De drie tantra’s in Kundalini Yoga en welke je vooral niet moet beoefenen…

De drie tantra’s in Kundalini Yoga en welke je vooral niet moet beoefenen…

De drie tantra’s in Kundalini Yoga en welke je vooral niet moet beoefenen…

Een paar weken geleden was ik voor de 11e keer op het Kundalini Yoga Festival in Frankrijk. Met als hoogtepunt 3 dagen witte tantra.

Wat vele mensen niet weten is dat Kundalini Yoga een tantrische yoga is uit Tibet.

Tantra betekent expansie van bewustzijn (tan) door bevrijding van energie (tra).

Tantra is het pad om te bewandelen als je meer bewustzijn wilt. Om meer bewustzijn te ervaren heb je meer energie nodig. Bewustzijn en energie zijn de 2 kanten van de medailles. Kundalini noemen we ook wel de energie van bewustzijn.

Door de toename van energie en bewustzijn kom je enorm in je kracht. Je voelt je oneindige potentie. Deze energie kun je inzetten om je “destiny” te leven en de wereld een stukje mooier achter te laten als je hem hebt gevonden.

Tantra werkt met diagonal energie. Het zorgt ervoor dat vastzittende energie loskomt. Vaak hebben we op onbewuste psychische lagen energetische blokkades waardoor we in rondjes lijken te lopen en niet echt vooruit komen in het leven.

3 dagen witte tantra op het Kundalini Yoga festival helpt je om juist die blokkades op te heffen. Ik ken geen effectievere spirituele practice dan dit.

Maar wist je dat er drie tantras zijn?

De eerste is dus de witte tantra. De “pure” tantra. In de Kundalini Yoga traditie kunnen we deze alleen beoefenen onder begeleiding van de Mahan Tantric Yogi Bhajan. Vroeger deed hij dat door fysiek aanwezig te zijn tijdens de tantra en tegenwoordig is het met videos en een facilitator die in verbinding staat met het subtiele lichaam van Yogi Bhajan. De witte tantra helpt je dus je onderbewustzijn krachtig op te schonen. Na iets van 15 witte tantras (je kunt ook 1 daagse varianten doen door Europa heen) blijft de witte tantra me fascineren. Naast de witte tantra gebruiken we in Kundalini Yoga ook zogenaamde Venus Kriyas. Dit is een soort witte tantra die ook werkt met diagonale energie. Tijdens mijn trainingen en retraites probeer ik mensen ook altijd een ervaring van Venus Kriyas te geven. Omdat ik weet dat je zo’n ervaring niet kan krijgen met Kundalini Yoga.

De rode tantra is werken met de sexuele energie en fysiek plezier.

Deze vorm van tantra is in het Westen enorm populair aan het worden. Sommige zijn echt gericht op de seksuele ervaringen en andere gaan veel meer over liefdevol en aandachtig aanraken en de energie circuleren. De laatste jaren heb ik me ook verdiept in deze vorm van tantra. Het heeft me geholpen een veel betere relatie met mijn lichaam op te bouwen en meer plezier in mijn lichaam te kunnen ervaren. Door mijn rode tantra heeft mijn Kundalini Yoga zich enorm verdiept. Door meer rode tantra te beoefenen ervaar ik de tantra dieper in mijn lichaam en met meer ontspanning. In geloof dat je als rode tantra boefenaar veel profijt kan hebben van witte tantra en dus ook andersom. Dat is waarom ik in mijn laatste paar Kundalini Yoga najaarsretraites in Ibiza en dit jaar in Barcelona naast de Kundalini Yoga beoefening ook (rode) tantrisch lichaamswerk laat onderwijzen door een ervaren rode tantra trainer. Het leuke is dat je met rode tantra ook werkt met een partner (in ons geval NIET naakt) en met aanraking. De deelnemers zijn laaiend enthousiast en ik zie wat voor extra transformatie potentieel we hiermee opwekken. Ik geloof dat dit echt een unieke combinatie is.

En tot slot is er de zwarte tantra.

Zwarte tantra is een vorm van zwarte magie. Je gebruikt hiervoor mantra en visualisatie voor manipulatie doeleinden. Je probeert met je energie iets te bewerkstelligen wat niet goed is voor een ander maar wel voor jou. Uiteraard beoefenen we deze vorm van tantra niet. Als yogis proberen we in ieder situatie een WIN-WIN situatie te creëren. WIN-WIN is het leidende principe van onze neutrale mind.

De allerkrachtigste combinatie van RODE en WITTE tantra geef ik maar 1 keer per jaar.

Lijkt het je ook leuk om de combinatie WITTE en RODE tantra te ervaren?

Ga dan mee op de Kundalini Yoga en Tantric Bodywork retraite in Barcelona van 29 september tot 5 oktober.

Alleen deze week hebben we een speciale actie waarbij je een vriend of vriendin mee kan nemen met 50% korting!

Ik hoop je te zien en je deze combinatie van rode en witte tantra te kunnen laten ervaren.

Sat nam,
Guru Gian

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.