Hoe je met Kundalini Yoga één wordt met jezelf door de drie gunas te ontwikkelen

Hoe je met Kundalini Yoga één wordt met jezelf door de drie gunas te ontwikkelen

We hebben allemaal drie naturen in ons: een engel, een beest en een mens. Yogi Bhajan noemde dit gunas. Bij de één is de dierlijke natuur sterker aanwezig en bij de ander de engelen natuur. Dat we ze hebben, staat los van onze ervaringen (goede of slechte). Maar hoe sterk de gunas in ons zijn, is weldegelijk afhankelijk van wat we meemaken. Je kunt namelijk door je ervaringen ervoor gekozen hebben om één van deze naturen in te zetten als vluchtroute of als beschermer. Het goede nieuws is dat deze ervaringen niet bepalend zijn. Je kunt namelijk werken aan die verschillende naturen in jou om ze zo beetje bij beetje in balans te brengen met elkaar. Want dat is het mooie aan mens zijn: we hebben een keuze.

kundalini yoga en gunas

Wat is de dierlijke natuur?

De dierlijke (tamasic guna) natuur is volhardend, impulsief, direct en door overleving gedreven. Hij is dan ook gelinkt met de onderste drie chakra’s. Deze zijn verantwoordelijk voor je instincten, je zelfzorg en zelfvertrouwen. Dit zijn natuurlijk mooie kwaliteiten, maar niet als je alleen vanuit dat level leeft. Als je niet verbonden bent met je hogere delen, en je puur vanuit een dierlijk instinct leeft en handelt, gaat het ten koste van jezelf en de mensen om je heen. Je handelt alleen nog vanuit een dierlijke aandrang. Dit uit zich in materialisme, buitensporig gedrag, arrogantie en zelfs agressie. Als hij juist minder sterk ontwikkeld is dan ervaar je gebrek aan zelfvertrouwen, geeft slecht grenzen aan, hebt gebrek aan focus en leeft veel vanuit angst.

Wat is de engelen natuur?

Je engelen natuur (sattvic guna) is verbonden aan de drie bovenste chakra’s. Wanneer je in deze natuur bent, ben je engelachtig, rustig, voel je  compassie en ervaar je zingeving. Ook dit zijn geweldige kwaliteiten om te hebben als mens, maar ook dit is niet gezond om alleen in deze natuur te leven. Ten slotte moeten we het hier op aarde doen en niet in hogere sferen. Als je teveel zweeft, wordt je onbereikbaar en gaat het leven langs je heen. Je kunt zelfs gedeeltelijk uit je lichaam zijn, terwijl je je dagelijkse dingen doen. Als je een minder ontwikkelde engelen natuur hebt, ervaar je dat je ongevoelig kunt zijn, hebt moeite met mogelijkheden zien en durft jezelf niet te laten horen.

kundalini yoga gunas in balans brengen

Samenkomen in de menselijke natuur

Te veel of te weinig van het één óf het ander is niet goed. Het is dan ook de bedoeling om beide naturen te ontwikkelen en met elkaar in balans te brengen in je menselijke natuur (rajasic guna). Oftewel: in je hartchakra. Je hebt beide naturen nodig om een volwaardig leven te leiden op aarde. Je dierlijke natuur heb je nodig om goed voor jezelf te blijven zorgen, om grenzen neer te zetten en om in contact te zijn met je instincten. Hier ligt de basis voor je vermogen om van jezelf te houden. Je engelen natuur heb je nodig om contact te hebben met het universum en je hogere zelf. Het geeft je visie, zingeving en liefde voor alles om je heen. Het één kan niet zonder het ander. En als beiden met elkaar gaan samenwerken in je menselijke zijn, ga je zien dat het leven gaat stromen voor én door jou. Jij bent degene die het leven vorm gaat geven in harmonie met jezelf en de wereld om je heen.

Hoe kan je de verschillende gunas ontwikkelen?

Je kunt om de verschillende gunas te ontwikkelen specifieke Kundalini yoga kriya’s en meditaties doen. Als je wilt werken aan de engelen natuur is de Kriya Becoming Like Angels een goede optie. Kleine noot hierbij is dat als je aan je hogere delen gaat werken, wel zorgt voor een goede basis. Dus je dierlijke natuur. In de les bij een ervaren leraar is dat geen punt. De leraar zorgt er namelijk voor dat de energie jouw kan dragen. Als je thuis aan de slag gaat, kun je bijvoorbeeld eerst een aardingsoefening doen. Elke beenoefening is hier geschikt voor. Als je juist meer je dierlijke natuur wilt ontwikkelen, is de Kriya Foundation for Infinity doen. Deze werkt goed door op je onderste chakra’s en kom je meer in je lichaam. Je menselijk natuur kan je stimuleren door bijvoorbeeld de Kriya voor het 4e, 5e en 6e chakra te doen.

Aan welke guna je ook gaat werken: het vraagt training. Dit verandert niet door het één keer te doen, maar vraagt consistentie en commitment. Maar je zult zien dat als je dit doorzet, je meer balans gaat ervaren in je leven. Je zit niet meer verstrikt in je emoties en je zweeft niet meer rond. Je staat er in heel jouw zijn in alles wat je doet. En dat is de moeite meer dan waard.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je meer praktische tips?
Laat het me dan weten. Ik help je graag verder, zodat je vanuit je volledige potentieel kunt gaan leven.

Sat nam,

Guru Gian

P.S. Wil jij direct toegang hebben tot alle video’s in de Kundalini Yoga Club? Dan heb ik iets moois voor je. Ik krijg zoveel mooie reacties van mensen die er veel aan hebben dat ik deze week het jaarabonnement voor de helft van de normale prijs aanbiedt. Je betaalt dan maar 50 euro voor het eerste jaar. Een jaar lang elke week twee video’s om thuis mee aan de slag te gaan. Dat zijn dus 104 video’s! Hier kan je je direct aanmelden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.