Hoe Kundalini Yoga niet alleen mijn rugpijn verhielp, maar mijn hele leven veranderde

Hoe Kundalini Yoga niet alleen mijn rugpijn verhielp, maar mijn hele leven veranderde

Ik geloof dat mensen om twee redenen Kundalini Yoga opzoeken. Uit inspiratie of uit wanhoop. Ik kwam uit wanhoop. Sinds mijn elfde had ik rugklachten. Ik herinner me dat mijn moeder zo verrast was om deze problemen te zien bij iemand die zo jong was. De rugklachten varieerden in de loop van de jaren in intensiteit en bereikten hun hoogtepunt toen ik 28 was. Ik werkte op de universiteit, maar voelde geen connectie met mijn werk. Daarbij waren er in mijn familie grote uitdagingen die mij sterk raakten. De spanningen liepen zo hoog op dat mijn rugklachten ertoe leidden dat ik een aantal keren zeker een week niet meer kon lopen.

Op een avond kon ik niet opstaan van mijn bureau en een vriend van me moest me van de trap dragen om me naar huis brengen. Met wat zware pijnstillers en spierverslappers, wat bier en chips bracht ik meer dan een week door met alleen maar op bed liggen. Nauwelijks in staat te zijn, herinner ik me dat ik in pure wanhoop dacht: “Hoe is het mogelijk dat ik zo beperkt energie heb en waarom is mijn fysieke lichaam zo’n puinhoop op zo’n jonge leeftijd?” Nu ik dit schrijf, voel ik nog steeds verdriet door me heen stromen.

Antwoord van het universum

Ik geloof dat het universum heeft geantwoord op mijn wanhopige verzoek. Een paar weken later, toen ik een beetje herstelde, vroeg dezelfde vriend, of ik met hem mee wilde naar een yogales. Ik dacht dat het goed voor me zou zijn om aan mijn fysieke lichaam te werken, dus ik ging met hem mee. Het was een Kundalini Yogales. Natuurlijk vond ik het een beetje raar. Ik geloof dat we de Ten Lichamen kriya en de Kirtan Kriya hebben gedaan (de Sa-Ta-Na-Ma gaf me het gevoel dat ik iets occult aan het doen was). Mijn vriend vroeg me of we hiermee door moesten gaan. Ik aarzelde een beetje, maar een innerlijke stem zei ja. Dus gingen we verder. Soms wekelijks, soms misten we een paar weken, soms meer dan een paar weken. Ik denk dat je de dynamiek van het beginnen van je practice wel kent. Ik ging steeds meer yoga en meditatie doen en mijn problemen werden steeds kleiner. Mijn rugpijn verdween langzaam maar zeker en mijn energie kwam terug

De eerste sadhana

Toen ik 29 was, promoveerde ik en verhuisde ik van Maastricht naar Amsterdam om te gaan werken als economisch adviseur bij de afdeling Economische Ontwikkeling van de gemeente Amsterdam. Mijn broer, die ook Kundalini Yoga begon na mijn enthousiasme, vertelde me dat hij eens per maand naar een vroege ochtendtraining ging met de naam Sadhana in het centrum van Amsterdam. Ik besloot dat ik hem zou vergezellen op een van zijn sadhana’s op woensdagmorgen. Maar telkens als mijn wekker om 04.00 uur afging, snoozde ik en besloot ik een andere keer aan te sluiten. Weken gingen voorbij. Op een dag vertelde mijn broer me dat de volgende ochtend een 40 dagen vroege ochtend Sadhana Challenge zou beginnen en hij daagde me uit om met hem mee te doen.

De volgende ochtend sliep ik niet door, maar sprong uit mijn bed, stapte onder de koude douche en fietste met mijn broer naar de Sadhana in het centrum van Amsterdam. Na twee weken elke ochtend de groep Sadhana te hebben gedaan, voelde ik zo diep in mijn wezen dat deze oefening de bestemming van mijn leven kon veranderen. Dus deed ik de toezegging om dit pad te volgen. Na de 40 dagen ging ik door met Sadhana in de vroege ochtend en nu meer dan 13 jaar later doe ik nog steeds mijn dagelijkse sadhana. Niet altijd in een groep meer (hoewel ik dat de eerste 7 jaar dagelijks deed) en niet altijd zo vroeg (hoewel altijd voor het ontbijt) of zo lang (hoewel ik altijd Japji, wat yoga en wat mantra’s doe). Ik mis nooit een dag. Het is mijn sterkste leven bevorderende gewoonte geworden en daar ben ik dankbaar voor.

Na de eerste 40 dagen

Niet lang na mijn eerste 40 dagen begon ik Kundalini Yoga lerarenopleiding en begon ik les te geven en was ik klaar voor een aantal nieuwe uitdagingen in mijn leven. Eind 2009 besloot ik mijn baan als economisch adviseur te beëindigen, reisde ik naar India en beloofde mezelf dat wanneer ik terug zou komen, ik alleen mijn brood zou verdienen met het delen van yoga. En tjonge, wat werd ik uitgedaagd in die toewijding aan mezelf. In 2010 ontmoette ik mijn partner en zij werd al snel zwanger. Dus nu had ik een opgroeiend gezin, geen werk meer en gaf ik twee yogalessen per week.

Mijn spaargeld kromp snel en voordat ik het wist, verkeerden we in een financiële crisis aangezien mijn partner vanwege haar zwangerschap niet kon werken. Gelukkig begonnen mensen mij te vragen of ik ook privélessen kon geven (op een zeer beperkte schaal deed ik dat vanaf 2008). Dus begon ik meer privélessen te geven. Dit gaf me wat meer inkomen. Hoewel de extra particuliere klanten wat meer geld binnenbrachten, was het financieel nog steeds erg lastig om aan het einde van de maand de eindjes aan elkaar te knopen.

De roep om meer te doen

Ik voelde me geroepen om iets meer te doen en ik besloot om workshops te geven. Workshops geven betekende wel dat ik naar buiten moest treden. Van nature was ik heel verlegen, dus dit was vreselijk voor mij. Hoewel mijn studenten van me hielden, durfde ik ze niet uit te nodigen voor mijn workshops. Mijn onderbewuste en mijn oude programmering zorgden voor allerlei doemscenario’s met mensen die me niet leuk vonden, mensen die nee zeiden, mensen die dachten: wie denk je dat je bent om Kundalini Yoga-workshops te geven. Er was een sterke oppositie in mij, maar de urgentie was groot genoeg om de angsten onder ogen te zien en hoe dan ook door te zetten.

Het ontstaan van mijn eigen Kundalini Yoga training

Door zelfcoaching en de skills om naar buiten te treden (en natuurlijk mijn toewijding aan de praktijk van Kundalini Yoga) had ik altijd volle workshops. Ook was mijn interactie met cliënten en studenten veel meer ontspannen en effectief. Ik zag zoveel mensen hun leven ten goede veranderen door Kundalini Yoga en Coaching. Dus besloot ik om een programma met de naam Kundalini Yoga Coaching te creëren waarin ik mijn positieve ervaringen met het dagelijks doen van Kundalini Yoga en het enorme positieve effect van (zelf)coaching kon delen met anderen.

Naar een hoger niveau

Dit besluit heeft me op een hoger niveau veel dingen gebracht. Ik begon met het samenstellen van twee handleidingen met aan de ene kant het beste van Kundalini Yoga (de leringen, oefeningen, kriya’s en meditaties), en aan de andere kant het beste van coaching en zelfcoaching. Toen beide handleidingen waren voltooid en afgedrukt, herinner ik me zo duidelijk dat ik op een avond de aanwezigheid van Yogi Bhajan zo dichtbij voelde. Ik voelde hem glimlachen en dat gaf me de laatste duw en het vertrouwen dat wat ik aan het doen was goed was, en dat ik de Gouden Ketting had die me steunde.

In mijn onderzoek naar coaching ontdekte ik (nou ja, het voelde meer alsof het gegeven werd aan me  als geschenk van het Universum voor het nemen van deze gedurfde stap) een zeer goed coaching bedrijfsmodel gebaseerd op lange termijn programma’s en een intake. Ik voelde meteen dat dit een belangrijke ontbrekende schakel was in mijn 1-op-1-werk met cliënten. Ik voelde kippenvel en rillingen door mijn hele lichaam. Omdat ik ook vastbesloten was om dit deel te onderwijzen, moest ik het eerst proberen en zelf ervaren. En dat deed ik. Ik ging programma’s aanbieden en verdiende zo ineens na jaren schaarste serieus geld. Ik vond het geweldig.

Een wonder dat zich ontvouwt

Het hebben van meer tijd en ruimte nam de druk weg. Er was meer tijd om blokkades te verwerken en door te nemen. Ik begon de stappen te zien die mijn coachees konden nemen, de transities en transformaties die ze maakten en de enorme waarde die ze zouden hebben als ze gecoacht worden. De meeste mensen hadden ook geen problemen bij het maken van de financiële verplichting.De combinatie van Kundalini Yoga, de kriya’s, de leringen en de Ten Bodies numerologie met alle geweldige hulpmiddelen van coaching, zoals zelfcoaching, het creëren van actieplannen, verantwoording, oefeningen voor het leven en gewoon vragen en luisteren, bleek ongelooflijk waardevol voor mensen.

Voor mij is het een wonder dat zich ontvouwt. Studenten en cliënten krijgen zoveel voordelen door Kundalini Yoga te delen in een coaching raamwerk. De integriteit van de leringen volledig respecteren en tegelijkertijd de communicatieve vaardigheden uit de coaching traditie gebruiken. En het verhaal blijft zich ontvouwen, terwijl ik meer leiders coach in de professionele wereld en nu mijn eigen zakelijke en leiderschapsvaardigheden ontdek en ontplooi.

Bedankt voor het lezen van mijn verhaal over hoe ik een Kundalini Yoga niet alleen het antwoord werd op mijn rugpijn, maar mijn hele veranderde. Een leven vol zingeving, met een doel en een missie waarin ik niets tekort kom. Dat gun ik jou ook. Dus als je de roep voelt, begin dan. Doe bijvoorbeeld mee met de challenge voor een flexibele rug die 16 september start. Inschrijven kan hier.

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.