Een nog onbekende manier om je hartchakra te openen

Een nog onbekende manier om je hartchakra te openen

Ik deed nog maar een paar maanden aan yoga, toen mij een ongeschreven wet van de yoga duidelijk werd. Yoga gaat over het openen van je hart. Nu begrijp ik het hart. Het openstellen voor mijn eigen en andermans kwetsbaarheden. De liefdevolle vergevingsgezinde compassie voor mij en mijn omgeving. Het plezier en de extase van verbinding. Maar toen ik net met Kundalini Yoga begon, begreep ik er niet zoveel van. Ik werkte op de Universiteit van Maastricht en was bijna klaar met mijn proefschrift over sociale netwerken van ondernemers. Ik vulde mijn dagen met schrijven en ’s avonds een biertje drinken met vrienden en collega’s. Ik zat voornamelijk in mijn hoofd en voelde niet zo veel. Laat staan dat ik mijn ‘open hart’ voelde. Nee, over het openen van ons hart hadden we het nooit als we aan onze biertjes zaten.

Maar goed. Ik kreeg al snel door dat het in de yoga gaat het over het openen van het hart. De hartchakra ofwel de Anahata chakra. In de vierde chakra gebruik je de energie van de eerste drie chakra’s om een groter perspectief te krijgen van wie je bent in verhouding tot de wereld. Je gaat van ik naar wij. En daarbij hoort een groeiend besef van compassie en begrip dat de ander net is als jij zelf. Daarbij krijg je in de vierde chakra ook meer compassie voor jezelf. Ook vind je in de vierde chakra de ruimte om je materiële verlangens te balanceren met je spirituele zoektocht.

hartchakra (anahata of vierde) openen met behulp van kundalini yoga en meditatieKundalini Yoga en de hartchakra

In Kundalini Yoga kom je er al gauw achter dat de hartchakra in verbinding staat met het fysieke hart en de longen. Maar ook zeker je armen, je handen en je immuunsysteem. De kriya’s die bij het openen van de hartchakra horen, hebben vaak veel armoefeningen waardoor de druk op je hartmeridiaan toeneemt of waarbij je armen en longen worden gestimuleerd. Een goeie kriya hiervoor is bijvoorbeeld Opening the Heart Center. Ook gebruiken we natuurlijk veel hart openende mantra’s zoals Guru Guru Wahe Guru, Guru Ram Das Guru of Ardas Bhae.

Een veel onbekendere, maar zeker net zo krachtige manier om je hartchakra te openen, is het bestuderen van de levens en de geschriften van heiligen en verlichte wezens. Door het lezen en bestuderen van deze grote meesters leren we wat het is om een leven van dienstbaarheid en compassie te leven. Ik heb zelf veel van die geschriften gelezen. Van Meester Eckhart tot de Dalai Lama. En ook veel van de geschriften van de 10 Gurus van de Sikh traditie. Eén van die Gurus, Guru Nanak, bestudeer ik het meest. De laatste 12 jaar lees ik elke dag de Japji Sahib. Een spiritueel gedicht over het openen van je hart en het ontwaken van je ziel. Ik durf wel te zeggen dat ik verliefd op dat geschrift ben geworden. Iedere morgen brengt het me bij me zelf.

Guru Nanak als inspiratiebron voor een open harthartchakra openen met behulp van kundalini yoga, meditatie en guru nanak als inspiratiebron

Guru Nanak reisde van India tot Nepal en het Midden-Oosten en zelfs tot Griekenland en Italie! Hij had een simpele boodschap: Sat Kar Tar. Het Universum doet alles. Hij zei dat als goede dingen gebeuren en slechte dingen gebeuren alles onderdeel is van een groot kosmisch creatief proces. Deze attitude helpt om vertrouwen in het universum te krijgen of te herstellen. Probeer het eens als het allemaal tegen zit. Zeg dan tegen je zelf: Sat Kar Tar. Het Universum doet dit. En kijk wat het met je doet. Of je het kunt loslaten. In de Kundalini Yoga traditie hebben we een heel bijzondere meditatie met deze mantra. De Meditation to Open the Heart. Als je voelt dat je hart gesloten is en er geen flow van liefde is, en je wilt je hart openen, doe dan deze meditatie.

Wat is er toch een hoop spirituele kennis. En wat maakt dat het leven makkelijker, dragelijker en rijker.

Had ik die kennis vroeger ook maar gehad…

Sat nam

P.S. Wil jij direct de kriya en meditatie uit deze blog doen en je hart openen? Word dan lid van de Kundalini Yoga Club. Je vindt van beiden de video hier. Ook vind je er nog veel meer kriya’s en meditaties om te doen. Kijk hier voor meer informatie en om lid te worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.