De 4 grootste fouten die je moet voorkomen als je Kundalini Yoga beoefent

De 4 grootste fouten die je moet voorkomen als je Kundalini Yoga beoefent

Ik ben waarschijnlijk de grootste fan van Kundalini Yoga in Nederland. Ik beoefen het alweer 15 jaar en de laatste 12 jaar ben ik actief als Kundalini Yoga docent, yoga coach, en yoga coach opleider. Daarnaast heb ik honderden mensen individueel begeleid naar dagelijkse beoefening en de integratie van yoga en meditatie in het dagelijks leven. Nu ik het zo lang beoefen, zie ik een aantal belangrijke patronen. Belangrijke patronen waarom sommige mensen wel veel resultaten met Kundalini Yoga behalen en waarom anderen na een aantal jaar gedessilusioneerd weer afhaken. Daarom in deze blog de vier belangrijkste fouten om te voorkomen als je Kundalini Yoga beoefent.

Fout 1: Alleen focussen op het fysieke component van Kundalini Yoga

Het voelt heerlijk om je lichaam te bewegen en de levensenergie weer door je lichaam te voelen. Je komt tot leven. Toch is dit pas het begin van yoga. De fysieke yoga is voorbereiding op meditatie. Met meditatie confronteer je jezelf met de inhoud van je geest. Al je verhalen. Al je overtuigingen. Al je onderdrukte emoties. Door meditatie leer je jouw mind om zich weer te richten op je oneindige natuur. Je komt in contact met je ziel. Met je ware bestemming. Je ontdekt je talenten en je gaat je karmische neigingen aan. Je komt in contact met jezelf.

kundalini yoga meditatie met mantra - vier fouten die je moet voorkomen blog

De snelste manier om dit te bereiken is meditatie met mantra. En hier haken veel mensen af. Die mantra’s zijn vreemd. In een vreemde taal met religieuze teksten. Als je daar niet doorheen prikt, je oneindigheid er niet in ontdekt en je blijft richten op het fysieke gedeelte van de yoga, zul je nooit de volledige potentie van Yoga ontdekken. Je motivatie zal afnemen en vroeg of laat stop je. Groei en progressie is wat yoga van je vraagt. Iedere dag weer.

Fout 2: Stoppen als het oncomfortabel wordt

De eerste fase van je yoga ontdekkingsreis wordt ook wel de verliefdheidsfase genoemd. Alles is leuk en alles voelt goed. Mijn studenten komen super enthousiast naar me toe en willen alles weten en alles doen. Begrijp goed dat dit pas de eerste stappen zijn. Alsof de natuur dit zo bedoeld heeft. Eerst word je verleid, en dan begint het echte werk: het huwelijk. Daarin moet je zelf ook aan het werk. Je innerlijke licht wordt groter en daarmee zie je eigenlijk wat een duister er in je leeft. En daar wil je niet mee dealen. Of erger nog: doordat de Kundalini Yoga je het duister laat zien, denk je dat je je door de yoga minder goed voelt.

licht en donker integratie - helen - vier fouten die je moet voorkomen met kundalini yoga blog

Niks is minder waar. Zodra je kunt zijn met zowel je licht als ook je duister komt de grote psychische integratie. Je wordt heel. Verwelkom je grootste weerstanden, en loop er niet voor weg. Pas dan komen je grootste geheimen en talenten boven. Ga door j

uist als het oncomfortabel wordt. Als mensen met mij meegaan op retraite dan vertel ik ze altijd wat het proces is waar ze instappen. Dat je eerst naar binnen gaat en je soms wat slechter voelt, maar als je er eenmaal doorheen bent aan het eind voel je je fantastisch. Dat is het spirituele proces waarin donker en licht zich altijd afwisselen als eb en vloed.

Fout 3: Te kort of met intervallen Kundalini Yoga beoefenen

Yogi Bhajan was heel duidelijk: het duurt ongeveer 12 jaar voordat je Kundalini proces klaar is. En eigenlijk ben je nooit klaar. Tijdens mijn training geef ik wel eens het voorbeeld van het koken van water. Als je een pannetje water op het vuur zet om het water te laten koken, en je haalt het pannetje er steeds weer af, dan zal het water nooit koken. En zo werkt het ook met de Kundalini Yoga. Als je steeds even beoefent en dan weer niet, dan stijgt de Kundalini net niet helemaal op en zul je nooit die eenwording ervaren. Juist als het heet wordt en er begint van alles te borrelen en te verschuiven in jezelf en in je leven, dat is een teken dat het goed gaat! Hou dan nog even vol. Blijf er bij. Dat is transformatie!

Fout 4: Zonder een Kundalini Yoga leraar oefenen

Kundalini Yoga is een Guru Yoga. Dat betekent dat het meeste van de spirituele transmissie gaat via energetische overdracht. Je lift dan mee op de vibratie van de leraar. Zo groei je het snelst. Dat betekent niet dat je de leraar op een voetstuk hoeft te zetten, maar het betekent dat je die kwaliteiten bewondert die je zelf ook in je leven wilt. Je “gebruikt” de leraar voor die kwaliteiten. Daar is hij of zij voor. De leraar is een professionele vuilnisman. Daar kun je je negativiteit op projecteren. Ik leer vaak door het kijken van video’s met Yogi Bhajan. Dan voel ik het ook en doe ik aan Guru Yoga. Soms kijken mensen mijn video’s met Kundalini Yoga. Superslim. Dan groei je veel sneller dan dat je het alleen doet vanuit een boek. Nog slimmer is het om een tijdje op te trekken met een leraar. Dat doe ik ieder jaar een aantal keer. Training of retraite noemen ze dat. Ik noem het een excuus om in de hoge vibratie van een leraar te zitten: de snelste manier om te groeien. Je leert door osmose (samensmelting). Het leven is eigenlijk super eenvoudig als je het op de juiste manier leeft. Leer dus van de meesters en niet alleen van boeken. Spendeer zo veel mogelijk tijd met een leraar tijdens bijvoorbeeld een retraite. Gebruik de vibratie van de leraar zonder jezelf ondergeschikt te maken.

Epiloog

Als je deze 4 fouten weet te voorkomen en je blijft verbinden met de Yoga en het Pad, dan word je een echte yogi. Een meester van 2 werelden. Verbonden met de oneindigheid, de waarheid van je realiteit.

Sat nam,

Guru Gian/ Jasper

P.S. Wil jij elke dag Kundalini Yoga doen met een leraar? Word dan lid van de Kundalini Yoga Club. Hier heb ik meer dan 75 video’s staan van kriya’s en meditaties gegeven door mijzelf en diverse gastdocenten. En het mooie is: je kunt de eerste vier weken gratis proberen. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.