Ojas: wat is het en hoe werkt?

Ojas: wat is het en hoe werkt?

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar het is één van de belangrijkste substanties in je lichaam: ojas. En hoewel je er misschien nog nooit van gehoord hebt, heb je zeker wel eens ervaren dat je last had van een laag gehalte ojas. Als je hier last van hebt, heb je namelijk te maken met zaken als bleekheid, vermageren, ruwheid, verlies van enthousiasme, piekeren, angst, vatbaar zijn voor verkoudheden en griep, niet meer kunnen genieten. Kortom: je levens juice lijkt op te zijn. En in feite is dat ook zo. Samen met prana en tejas, de andere twee vitale essentien, houdt ojas onze fysieke vitaliteit, mentale helderheid en algehele gezondheid in stand. Ojas staat dus voor vitaliteit en immuniteit: je ultieme gezondheid.

Kundalini Yoga en Ojas

In wezen is het een geconcentreerd nutritioneel goedje in je lichaam vergelijkbaar met cerebrospinaal vocht (dat waar je hersenen op functioneren) en de reden waarom in Kundalini Yoga kriya’s worden gedaan om vloeistoffen in je lichaam te laten circuleren. Ons brein loopt op Ojas. Veel ervan en je kunt alles aan en je voelt je goed. Te weinig en je loopt vast. Kriya’s in Kundalini Yoga bewegen de Ojas door het lichaam en naar je brein. Denk hier bijvoorbeeld aan de Spinal Flex en de Cat Cow. Dat je Ojas toeneemt en naar de juiste plekken stroomt, geeft je dat gevoel dat je je na een les weer herboren voelt.

Yoga ziet ojas dan ook als zeen eer fijn biologisch stofje dat een hoog concentraat van nutriënten en energie levert in je lichaam.  Langdurig uithoudingsvermogen en verjonging zijn dan ook te danken aan ojas. Omdat het de essentie is van alle weefseltypes en de fysieke expressie van bewustzijn in het lichaam, is de basis van je biologische kracht van je weefsel hier dan ook van afhankelijk. De ojas die je in je lichaam hebt, wil je dan ook behouden en optimaliseren.

Ojas is een enorm kostbaar goed dat je niet zo makkelijk bij maakt en ook onderhoud vraagt. Echter zorgen al onze moderne dwaasheden ervoor dat de ojas die je bezit, uitgeput raakt. Te hard werken, slecht dieet, over- en onderseksualiteit, weinig rust, trauma, angst, woede en ga zo maar door. Allen hebben een negatief effect om de kwaliteit en hoeveelheid van de ojas in jouw lichaam.

Hoe kun jij je Ojas versterken?

Is er dan geen enkele hoop? Jawel. Je kunt het bijmaken. Maar niet zo eenvoudig. Het vraagt discipline en toewijding aangezien hier met name een gezond dieet enorm heilzaam voor is. Yogi Bhajan geeft de volgende formule: 100 happen eten produceren 1 druppel bloed en 100 druppels bloed produceren 1 druppel ojas. Oftwel: 10.000 happen goed voedsel voor 1 druppel ojas!!

Recept voor het versterken van je ojas:
Wel 10 amandelen een nacht in water.
Haal het velletje eraf en doe de noten in een blender.
Voeg een kop warme melk toe (mag ook soja- of rijstmelk zijn).
Doe een snufje kardemon, een snufje gember, een snufje dadelsuiker en 1 theelepel ghee toe en eventueel wat saffraan. Mocht je weinig tijd hebben, kun je ook een handje amandelen eten en een kop warme melk drinken.

Credit: Mudita Institute

 

Een overzicht van manieren om je ojas te versterken:

  • Kwalitatief goed voedsel. Voornamelijk die het aarde- en waterelement stimuleren zoals rijst, melk, noten, natuurlijke suikers. Vet is goed, maar ook dadels, vijgen etc. Geen rauw voedsel. Dat is van het luchtelement en voor het versterken van je ojas juist niet goed.
  • Kundalini Yoga kriya’s die de ojas versterken.
  • Genoeg rust en stilte
  • Een natuurlijke omgeving (frisse lucht en voeten op de aarde)
  • Goed, positief en vriendelijk gezelschap om je heen

Giving due time to consciously live in this space is nourishing and brings about feelings of contentment and peacefulness—signs that ojas is present and flowing – Ginny Mazzei

Als je met deze lijst aan de slag gaat gaat je Ojas productie zeker stijgen. Gaat je fysieke gezondheid groeien en ga je je vitaal en helder voelen. Wat ga je merken als je ojas? Heldere, stralende huid, goede weerstand, vrolijk, energiek en enthousiast, jeugdige uitstraling, stressbestendig, creatief en sereen. Zeker de moeite waard dus om mee aan de slag te gaan.

Wil je echt een goede start maken met het vergroten van de Ojas? En wil je weten welke Kundalini Yoga kriya’s hier geschikt voor zijn?  Ga dan mee op de Kundalini Yoga en Meditatie retraite van 10 tot 13 mei. Daar gaan we het hebben over spirituele ontwaking en fysieke verjonging. Met uiteraard veel aandacht voor Ojas aangezien dit een essentieel onderdeel hiervan is. Maar we kijken natuurlijk naar meer aspecten van Kundalini Yoga die hieraan bijdragen. Zo gaan we ook aan de slag met  hoe pranayama je helpt te verjongen en welke mantra’s je hierbij helpen.

Lees hier meer informatie of om je in te schrijven > alles over de retraite.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.