Genieten “als een God”

Genieten “als een God”

Tijdens onze wild wisdom tantra dag in Utrecht op 9 juli was de intense zon goed te voelen, er was geen ontsnappen aan ...het was heet! Om maar direct met de deur in huis te vallen, eigenlijk draait het om welke tradities mij inspiratie geven en welke nu eindelijk compleet losgelaten mogen worden. Op deze dag hebben we dit op een magisch mooie manier kunnen delen.

Op de bovenste verdieping van de Metaal Kathedraal zat ik badend in het zweet vol enthousiasme onze workshop Wild Wisdom Tantra te geven.

Naast mij zat iemand maar te lachen en te giebelen. Dit was mijn co-teacher Humita.

“Precies mijn temperatuur” hoorde ik haar tegen de bijna 50 deelnemers zeggen. Ik moest er ook wel om lachen, dit zorgde precies voor dat fijne momentje waarin ik m’n ideeën over de temperatuur kon loslaten. Als yogi ben ik ook een echt mens en daar zat ik als zwetende Hollander naast de altijd vrolijke, puur van de warmte genietende Indiase Humita.

In India ben ik regelmatig geweest, ik weet inmiddels dat als je daar vandaan komt, je ook wel echt goed tegen de hitte kan.

Wat een mooie workshop was dat! Oprecht om van te smullen. Zuivere originele Tantra. Om een paar deeltjes uit te lichten, deelden we bijvoorbeeld Kundalini Dynamics uit de school van Osho.

Daarnaast waren er ook krachtige Westerse communicatie invloeden, zoals bijvoorbeeld de Wheel of Consent van Betty Miller. Dat is een moderne Tantrische practice die ik zelf graag doe en ook graag deel. Deze practice is zo ontzettend helend voor je zenuwstelsel. Je leert namelijk heel erg goed je verlangens uitspreken.

De partner met wie je deze oefening doet, leert heel goed voelen waar zijn of haar grenzen zijn. Wanneer je die veiligheid in het samen “spelen” gaat voelen. Dan komt er een diepe ontspanning. Je zenuwstelsel hoeft niet steeds op alert te staan.

Vaak spelen er veel vragen door je hoofd in een relatie, op welke manier dit ook is. Als liefdespartners en tegelijkertijd ook in vriendschappen waarin je echt om iemand geeft. “Moet ik nu geven?” “Mag ik dit vragen?” “Is dit een goed moment om meer uitleg te vragen?” “Mag ik vragen wat je er werkelijk mee bedoelt?”


Al dit soort oude programma’s lossen op in dit aanraking spel van het uitwisselen van verlangens. Je leert dus heel zuiver te geven …en inderdaad te ontvangen… wat juist vaak lastiger is. Eerlijk te nemen en bewust toe te staan wat je diep van binnenuit wil.

Geven, ontvangen, nemen en toestaan zijn de 4 belangrijkste energetische uitwisselingen die continu in ons leven aanwezig zijn.

Of we nu in de winkel iets vragen om wat we nodig hebben. Bij het restaurant om een extra portie groente vragen bij het gerecht of toch een keertje gaan voor dat super krokante lekkere portie friet erbij. Maar denk ook aan ons werkende leven, wanneer het gaat om het vragen naar een betere positie of een hoger loon die echt bij je past.

Het is allemaal hetzelfde. Het gaat over het eerlijk uiten van onze verlangens. Zonder schaamte en schuld. Om op deze manier van het leven een echt feestje te maken. Dan kun je echt volledig gaan genieten. Om daar te komen heb je wel bewustzijn nodig.

Genieten zonder bewustzijn wordt nogal snel plat en destructief. Eigenlijk zijn bewustzijn en genieten twee kanten van dezelfde medaille. Hoe groter het bewustzijn hoe groter het vermogen om te genieten.

Maar wat doen we dat vaak niet! Waarom doen we het vaak niet?

Wat leven we eigenlijk nog in een conservatieve puriteinse mindset. Overgeërfd vanuit onze oude patriarchale denkwijze. Bewustzijn is namelijk mannelijk, ons Shiva bewustzijn en genieten is vrouwelijk, ons Shakti bewustzijn.

Met Kundalini Yoga

 versterkt heel erg je mannelijke pool van Shiva Bewustzijn. Je krijgt een veel groter en breder perspectief op het leven. Daarom ben ik zo’n grote fan van Kundalini Yoga. Het geeft een enorme expansie in ons bewustzijn.

De vraag die nu direct krachtig omhoog komt is “wat heb je daar aan als je daar niet van durft te genieten?”. Als je jezelf niet toestaat om volledig te leven?

Het toestaan, ontvangen en genieten zijn meer de vrouwelijke energie. Dit is voor mij meer terug te vinden in de bredere Tantra beoefening. Op de plek waar deze twee bewustzijn stromingen samen komen, ontstaat Wild Wisdom Tantra. Genieten met en van ons bewustzijn. Het is zo mooi om te voelen hoe het leven ons een bepaalde richting op brengt.

Hoe het leven ons de tekenen op het Pad geeft dat we op het juiste spoor zitten. Want tegelijkertijd dat ik zo met de integratie van deze twee polen bezig ben: Shiva & Shakti, bewustzijn en genieten. Komt er een mantra steeds bij mij omhoog.

Dit is de mantra van de 10e Guru, Guru Gobinde Singh. Het slot van zijn allerbelangrijkste spirituele gedicht Jaap Sahib. In deze mantra staat precies wat ik ervaar.

Hier volgt eerst de Gurmukhi versie (voor de kenner):


 Chattra chakkra vartee,
 chattra chakkra bhugatay
 Suyumbhav subhang sarab daa sarab jugtay
 Dukaalang pranaasee dayaalang saroopay
 Sadaa ung sungay abhangang bibhootay


En dan hier de vertaling in het Nederlands:


 Alomtegenwoordig in alle vier richtingen,
 Genieter in alle vier richtingen.
 Zelfverlicht en verenigd met allen.
 Vernietiger van pijn, belichaming van vriendelijkheid.
 Altijd in ons.
 Eeuwige gever van onvernietigbare kracht.


Het gaat over de Spirit, het Universele Bewustzijn, dat vroeger ook wel God werd genoemd. Die Spirit is overal aanwezig, het Bewustzijn, Shiva in en om ons. Genietend in alle richtingen, het Genieten, Shakti in en om ons.

Wat de Grote Spirit in ons wil is dat we groeien in bewustzijn en genieten van die ervaring. Het is de kunst van de moderne yogi om deze twee energieën in zichzelf te verenigen. Met Kundalini Yoga voor je stevige mannelijke Shiva Bewustzijn en Tantra voor je genietende vrouwelijke Shakti.

Wat is het leven toch een boeiende reis. We zijn op een fascinerend avontuur, een avontuur van bewustzijn met onvergetelijke excursies en onverwachte uitnodigingen om te ontdekken wat er nog meer mogelijk is.

Geniet van je dag!

Sat Naam,
Guru Gian & Team Kundalini Yoga Club

Ga mee op een ontdekkingsreis in jezelf:

Voel jij nu de interesse naar meer verdieping? Of misschien zelfs wel een krachtige impuls om je onder te dompelen in onze Tantra Coach opleiding? Zodat je jouw ervaring door kunt geven. 
De nieuwe data zijn weer bekend. Deze opleiding geef ik samen met Humita. We leren je met Tantra aan de slag te gaan op een moderne communicatieve manier. Dit wordt alweer de 3e groep! Kijk hier voor meer informatie en inschrijven.


Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.