Vijf Kenmerken Waardoor Je Weet Dat Je In De Overgang Zit..

Vijf Kenmerken Waardoor Je Weet Dat Je In De Overgang Zit..

Vijf kenmerken waardoor je weet dat je in de overgang zit..

1. Me Time drang

Vlak voordat vrouwen in de menopauze komen (dat wil zeggen het moment dat ze stoppen met menstrueren) voelen ze behoefte aan meer tijd voor zichzelf. Het leven wat we tot dan toe geleefd hebben is er één van naar buiten en op zorgen gericht. Zelfs al heb je een topbaan, en heb je de zorg voor je huishouding uitbesteed, zelfs al neemt je partner de doordeweekse zorgtaak voor de kinderen op zich, dan ben je nog met de buitenwereld bezig geweest. De overgang vraagt je om naar binnen te gaan. En dat voelen vrouwen meestal vanzelf. Je raakt sneller geërgerd door iedereen die je uit je concentratie haalt, of die aandacht van je vraagt. Je wil de aandacht meer bij jezelf houden.

2. Opvliegers

Je voelt je lichaam steeds warmer worden, je gezicht rood aanlopen en het zweet staat je op je rug, zomaar ineens, uit het niets, slaat je thermostaat in je hersenen op hol, nou dan weet je het wel. Als je tussen de 45 en de 50 ben helemaal. Bijna niemand hoeft je dan uit te leggen wat het is. We weten wel dat dat een opvlieger is. Een soort golf die als de branding komt aanrollen door je lichaam. Hoe vaker ze achter elkaar komen hoe vermoeiender ze zijn. Midden in de nacht kun je er wakker van worden, je dekens of dons zijn ineens veel te dik, je stikt er zowat van, nat van transpiratie. Bij de meeste vrouwen is dit toch wel hét kenmerk van de overgang. Toen er deze zomer een hittegolf was stond de facebook groep van de stichting vuurvrouw vol van vragen over opvliegers en de hitte en hoe af te koelen. Ja als het erg warm weer is, is de kans op opvliegers echt groter. 

Een dalend oestrogeenniveau zorgt voor deze ontregeling en stuwt het adrenaline niveau omhoog. Daardoor krijg je een snellere hartslag en stijgt je bloeddruk. Stress reduceren, alcohol, koffie en scherp eten vermijden en natuurlijke stoffen dragen helpt. 

3. Menstruatie

Ondanks dat het voor iedere vrouw echt anders verloopt begint de overgang vaker met wat schommelingen in de menstruatie cyclus. Als je oestrogeengehalte daalt moeten je eierstokken harder hun best doen om eitjes vrij te geven. Daarom duurt het wel eens wat langer voor je menstrueert.  Bij mij begon op mijn 44e al de onregelmatigheid, daarvoor was ik namelijk altijd met volle maan ongesteld, vanaf toen werd het vijf of zes weken en dan weer maandelijks. Ik heb nooit zeker geweten of dat al de premenopause was.. Op mijn 49e zei de gynaecoloog namelijk nadat ik al een jaar hevig en hoog frequent bloedde dat er nog veel eitjes zichtbaar waren en dat ik dus nog niet in de menopauze zat. Een half jaar later werden de tussenpozen wel erg lang en na anderhalf jaar stopte mijn menstruatie.

4. Mood swings

Hormoonschommelingen zorgen eveneens voor stemmingswisselingen. Je kunt er sneller bang, verdrietig, zenuwachtig of gedeprimeerd door raken. Soms kan het je ineens overvallen, dan zak je er helemaal in. Zie je het leven niet zitten, of je relatie of je werk, en voel je je ook ineens uitgeput. Ik heb vaker gedacht dat ik weer een burn out had, ik zag het dan echt niet meer zitten, dat voelde zo serieus zwaar, en dan was ik een paar uur later weer kipfit. Alleen al dat slingert je emotioneel heen en weer. Het kan goed zijn om dit proces voor jezelf vast te leggen en een reminder te hebben. Oh, weer zo’n bui, het gaat hoogst waarschijnlijk gewoon over…

5. Slaap

De veranderende hormoonhuishouding heeft invloed op je slaap. Halve nachten wakker liggen, of steeds weer opnieuw wakker worden zijn echt kenmerkend voor een vrouw in de overgang. Heb je last van opvliegers ’s nachts of hartkloppingen dan is dat heel onrustig natuurlijk. Nachtrust is zo’n belangrijke basis voor je verdere leven. Slaap je niet goed dan kunnen je stemmingswisselingen, je kort lontje en tranen, nog heviger worden. Bovendien is het om depressief van te worden als je steeds moe bent. Slechter slapen is een versterker van allerhande overgangsklachten. Zet beter slapen daarom maar boven aan je lijstje.

Liefs,

Jolene Van Der Steen (partner van Gian Instituut)

Ps. Wil jij meer ontspannen door de overgang? Doe dan mee met de gratis challenge “Ontspannen Door De Overgang”. Schrijf je hier in. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.



No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.