kunnen we leven, zijn en doen, vanuit onze ziel.

Je ziel is een soort open aanwezigheid. Je hoeft er niet naar op zoek. Hij is er altijd. Alleen is onze mind vaak zo onrustig dat we onze ziel niet horen. Op een retraite wordt de mind rustig en kun je de stem van je ziel weer horen. Die vertelt wat je te doen staat. Hoe je je uitdagingen kunt oplossen. Welke kant je op moet voor je eigen groei en voor het goede van het geheel.

Deze innerlijke stem horen en er naar luisteren. Dat is de essentie van een bezield leven. Juist in tijden van crisis of succes, is het essentieel om stil te blijven staan en te luisteren naar je ziel. En daar hoef je niet ver voor te gaan. Alleen maar tijd te nemen voor jezelf.

Reden 6: Kalmte ervaren in een chaotische tijd

Soms is de kalmte bewaren in deze tijd moeilijk. Er is veel verdeling en negativiteit in de samenleving. Maar als je dit alles even buitensluit en terugkeert naar jezelf, zul je merken dat deze periode een uitgelezen kans is om de balans op te maken. Juist nu terugkeren naar je eigen basis: wat is van jou en wat niet? Wat wil je wel en wat niet? Dit is een mogelijkheid om dingen, situaties en mensen los te laten die jou niet langer dienen. Om echt los te laten wat in het verleden dient te blijven.

Al deze dingen kun je ook ervaren dicht bij huis. De ervaring is niet gebonden aan een plek duizenden kilometers van ons vandaan of aan de andere kant van de wereld. Het gaat om de tijd die je neemt voor jezelf om dit alles te kunnen ervaren.

zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in nederland kunt belevenYoga retreats zijn van onschatbare waarde

Alle redenen hierboven genoemd zijn enorm belangrijk. En bovenop dit alles, krijgt je lichaam en geest natuurlijk ook nog eens een enorme boost waardoor je immuunsysteem sterker wordt. Je verbindt je tijdens een retraite met gelijkgestemden, ga je veel lachen en plezier maken en natuurlijk heerlijk eten. Genieten met een grote G!

Op retraite gaan, is een kans om dagen achter elkaar zonder het gedoe van alledag jezelf te zijn en te zien. Je hebt tijd en ruimte om een shift te maken. Dit is ook de enige manier om een tastbare, blijvende shift te maken: tijd maken voor jezelf. Een verandering is vaak tijdelijk, maar niet bij een spirituele shift. Dit is permanent. Wanneer je eenmaal bewust bent, is er geen weg meer terug en ga je alleen nog maar meer groeien.

De juiste yoga retreat kiezen

En dan ben je overtuigd: je wilt op yoga retreat en ook zo’n waanzinnige ervaring opdoen. Maar hoe weet je nou of de retraite die je voor ogen hebt ook daadwerkelijk de juiste voor jou is? Want er zijn retraites in overvloed. Ik bezoek ze. Ik geef ze. Maar hoe kun je het kaf van het koren scheiden in de zee van talloze keuzes? Hieronder een paar tips waar ik op let. Ik denk dat het jou ook kan helpen. Zo kan jij de yoga retreat kiezen die bij jou past en jou echt in contact brengt met jouw intentie en balans brengt.

1. De leraar tijdens de retreat

De leraar is de spil van de retraite. Hij zet de energie en bewaakt de space. De juiste leraar is dus essentieel wanneer je op retraite gaat. Wat is zijn ervaring? Wat is zijn eigen practice? Hoe communiceert hij? Does he “Walk the Talk”. Zoek het uit. Gebruik Google om om meer achtergronden en ervaringen te lezen. Leg contact door middel van mail of telefoon. Als hij ook lessen geeft en je hebt de gelegenheid ga een keer sfeer proeven.

2. Het programma tijdens de retreat

Is het een yoga vakantie of een retraite? Of een combinatie van inspanning en ontspanning. Hoeveel uur yoga en meditatie doe je per dag? Wil je transformatie dan heb je minimaal 5 tot 6 uur yoga en meditatie per dag nodig. De Yoga vakantie heeft meestal 1 of 2 blokken van 1 tot 2 uur yoga en meditatie. Aan de andere kant heb je ook retraites met 14 uur yoga/ mediatie. Vipassana bijvoorbeeld. Afhankelijk van wat je wilt, is het programma dus van groot belang.

3. De locatie van de retreat

Het buitenland is even niet van toepassing, maar ook binnen Nederland is er allerlei keuze. Wil je Spartaans of juist luxe? Alles is er tegenwoordig. Van een luxueuze villa aan het strand tot een houten bankje in een klooster in een bos. Wat wil je? Onderzoek de locatie. Hoe zijn de bedden? Je wilt geen week lang met rugpijn wakker worden. Zijn het gedeelde kamers, heb je een eigen kamer of is het juist een slaapzaal. Ook hier goed doorvragen. Goede rust is van belang wanneer je een innerlijke reis gaat maken.

4. Het eten tijdens de retreat

Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Ook hier is er weer veel variatie. Van hotelkeuken tot privé kok die de heerlijkste biologische, veganistische culinaire hoogstandjes uithaalt. Wordt er rekening gehouden met allergieën? Je wilt geen 3 uur yoga doen met vet en zwaar eten in je maag. Echt niet. Voeding heeft enorme impact op je lichaam en dus ook op je energetische systeem. Je wilt je lichaam en energie schoon houden dus daar hoort schoon eten bij.

5. De prijs van de retreat

Zeker voor Nederlanders belangrijk. Van een paar honderd tot een paar duizend euro voor een week yoga en meditatie. Retraites zijn een product geworden waar veel verdiend op wordt. En dat mag best. Zoek iets wat bij je past. Zie het niet als kosten, maar als investering in jezelf. Hoeveel is meer rust in je hoofd waard? Of helder weten wie je bent en wat je hier doet? Misschien dit jaar een strandvakantie minder en een retraite meer doen? Hoe belangrijk vind je jezelf? Ook dat is weer een persoonlijke keuze. Tip: ben je al ondernemer? Dan kun je dit als bedrijfskosten opvoeren.

zes redenen waarom je een ideale yoga retreat in nederland kunt beleven

Als voorbeeld zal ik mijn eigen Kundalini Yoga Voorjaarsretraite eens langs deze 5 criteria leggen.

Criterium 1: de leraar

Guru Gian. De laatste tien jaar een dagelijkse ochtend- en avond practice, twee Sadhana groepen (één in Amsterdam en één in Bergen). De laatste vijf jaar geef ik één of twee retraites per jaar. Daarnaast geef ik allerlei meerdaagse trainingen en opleidingen in binnen- en buitenland. Scoort dus prima op Walk the Talk en ervaring ;-).

Criterium 2: het programma 
05.30u – 08.00u Sadhana – Kundalini Yoga & Meditatie
08.30u – 09.30u  Ontbijt
11.00u  – 13.30u  Kundalini Yoga Workshop
13.30u  – 14.30u  Lunch
14.30u  – 18.00u  Vrije Tijd/ Wandeling
18.30u  – 19.30u  Diner
20.00u – 20.30u Afsluiting met meditatie.

Hier gaat het om een retraite met een mix van inspanning en ontspanning. Er wordt gewerkt aan transformatie, maar er is ook ruimte voor stilte en  het eigen proces.

Criterium 3: de locatie
Dopersduin. Een rustige plek aan de duinen dichtbij zee. Er zijn drie verschillende slaapaccommodaties. Van basic tot wat luxer. Genoeg keuze.

Criterium 4: het eten
Biologisch eten dat verzorgd wordt door Anne Hopman. Zij kookt op verschillende retraites en tijdens opleidingen en iedereen is altijd even enthousiast om haar lekkere gerechten.

Criterium 5: de prijs.
Vanaf € 545,00 alles inclusief kun je al mee tijdens een retraite in Nederland. Deze retraite is aan de voordelige kant van het retraite aanbod momenteel. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Tot slot

Ik hoop dat deze blog je geholpen heeft om inzicht te krijgen wat een retreat voor jou kan betekenen en hoe jij ervoor zorgt dat je een retreat kiest die bij jou past waardoor je een fantastische diepe en levensveranderende ervaring kunt opdoen. Gewoon op Nederlandse bodem.

Donderdag 29 oktober geef ik zelf ook weer een retraite in het prachtige Schoorl. Helemaal coronaproof. Er zijn nog een paar plekjes vrij. Kijk hier voor meer informatie.

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.