Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?

Eén van de meest ingetypte Google opdrachten over Kundalini Yoga is: is Kundalini Yoga gevaarlijk? Over de Kundalini en de Kundalini Yoga gaan de wildste verhalen rond. En ook ik krijg vaak de vraag of het gevaarlijk is. Hier kan ik heel kort in zijn:

Nee, Kundalini Yoga is niet gevaarlijk, mits goed uitgevoerd.

Sterker nog, ik geloof dat Kundalini Yoga zoals onderwezen door Yogi Bhajan, juist één van de minst gevaarlijke spirituele oefenvormen is als je het op de goede manier beoefent. Hieronder mijn 3 belangrijkste redenen waarom het NIET beoefenen van Kundalini Yoga veel gevaarlijker is.

1. Niet ontwaken is veel gevaarlijker dan Kundalini Yoga beoefenen

Als er weer iemand bij me komt met de vraag: Is Kundalini Yoga beoefenen gevaarlijk? Dan zeg ik hem of haar eerlijk: wat is de prijs van niet ontwaken? Wat is de prijs van leven in een trance? Van een sluimerstaat van de illusie van veiligheid van het leven in de maatschappij? Het gevaar van televisie, social media, suiker, kunstmatige voeding, werken achter een beeldscherm in een ruimte met kunstmatig licht? Wat is het gevaar van niet ontwaakt zijn? Alles maar geloven van wat je van je ouders en de maatschappij hebt meegekregen? Geloof me, de prijs van niet ontwaken is vele malen hoger dan de prijs van ontwaken. Ik zal niet zeggen dat ontwaken makkelijk is en dat er geen gevaren en verleidingen in het spirituele pad zitten. Maar dat is inherent aan ieder spiritueel pad gericht op het ontwaken van de innerlijke energie voor meer bewustzijn.

kundalini yoga

De prijs voor je spirituele ontwikkeling is veel meer discipline, devotie en het aangaan van je oude pijnen die in je onderbewustzijn opgeslagen liggen. Is dat dan niet gevaarlijk? Nou, in ieder geval niet gevaarlijker dan therapie of iedere andere vorm van zelfontwikkeling. Het gevaar van alle spirituele ontwikkeling ligt in zelfverheerlijking, spiritueel ego, en ontkenning. Maar ook dit is niet anders dan in welk ander pad gericht op zelfontwikkeling dan ook. Het mooie van een spiritueel pad als Kundalini Yoga is dat er een zelfreinigend vermogen in de yoga zit. Bij consistente beoefening gaan de scherpe randjes er vanzelf af. Bij geen spirituele beoefening worden de scherpe randjes vaak alleen maar scherper.

2. De meeste mensen met ‘problematische’ Kundalini ervaringen zijn geen Kundalini Yoga beoefenaars

De slechte naam omtrent Kundalini komt voornamelijk door ervaringen met spontane Kundalini ontwaking. Bij een spontane Kundalini ontwaking ontwaakt de innerlijke energie terwijl de persoon, zijn zenuwstelsel en zijn psychische ontwikkeling er nog niet klaar voor zijn. In mijn praktijk voor yoga coaching kom ik regelmatig gevallen tegen met spontane Kundalini ervaringen. Geloof me, dat zijn best heftige ervaringen. En ik raad ook niemand een spontane Kundalini ervaring aan. Vijftien jaar geleden heb ik iemand in mijn omgeving gehad die geen Kundalini Yoga (of andere yoga vorm) deed en een spontane Kundalini ontwaking had. In een artikel van Yoga Magazine uit 2016 heb ik daar al eens over verteld. Ik heb deze persoon goed kunnen begeleiden en het is het een prachtig spiritueel ontwakingsproces geworden. Maar als het aan de westerse geneeskunde had gelegen, had deze persoon in een geestelijke inrichting gemoeten.

Waar het mij om gaat, is dat spontane spirituele Kundalini ervaringen zeker wel voorkomen, maar over het algemeen niet binnen de Kundalini Yoga scene. In 9 van de 10 gevallen in mijn praktijk komt het van mensen die een intense spirituele retraite hebben gedaan of mensen met een traumatische ervaring of overmatig drugsgebruik. Ik hoorde laatst van een niet Kundalini Yoga – yoga leraar dat hij een spontane Kundalini Yoga ervaring heeft gehad. En hij adviseerde zijn studenten om vooral iedere avond een aantal uur Jappa (herhalen van een mantra) in het derde oog te doen. Hij maakte op mij niet zo’n stabiele indruk. Te veel en te intensief op een (1) chakra concentreren, is ook niet iets wat wij aanraden. Ik weet dat dit in andere yoga vormen wel meer wordt gedaan. Yogi Bhajan zegt hierover het volgende:

“If we go from center to center, powers will come and bring madness. Therefore, we open them all simultaneously. We want to develop intuition, not psychic powers”

 

is kundalini yoga gevaarlijk blog

Ikzelf was in mijn begin jaren zo arrogant om te denken dat ik wel jaren achter elkaar zeer intensief mijn navel kon activeren. Toen heb ik wel de verleiding gevoeld van psychic powers. Totdat het Universum mij het inzicht gaf om meer variatie in mijn setjes te doen. Toen was het probleem verholpen. En dat is juist zo goed aan Kundalini Yoga. Er zijn duizenden setjes die je kunt doen. En die variatie helpt je om in balans te blijven, je energie te verhogen en je intuïtie te ontwikkelen zonder de gevaren van over stimulatie. Ik beoefen al 15 jaar Kundalini Yoga en ik heb in mijn omgeving maximaal 1 of 2 problematische gevallen meegemaakt. Dat is percentueel gezien erg laag. Ik zie voornamelijk bewuste mensen die liefdevol met zichzelf, de ander en de wereld omgaan.

3. Kundalini Yoga is duizenen jaren geleden ontwikkelt om de Kundalini veilig en systematisch omhoog te brengen

Wellicht de allerbelangrijkste reden waarom Kundalini Yoga niet gevaarlijk is, is dat het een duizenden jaren doorontwikkeld systeem is. Het is ontwikkeld door de meest heldere bewuste geesten die op aarde geleefd hebben. Door rishis met een zo’n verfijnde en ontwikkelde perceptie dat ze elk effect van elke beweging op het menselijke systeem gemeten hebben. Denk eens goed na. Klakkeloos stoppen we allerlei geneesmiddelen of kunstmatige voedingsstoffen in onze mond. Medicijnen die 20 jaar geleden werden aangeprezen, blijken nu psychoses te vormen en kankerverwekkend te zijn. En dan noem je Kundalini Yoga gevaarlijk? Dit is de wereld op zijn kop. Kali Yuga. De complete verdraaing van de waarheid. Zo’n mooie subtiele doorontwikkelde wetenschap als Kundalini Yoga gevaarlijk. Je moet het wel heel bont maken in Kundalini Yoga voordat het gevaarlijk wordt. Nee hoor, vergeleken met alle gevaren van onze westerse samenleving is Kundalini Yoga volstrekt ongevaarlijk.

Mijn enige disclaimer is dat je het wel goed moet beoefenen. Onder deskundige leiding van een ervaren leraar. En die kun je niet aflezen aan een Yoga diploma. Dat kun je alleen voelen. Door heel Nederland vind je Kundalini Yoga leraren die vanuit integriteit en vanuit hun hart Kundalini Yoga geven. Laat je door hen helen en inspireren. En wil je op video oefenen? Dat kan met mij, 24 uur per dag. Waar en wanneer je maar wilt. Een hele maand lang non-stop online Kundalini Yoga voor de prijs van minder dan 1 les! Met goede deskundige uitleg én de mogelijkheid om al je vragen te stellen. Veel beter en veiliger kan ik het niet voor je maken. Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Conny Manasse
Door

Conny Manasse

op 21 Mar 2019

Lekker helder "down to earth" verhaal Guru Gian. Dank je wel.

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.