De belangrijkste beschermer van je gezondheid en hoe je dit door yoga en meditatie kunt ontwikkelen

De belangrijkste beschermer van je gezondheid en hoe je dit door yoga en meditatie kunt ontwikkelen

Heb je wel eens last van stemmingswisselingen? Voel je je wel eens vervreemd van jezelf en de wereld? En heb je allerlei andere vage klachten waar doktoren en andere gezondheidsprofessionals geen raad mee weten? Dan kan deze informatie wel eens heel belangrijk voor je zijn.

Volgens de yogaleer zijn de klieren beschermers van je gezondheid. Dat zijn zelfs de letterlijke woorden van Yogi Bhajan, die de Kundalini Yoga naar het Westen bracht. Je klieren produceren hormonen om je lichaam optimaal te laten functioneren. Ze werken samen met je zenuwstelsel, je organen, je chakras en je 10 lichamen. In Kundalini Yoga stimuleren de dynamische oefeningen je belangrijkste klieren en daardoor komen deze in balans en scheiden ze precies de juiste hoeveelheid hormonen uit waardoor jouw lichaam goed voelt.

Wat is een klier eigenlijk?

Klieren zijn een soort orgaan die als functie hebben om bepaalde stoffen te transporteren of produceren. Hierin zijn verschillende soorten te onderscheiden. Ten eerste zijn er klieren die het stofje direct afgeven aan het bloed of orgaan (endocriene klieren). Bijvoorbeeld de hypofyse, de schildklier en je bijnieren. Vaak zijn dit de hormoonproducerende klieren. Daarnaast zijn er klieren die het stofje afgeven aan een buisje of holte (exocriene klieren). Hierbij kun je denken aan speekselklieren, melkklieren of talgklieren. Ten slotte is een mix ook nog mogelijk: endo-exocriene klieren. De alvleesklier is hier een goed voorbeeld van.

hypofyse yoga en meditatie

De hypofyse (pituitary gland) en zijn functie

In het menselijk lichaam zijn zo’n 16 belangrijke klieren te onderscheiden. Van al deze klieren, ofwel glandula’s, wordt de hypofyse de meesterklier genoemd. Hij zit in het midden van je brein en heeft de grote van een boon. De hypofyse scheidt hormonen af die belangrijk zijn voor groei, bloeddruk, en vertering. Bovendien controleert hij ook de andere belangrijke klieren, zoals de bijnieren, de schildklier, de geslachtsorganen, de pancreas en ga zo maar door.

De hypofyse is ook belangrijk voor verbinding met mensen. Niet met woorden of idealen, maar een diepere verbinding. Heb je je ooit direct verbonden gevoeld met iemand? Dat je gelijk een diepe connectie voelt? Dat is de hypofyse. Als je hypofyse zwak is, kan je je eenzaam en niet verbonden met de wereld voelen. Het is ook de hypofyse, die voor verbinding tijdens de sex zorgt.

endocriene klieren hypofyse invloed op alle klieren

Hypofyse en intuïtie

Uiteraard is er ook een relatie tussen je hypofyse en je intuïtie. Hij wordt namelijk geassocieerd met je zesde charka (je derde oog). De plek waar je intuïtie huist. Als deze sterk ontwikkelt is, zijn er geen ellenlange interne dialogen nodig. Dan weet je gewoon. Als je je intuïtie niet vertrouwt, blijf je op de wip. En dan is het heel moeilijk om je ware zelf de wereld in te brengen. Dan blijf je klein of nog erger: je doet je voor als iemand anders. Hoe volwassen je bent hangt dus in grote mate af van de ontwikkeling van je hypofyse en daarmee van je intuïtie. Hoe meer op één lijn hoe meer verbondheid je gaat voelen en je persoonlijkheid naar voren zal komen. Ook ga je meer zelfbeheersing krijgen.

Niet zo gek dus dat wij yogi’s tijdens veel oefeningen op ons derde oog concentreren. Dit balanceert en zorgt er ook voor dat onze intuïtie sterker wordt. Een andere technieke om je hypofyse te stimuleren is om naar het puntje van je neus te kijken. Je algehele welzijn, zowel fysiek als spiritueel, hangt dus in grote mate af van de kwaliteit en de gezondheid van je klieren. En dan met name je hypofyse. Meditatie is een goede manier om je hypofyse te ontwikkelen. Bijvoorbeeld de Meditation Caliber for Constant Self-authority. Ook kun je een kriya doen. Bijvoorbeeld de Kriya Pituitary Gland Series. Hoe meer je de hypofyse weet te stimuleren, hoe beter je gezondheid, je gemoedstoestand en zelfbeheersing.

Heb je vragen over dit onderwerp?
Laat het mij weten. Ik help je graag verder.

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

P.S. De kriya en meditatie staan in de Kundalini Yoga Club voor de full members. Wil jij ook toegang? Kijk dan op https://gurugian.nl/online-community.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.



No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.