Bewaak de basis en blijf in balans als je verder komt op jouw Kundalini Yoga pad

Bewaak de basis en blijf in balans als je verder komt op jouw Kundalini Yoga pad

Stel je eens voor dat je een hele tijd verder bent in je Kundalini Yoga practice en dat dagelijkse beoefening (of sadhana) een geïntegreerd deel van je leven is geworden. Je hebt je voor de volle 100% gecommitteerd en je beoefent moeiteloos. Daarbinnen ben je flexibel, je respecteert de grenzen van je lichaam en geest. Je hebt regelmatig contact met een leraar of coach, die jou inspireert en je steeds opnieuw de weg wijst op jouw spirituele pad. Je houdt met hart en Ziel van jouw yogapad en van jezelf.

Back to basics

Nu wordt het belangrijk om de basis goed te bewaken. Want het klinkt misschien gek, maar hoe langer je yoga beoefent, hoe belangrijker de basis wordt. Je gaat je namelijk mettertijd steeds meer richten op je omgeving, op datgene wat jij je medemens te brengen hebt. De projecten
die je opzet en die steeds beter gaan stromen, slokken een groot deel van je tijd en energie op. En omdat je je nu helemaal hebt vereenzelvigd met je dagelijkse beoefening, bestaat het gevaar dat alsnog de klad erin komt. Dan gaat je basis wankelen met alle gevolgen vandien.

Balans tussen binnen en buiten

Om ervoor te zorgen dat jij je basis goed bewaakt, is er een balans nodig tussen binnen en buiten. Tussen wat je aan jezelf en wat je aan anderen geeft. De volgende checklist kan als reminder dienen zodat jij je basis goed houdt:
• Beweeg met aandacht bij het doen van de kriya’s (er zijn speciale kriya’s voor je basis in de Kundalini Yoga Club)
• Bewaak je slaap: pak de uren die je nodig hebt
• Let op wat je eet en eet met aandacht
• Blijf positief in je denken, naar jezelf en naar de buitenwereld toe
• Wees dienstbaar, merk op wat nodig is om te doen
• Houd jezelf en je omgeving hoog in achting

Sat Nam

Het beoefenen van Yoga en Meditatie zal steeds meer veranderen van een doel in een middel. Een middel om er te zijn voor je medemensen, om te helpen helen, inspireren, delen. Zolang jij de balans weet te houden tussen jouw eigen solide basis en datgene wat je in de wereld wilt zetten middels je projecten, zal geen berg te hoog voor je blijken te zijn. En zul je de mantra SAT NAM waarlijk gaan leven.

Bovenstaande is één van de tips om je yoga practice op een fijne, liefdevolle manier dagelijks te doen uit mijn eBook ‘9 Principes voor Duurzame Dagelijkse Beoefening’. Wil je meer tips? Download het ebook dan hier. En je weet, als je vragen hebt of persoonlijk advies: ik sta voor je klaar.

Sat nam,
Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.