Waarom Kundalini Yoga een tantrische yoga is en waarom de meeste mensen daar bang voor zijn.

Waarom Kundalini Yoga een tantrische yoga is en waarom de meeste mensen daar bang voor zijn.

Ik herinner me nog heel goed een Kundalini Yoga Festival van een aantal jaar geleden. Ik zat op het festival veldje te kijken naar mijn dochter die kinderyoga deed met haar favoriete kinderyoga lerares. Er zaten een paar volwassen vervelend in de weg. De yogajuf sommeerde hen een aantal keer weg te gaan. Toen dat niet snel genoeg ging, gaf de yogajuf een goed gerichte trap en een duw met een paar boze woorden.

De paar volwassen dropen verbouwereerd en geshockeerd af.

Ik weet nog dat ook ik perplex stond. Wat een kracht. Wat een agressie.

Van deze yogajuf? Die al bijna 40 jaar yoga deed?

Deze ervaring zorgde voor een shift in mijn bewustzijn. Yogi’s zijn geen softies. En zeker Kundalini Yogi’s niet. Kundalini Yogi’s staan in contact met hun onderste chakras en dierlijke natuur en zijn niet bang daar waar nodig die in te zetten.

En daar galmden de woorden van een van mijn favoriete leraren in mijn oren die hij mij zei op een 3-weekse spirituele reis in India: “Kundalini Yoga is een tantrische Yoga”.

Wat is een tantrische yoga en hoe verschilt deze van “gewone” yoga?

De gewone Hatha Yoga volgt uit een filosofie van “renunciation”. Aardse verlangens worden afgezworen en alleen de Spirit en zijn zuiverheid telt. Daarom is sattvisch (puur) eten belangrijk. Geld, bezit, seks wordt afgezworen omdat ze je binden aan de aarde. Ze proberen het leven te “overstijgen” door het af te wijzen.

In tegenstelling hierop gaan tantrische yogas juist het leven aan. Ze zien het lichaam en de verlangens allemaal als een uiting van het Goddelijke. Ze proberen het leven te overstijgen door het volledig te leven. God te benaderen in het leven zelf. Niet onbewust als een kip zonder kop (excuseer mijn tantrische politieke incorrecte zinspeling), maar met vol bewustzijn. In overgave aan het leven. Omdat dit leven met al zijn schaduwkantjes, manipulaties en machtsstrijden allemaal een expressie zijn van dat Ene.

En de meeste mensen vinden dat doodeng. De meeste mensen vinden het leven doodeng. En daarom verschuilen ze zich in huizen, banen, relaties en regels en normen en waarden. Niet dat ik tegen en normen en waarden ben. In tegendeel. Ik vind ze uitermate nuttig. Maar ik gebruik ze niet om niet mijn aardse verlangens te zien.

[Beeld uit de Tibetaanse Tantra]

Maar de meeste mensen zijn bang voor die dierlijke kant. Die rauwheid en kracht van de onderste drie chakras.

En ze willen graag dat de leraar die heilige is zonder lusten en verlangens. Bovenmenselijk. Altijd beschaafd. Verheven boven het aardse geneuzel. En ik zeg niet dat het niet kan. Er zijn heiligen die werkelijk al het aardse af kunnen zweren.

Maar vaak zijn wij allemaal altijd geshockeerd als een “heilige” “dominee” “yogaleraar” veel minder heilig blijkt dan hij of zij er uit ziet.

Bestaat er dan geen heiligheid?

Tuurlijk wel. Heiligheid is van de hogere chakras. Dierlijkheid van de onderste drie. En menselijkheid van het derde, vierde en vijfde chakra.

En de kunst van tantra is die drieledigheid in ons verbinden. En dat gaat met vallen en opstaan. Daarin hoort fouten maken. Leren noem ik dat liever. En als we stoppen met de “heilige” “dominee” “yogaleraar” op een voetstuk zetten. En hem of haar zien voor wat hij of zij is. Een mens met een dierlijk natuur die ook aan zijn heiligheid werkt. En als we zien dat we allemaal een mens zijn, met een dierlijk stuk en een heilig stuk.

Dan zien we weer dat we allemaal een zijn. En dat zijn wij natuurlijk ook. Niemand is anders, meer of beter dan een ander. Wellicht heeft de een wat meer “talent” in de bovenste chakras en de ander in de onderste chakras.

Laten we van elkaar leren. En elkaar ondersteunen in dit avontuur van bewust zijn en leven.

En de tantrische yogi doet dat juist door zijn onderste chakras te stimuleren. En die energie naar boven brengen voor zijn bewustzijn/ heiligheid.

En kijk niet gek op als die heilige opeens een menselijk of zelfs dierlijk stukje laat zien. Zoals die yogajuf met haar welgemikte trap. Dat is nu ware spiritualiteit in al zijn vormen. En niet de bloemetjes en bijtjes variant. Dit is tantra.

Wil jij ook je onderste chakras in gaan zetten om volledig te leven en met vol bewustzijn het leven aan te gaan?

Doe dan eens wat kriyas voor de onderste chakras. Je zult merken dat je veel meer energie krijgt. En dat je opeens belangrijke beslissingen durft te nemen. Voor jezelf op gaat komen.

De kundalini yoga kriya Stimulating Kundalini & Male Potency is een aanrader. Een korte samenvatting vind je hier.

Of Navel Centrum and Elimination is ook een aanrader. Zie de samenvatting.

Wil je nu de hele kriya doen onder deskundige begeleiding?

Wordt dan lid van de Kundalini Yoga Club en binnen 5 minuten doe jij een kriya voor je onderste chakras.

Op jouw volle leven! Met bewustzijn graag.

Sat nam,
Guru Gian/ Jasper Kok

Over de schrijver
Eline
Door

Eline

op 19 Oct 2019

Mooi stuk Jasper. Keep on writing.Ben sinds een klein maandje lid van de yoeeeehooe yogaclub online. Ik zelf kan pittig zijn in mijn uitingen- zo gecontroleerd als die juf - mag ik hopen.Zijn er ook kriya,s gericht op communicatie- of zijn alle chants daar uiteindelijk op gericht ?

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.