Vier manieren hoe jij je hartchakra kunt openen en liefde kunt ervaren in je leven

Vier manieren hoe jij je hartchakra kunt openen en liefde kunt ervaren in je leven

Je hart openen. Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar o zo belangrijk. Je hartchakra, ook wel anahata genoemd, is misschien wel de belangrijkste chakra die je hebt. Hier komt namelijk de energie van je onderste drie chakra’s (de aardse behoeften en verlangens) samen met je bovenste drie chakra’s (de spirituele kennis en vervulling). Hier komt alles in balans met elkaar waardoor we in liefde voor onszelf en de ander kunnen leven. Als je hartchakra open en in balans is, ervaar je mededogen, liefde en heling.

All good facets of the being are through compassion, and that is the heart center. It is the beauty, it is the dignity, it is the ecstasy of the human being – Yogi Bhajan

Wat als je hartchakra dicht of zwak is

Maar helaas maken we allemaal vervelende dingen mee in ons leven. Dingen die ons emotioneel raken en soms zelfs traumatiseren. Emotioneel trauma, groot of klein, laat zijn littekens achter. Deze littekens zorgen ervoor dat je hartchakra zwak is of zelfs gesloten. Je kunt je misschien wel voorstellen wat er gebeurt als dit het geval is. Je houdt mensen op afstand en trekt je terug van de wereld, want ergens geloof je dat jij het niet waard bent om liefde te ontvangen. Voordat iemand dichtbij kan komen, duw je hem zelf weg. Want dan ben je ‘veilig’ voor de potentiële pijn die je kunt voelen. Hierdoor kan je misschien zelfs vereenzaamd raken. Bovendien blijf je in die veiligheid de pijn die je ooit hebt opgelopen eigenlijk vast te houden. Die pijn wordt jouw veilig basis. Een donker plekje om je schuil te houden. Een maatje in die eenzaamheid die je eigenlijk zelf in stand houdt.

There is nobody else, it’s all you. Your security is with you and your openness of heart is with you. Do you deal with life with an open heart or do you deal with a scared heart, closed doors? Nobody can make you those things – Yogi Bhajan

Wat je kunt doen om je hartchakra te openen

Gelukkig is er ook een keuze om het anders te doen. Wel je hart gaan openen. Afhankelijk van wat je meegemaakt hebt, kan dat best een tijd duren. Maar wees gerust: je mag er alle tijd voor nemen die jij nodig hebt. Zolang je maar voorwaarts gaat. Al is het een mini stapje per keer. Je zult zien dat het steeds makkelijker wordt om je eigen licht te gaan zien. Het goddelijk in jou. Dat het makkelijker wordt om de wereld in te treden. Om mensen toe te laten en liefde te ontvangen. Niet alleen van anderen maar vooral ook van jezelf. Jezelf weer de moeite waard vinden is het grootste goed dat jij jezelf kunt geven. Een paar manieren om je hart te openen zijn:

 1. Kundalini Yoga
  In Kundalini Yoga zijn er verschillende kriya’s, meditaties (met en zonder mantra) en pranayama‘s, die je kunt doen die speciaal gemaakt zijn om met je hartchakra aan te slag te gaan. Er wordt dan veel gebruik gemaakt van armoefeningen. Dat is om de energie naar je hart te brengen, ofwel het grootste elektromagnetische veld dat je hebt. Dat betekent dus dat hier veel activiteit is en veel energie geeft. Maar door dingen je meegemaakt hebt en de littekens die je hebt opgelopen, werkt dat elektromagnetische veld niet meer goed. Dan voel je je minder beschermd, dan trek je je nog meer terug en ervaar je dus nog minder die liefde. De energie die opgewekt wordt door de kriya’s zorgen ervoor dat de littekens helen. Een goed voorbeeld is de kriya Essence of Self. (Deze staat ook in de Kundalini Yoga Club om thuis te beoefenen).
 2. Dankbaarheid
  Begin je dag naast yoga en/of meditatie met dankbaarheid. Vraag jezelf af: waar ben ik dankbaar voor? Waarom ben ik daar dankbaar voor? Welk gevoel krijg ik ervan? Het gevoel van dankbaarheid brengt je in contact met de liefde vanuit de Bron (of Universum of God). Door die liefde kan jij jezelf weer openen. Het brengt je in het hier en nu en bij jezelf. Sta dus bewust stil bij je zegeningen en bij wat het leven jou al geeft.https://gurugian.nl/kundalini-yoga/termen/wat-is-een-kriya/
 3. Zelf coaching
  Het lastige aan je hart openen is dat je het met je hoofd wel kunt willen. En zelfs als de jij die je nu bent, maar de jij die je ooit was niet. Dat deel van jezelf is gekwetst, vertrouwt niet dat het veilig is en wil te allen tijde liever veilig blijven. Het is aan jou om dat deel, die jij aan de hand te nemen en te laten zien dat het ook anders kan. Door bewust om te gaan met jezelf, jezelf te coachen kan je dit doen. Je wordt dan steeds bewuster van jezelf en kan jij jezelf laten groeien. Je leert dat stukje van jezelf dat alles in twijfel trekt en misschien wel negatief benadert om weer open te gaan. Begin en eindig de dag door jezelf vragen te stellen. ’s Ochtends kan jij bijvoorbeeld vragen aan jezelf: waar kan ik blij van worden vandaag? Waar word ik gelukkig van? En ’s avonds kan je vragen: waar ben ik trots op vandaag? Wat ging er goed? Het mooie is dat als jij jezelf kunt coachen je ook anderen kunt coachen. Mocht je dat willen leren, is mijn training Kundalini Yoga Coaching Level 1 misschien wel wat voor jou.
 4. Vrijwilligerswerk
  Door je dienstbaar op te stellen en iets te doen dat onbaatzuchtig is, kan jij je hartchakra in balans brengen. Er zijn ongetwijfeld veel instanties bij jou in de buurt die handjes kunnen gebruiken. Heb je niet zoveel tijd? Kijk dan eens rond of je spullen hebt staan waar je niks mee doet en waar je misschien iemand anders blij mee kunt maken. Doe iets voor een ander zonder er iets voor terug te willen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om je hart te openen. Kies dat wat voor jou goed voelt en werkt. En onthou dat jij je eigen tempo hiervoor mag aanhouden. Zeker als je traumatische ervaringen hebt meegemaakt, kan het best wat tijd kosten om je weer veilig te voelen in je eigen lichaam. Weet dat dat oké is. Wees trots op de stappen die je zet om jezelf te bevrijden en weer echt te gaan leven. Kom je er zelf niet uit? Stuur me dan vooral een berichtje via info@gurugian.nl. Ik help je graag verder op jouw pad naar liefde en licht.

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.