Wat is het verschil tussen Kundalini Yoga en ochtendgymnastiek?

Wat is het verschil tussen Kundalini Yoga en ochtendgymnastiek?

“Wat is het verschil tussen iedere dag Kundalini Yoga en iedere dag ochtendgymnastiek?”. 

 

Dit is een vraag die ik onlangs kreeg van een van mijn online studenten van de Kundalini Yoga Club.

 

Hij verexcuseerde zich gelijk voor de platheid van zijn vraag. 

 

Ik stelde hem gerust. 

 

Niks mis met deze vraag. Sterker nog. Ik vind hem erg to-the-point. 

 

Het zette mij aan het denken. 

 

Wat is het verschil tussen Kundalini Yoga en ochtendgymnastiek. 

 

Het verschil zit hem in de spirituele dimensie van Kundalini Yoga. 

 

Dat maakt Kundalini Yoga uniek. En dat is waarom vele beoefenaars van andere yogavormen na de eerste Kundalini Yoga les vaak het gevoel hebben dat ze thuisgekomen zijn. 

 

De spirituele dimensie. Het ontwaken van de innerlijke spirit. 

 

Dit ontwaken van de innerlijke spirit kent 5 fases. 

 

De eerste fase noemen we in Kundalini Yoga: saram pad. 

 

Saram pad is de honeymoon-fase. De verliefdheidsfase. Je voelt iets waardoor je innerlijke verlangen tot ontwaken wordt aangewakkerd. Hiermee wordt het zaadje geplant voor je uiteindelijke verlichting of zelfrealisatie. Wat uiteindelijk nog jaren kan duren. Maar hoe heviger de verliefdheid hoe groter het verlangen tot beoefening. In deze fase zijn heldere instructies en beoefening nodig. 40 dagen, 90 dagen, en soms zelfs 120 dagen kriya beoefening zijn hierin ideaal om de yoga gewoonte te creëren en het innerlijke reinigingsproces te activeren.

 

Dan kom je in karam pad.

In karam pad ga je je innerlijke commitment testen. Je doet yoga en meditatie onder iedere omstandigheid. Je laat je discipline niet liggen voor kerstfeest. Je laat de koffie staan. Drinkt eens een keer geen alcohol omdat je de volgende dag toch echt je kriya wil doen. Deze fase van je ontwikkeling staat in het teken van doen. Je activeert steeds meer je innerlijk licht en je laat je niet afleiden door aardse afleidingen. Je leert duidelijk de uitdagingen van het spirituele pad en wat wel en niet werkt. Leren staat centraal in deze fase.

 

Dan komt Shakti Pad.

In Shakti Pad wordt het spannend. Je bent nu echt al een tijdje bezig. Wellicht al jaren. En nu begint je practice echt te werken. Er ontwaken allerlei krachten. Je mind wordt krachtig. Je projectie wordt krachtig. Je woord heeft kracht. Je aura laat een duidelijke imprint op de ander achter. Je komt in je kracht. Dat is mooi. Maar daarin zit ook de uitdaging. Waar ga je die kracht voor gebruiken? Voor de verlangens van je ziel of de verlangens van je ego. Een mooie fase waarin je jezelf goed leert kennen. Weer een fase van veel leren en waar je mag hopen dat je een goede leraar, mentor of coach naast je hebt staan die zowel je onderzoekingstocht zonder oordeel bekijkt als tevens daar waar nodig je wijst op je waarden en je discipline. 

 

Sahej Pad

Als je Shakti Pad doorkomt en nog steeds je practice doet. En je je niet teveel hebt laten afleiden door je ego, dan begint Sahej Pad. Het pad van gemak en subtiliteit. In deze fase komt je ware authentieke zelf naar voren. Je hoeft niet meer met je ego van alles te regelen, maar de kracht van je ziel trekt de juiste mensen en situaties aan die je nodig hebt. Je krijgt een oervertrouwen in de goedheid van het Universum. Je kunt nu echt ontspannen in je practice, je zijn en je doen. Je leeft nog steeds in de polariteit met zijn ups en downs, maar ieder moment is er een om van te leren. Alles wat je ten deel valt, goed of fout, kan je waarderen. Alles heeft betekenis en je bent dankbaar. 

 

De laatste fase van je innerlijke ontwaken is Sat Pad.

In Sat Pad leef je je Ware Zelf. Ieder dualiteit is nu weg of gaat op in je Grote Zelf. Alles wat je doet of zegt heeft impact en creëert de standaard voor de generatie na je. Je bent een geworden met de teachings. De teachings leven door jou heen. De teachings en de teacher zijn een. Je bent nog steeds wie je bent maar je leven is een uitdrukking van de dienstbaarheid die je in essentie bent. Je leven is een uitdrukking van dienstbaarheid en kosmische perfectie. Je aanwezigheid werkt volledig en je bent vrij in je vorm van expressie. Voorbij de dualiteit. Je kent maar een doel. De ander upliften. Je missie is geslaagd. 

 

Dit zijn de belangrijkste 5 paden van het ontwaken van je innerlijke spirit. Uiteraard zijn er nog stadias na deze 5. Maar dit zijn de belangrijkste. 

 

Zit jij in Saram Pad of Karam Pad? Blijf jezelf dan uitdagen! In de Kundalini Yoga Club zijn er hele series met kriyas voor beginners en kriyas om jezelf uit te dagen. Je kunt nu hier 1 maand gratis (nou ja, €0,01 cent om je gegevens te verifiëren) de online Kundalini Yoga Club uit testen. 

 

Karam Pad of Shakti Pad? Ga eens mee op retraite en laat je inspireren door iemand die je is voorgegaan. Je kan je nu hier inschrijven voor een retraite in het voorjaar in Schoorl.

 

Shakti Pad of Sahej Pad? Ga je zelf dieper onderzoeken. Wie ben ik en wat wil ik? Wat houdt mij tegen? Wat ontwijk ik? Waar laat ik mijn bewustzijn in de steek? Hoe kan ik groeien en wat heb ik nodig? Dit alles leer je in de Kundalini Yoga Coaching level 1 & 2. Voor meer informatie kijk hier.

 

Sat Pad? Waarom lees je dit in vredesnaam! Ga les geven en verspreid het licht.

 

Sat nam,

Guru Gian/ Jasper

 

Ps. Ik ben benieuwd in welk Pad jij zit? Deel het hier en ik zal je een suggestie doen!

Over de schrijver
Kathy
Door

Kathy

op 23 Nov 2019

Verschil tussen ochtendgymnastiek of kundalini yoga? Tijdsgeest en bewustzijnsveruiming....... 🙏❤☺

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.