Gastdocente Kim Bakker: "Kundalini Yoga was voor mij thuiskomen"

Gastdocente Kim Bakker:

Afgelopen april hadden we de eerste twee video’s van haar in de Kundalini Yoga Club en die werden heel enthousiast ontvangen. Deze week is ze er weer: Kim Bakker, ofwel Surjan Kaur (wat Rejuvenating Person betekent). Ze is getrouwd en heeft twee puberzoons in huis. Ze runt een eigen yogastudio in Leidsche Rijn en geeft de Hatha yoga docent opleiding. Maar hoe komt ze dan eigenlijk bij Kundalini Yoga?

“Mijn yoga reis begon ongeveer 12 jaar geleden toen ik nog een drukke kantoorbaan had in de mode-industrie. Ik vond het heerlijk om Yoga te doen en wilde al gauw meer. Ik volgde dan ook al snel zowel de Hatha- als de Vinyasa yoga opleiding, en veranderde mijn marketingbaan naar full-time yogadocente. Tijdens die reis ging ik steeds dieper naar binnen, maar ik voelde constant dat ik de kern niet raakte. Totdat ik mijn eerste Kundalini Yogales deed. Het was thuiskomen. Ik noem het ook wel ‘een bevrijding’. Ik weet nog goed hoe bij mijn allereerste les tijdens de ontspanning de tranen mijn oren in liepen met een grote glimlach op mijn gezicht.”

Zo leerden Kim en ik elkaar ook kennen, want die allereerste Kundalini Yogales volgde ze bij mij in de Golden Link studio in Amsterdam. En nog steeds mag ik mijzelf haar leraar noemen. Ik mag zien hoe zij groeit als mens en als docente en zie de verandering die het haar brengt.

“Kundalini Yoga raakte mij zó diep, ik had mijn passie gevonden! Ik ging naar India om Level 1 te volgen bij Gurmukh Kaur Khalsa. Vier weken weg van huis en gezin, diep naar binnen in dat ‘(te) gekke’ land. Eenmaal terug dacht ik dat ik deze lessen niet kon delen met mijn leerlingen, maar niets bleek minder waar. Na een try-out wilden zij ook niet anders meer! Guru Gian is voor mij hierin een bron van inspiratie, geen voorbeeld. En zo moet het volgens mij gaan tussen leraar en leerling. Ik denk dat het wederzijds is.”

Vanuit dat wederzijdse respect is ook onze samenwerking voor de Kundalini Yoga Club ontstaan. Bij mij was er geen enkele twijfel dat ik Kim graag als gastdocente wilde hebben. Gelukkig kon zij zich helemaal vinden in mijn idee. Net als ik had ze nog nooit eerder voor een camera les gegeven, maar ook zij houdt wel van een uitdaging. En als je de video’s ziet, zou je niet zeggen dat het nieuw voor haar is. De kriya’s kiezen was voor Kim ook niet zo moeilijk. Ze koos namelijk kriya’s die ze zelf vaak doet en voor haar krachtige tools zijn geworden in het leven. Kriya’s die haar op de grond houden en van binnenuit een diep bewustzijn geven. Ze beseft zich echter dat sommige sets best wel wat weerstand kunnen oproepen.

“De kriya’s die weerstand oproepen, zijn de meest krachtige en die wat het meest nodig zijn voor je. Natuurlijk wil je niet te streng zijn voor jezelf, maar wees wel eerlijk in je beslissing tussen ‘doorgaan of stoppen’. Voor mij betekent doorgaan een overwinning die ik de rest van de dag kan voelen. Voelt fijner dan ‘verliezen’ toch?”

Het gevoel van teleurstelling komt volgens Kim, net als andere gevoelens van binnen. Dus aan jou de keuze om het tegengestelde op te roepen.

Dat gaat niet vanzelf. Daar moet je wat voor doen. Yogi Bhajan zei: “Everybody wants their Kundalini to rise, but nobody wants to work for it.” Dus ik zeg: work it. Zet desnoods je wekker gewoon een uurtje eerder! En dan wel meteen eruit, want binnen twee seconde komt die ene gedachte ‘of zal ik blijven liggen?’ Als je die gedachte voor kunt zijn en de baas kunt zijn, kan je dag niet meer stuk. De Kundalini Yoga Club maakt dat in ieder geval al een heel stuk makkelijker. Push play and go!”

Ben je benieuwd naar de kriya’s en mantra’s van Kim in de Kundalini Yoga Club? Kijk dan hier voor meer informatie en probeer de eerste maand gratis. We hopen je daar te zien.

Over de schrijver
Das Chanan Kaur
Door

Das Chanan Kaur

op 06 Jul 2019

Heerlijk Kim, deze Subagh Kriya. Voelt vreemd genoeg als hard nodig. Mag ik de muziek die je gebruikt bij de kriya weten? Tantric Har ken ik, maar de andere? Sat Nam!

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.