Alles wat je moet weten over Kundalini Yoga – deel 1

Alles wat je moet weten over Kundalini Yoga – deel 1

In dit artikel neem ik je mee in de wereld van Kundalini Yoga. Aangezien het gaat om een duizenden jaren oude wetenschap kan ik je niet alles in één artikel vertellen. In dit eerste deel vertel ik je wat Kundalini Yoga eigenlijk is, wat zijn oorsprong is en natuurlijk wat het doet. Om het overzichtelijk te maken, vind je hier een inhoudsopgave:

Inhoudsopgave

  1. Wat is Kundalini Yoga?
  2. Kundalini Energie
  3. Is Kundalini Yoga gevaarlijk?
  4. De oorsprong van Kundalini Yoga
  5. Wie was Yogi Bhajan?
  6. Wat is het doel en de intentie van Kundalini Yoga?
  7. Hoe werkt Kundalini Yoga?
  8. Waarom is Kundalini Yoga soms zo moeilijk?
  9. Waarom is Kundalini Yoga zo krachtig en effectief?
  10. Tot slot

Wat is Kundalini Yoga?

Kundalini Yoga in een notendop: de Yoga van Bewustzijn met als doel de Kundalini onder in de ruggengraat te activeren en de chakra’s te openen. Dus in Kundalini Yoga bewegen we de Kundalini energie door de chakra’s. Afhankelijk van waar en hoeveel energie er in je chakra’s zit, veranderen er 3 dingen: je ervaring, je karakter en je gedrag. Deze vorm van yoga – naar het westen gebracht door de in India geboren Yogi Bhajan – focust zich op zelfbewustzijn in al zijn vormen.

De naam Kundalini verwijst dan ook naar het bewustzijn dat in iedereen aanwezig is. Het ontwaken van de Kundalini zorgt voor een energiestroom die dit bewustzijn aanwakkert. Het onbewuste wordt bewust door het beoefenen van Kundalini Yoga en ontwaakt het ware potentieel van de beoefenaar. Om dit te bereiken, wordt er in Kundalini Yoga gebruik gemaakt van lichamelijke oefeningen (kriya’s), meditaties, mantra’s en ademhalingstechnieken.

yoga bhajan quote over yoga: yoga means to be united. When you unite with your soul and the one who gave you the soul, that's what yoga isIn de oude yoga traditie is Kundalini Yoga een pad voor de gewone mens. Dat wil zeggen dat het beoefend wordt door mensen met familie en een baan. Dit in tegenstelling tot een celibatair leven afgezonderd van de rest van de gemeenschap zoals het gebruikelijk is voor een yogi. Kundalini Yoga focust zich op zelfbewustzijn en het geven van ervaringen met je hoogste zelf. Je hoogste bewustzijn. De techniek van Kundalini Yoga is een wetenschap van lichaam en geest, om de Spirit te verhogen. Deze Spirit kent geen grenzen en discrimineert niet. Daarom is het voor iedereen toegankelijk, is het universeel en niet confessioneel.

“Kundalini Yoga is called the Yoga of awareness. It is a dynamic, powerful tool that is designed to give you an experience of your soul “ – 3HO.org-

Kundalini Energie

Eigenlijk moeten we hier even een stapje terug doen. Want was is Kundalini energie dan? Het woord Kundalini is Sanskriet en betekent letterlijk “de opgerolde”. Volgens oude geschriften ligt de Kundalini energie, ook wel levensenergie genoemd, als een opgerolde slang te slapen aan de basis van onze wervelkolom. Als deze energie ontwaakt, stijgt zij door de chakra’s omhoog naar de kruin. Doordat het door alle chakra’s heen gaat, zorgt Kundalini energie ervoor dat je geleidelijk door opgebouwde blokkades heen werkt. Dit gaat gepaard met inzichten en heling op elk vlak. Vervolgens dient deze energie ook weer omlaag te gaan. Deze neerwaartse beweging is minstens net zo belangrijk aangezien deze zorgt voor het gronden. De energie moet dus circuleren.

Afbeelding van de energiebanen van Kundalini energie.

Kundalini energie is in feite onze grootste kracht van creativiteit en bewustwording. De energie is in iedereen aanwezig ook al is men zich hier niet altijd bewust van. Kundalini energie werkt door in elk aspect van je leven: lichamelijk, emotioneel, mentaal en spiritueel. Zo kan het helpen bij ziekte door zijn zelfhelende vermogen, kan het balans brengen en helpen om éénwording te realiseren. Als de energie ontwaakt, opent het bewustzijn in zijn geheel en brengt het de mens tot een staat van verlichting. Met onder andere Kundalini Yoga kun je deze energie laten ontwaken. Door herhaaldelijk te mediteren en yoga oefeningen te doen, kun je verschillende stadia van ontwaken bereiken. Het is aan te raden om dit te doen bij een ervaren Kundalini Yoga leraar die weet wat Kundalini energie kan vrijmaken.

“The kundalini experience does not mean you have gone into a deep breathless trance and are beyond this world. … It integrates you more fully with reality and gives you a broader vision and sensitivity so that you can act more efficiently.” – Yogi Bhajan

Is Kundalini Yoga gevaarlijk?  afbeelding van energie en verbondenheid met universum

Het antwoord op deze vraag is nee. Er gaan veel wilde verhalen rond over de gevaren van de kundalini energie die ook bij Kundalini Yoga vrij komt. De waarheid is echter dat bij iedereen al Kundalini energie aanwezig is. De mate waarin is echter verschillend. Door onder begeleiding van een deskundige Kundalini Yoga leraar oefeningen te doen, wordt de energie op een zachte en geleidelijke manier geactiveerd. Soms zal je in het begin wat fysieke klachten kunnen krijgen doordat de zelfhelende energie wakker wordt en dan aan de slag gaat met je lichaam opschonen. Dit is na een aantal sessies echter over. Kundalini Yoga is dus veilig als je weet wat je doet. De energie die vrijkomt kan juist enorm bijdragen in je leven. Later hier meer over.

De oorsprong van Kundalini Yoga

Terug naar Kundalini Yoga. Kundalini Yoga, zoals onderwezen door Yogi Bhajan, wordt gezien als de meest uitgebreide vorm van alle yoga tradities. Deze yogavorm combineert meditatie, mantra, fysieke oefeningen en ademhalingstechnieken met elkaar. Het past alle acht de delen van yoga in één. Letterlijk betekent Kundalini ‘de krul van een lok haren van een geliefde’. Deze poëtische metafoor staat voor de energiestroom en het bewustzijn dat in ons huist en ons in staat stelt samen te smelten met onze universele Zelf. Het mengen van het individuele en universele bewustzijn brengt goddelijke eenheid teweeg: yoga. De Upanishads, heilige geschriften binnen het Hindoeïsme die teruggaan tot de 5e eeuw voor Christus, omschrijven Kundalini al. De mondelinge overdracht gaat zelfs nog verder terug. De afgelopen duizenden jaren werd deze heilige wetenschap en techniek omhuld in geheimzinnigheid en werd het alleen mondeling doorgegeven van meester naar de gekozen leerling. Totdat Yogi Bhajan het naar het Westen bracht in 1969. Dit deed hij om op grote schaal mensen voor te bereiden op de grote veranderingen die eraan zaten te komen.

Wie was Yogi Bhajan?

Yogi Bhajan werd in 1929 geboren als Harbhajan Singh Puri in een dorpje dat nu in Pakistan zou hebben gelegen. Al op jonge leeftijd leerde hij over spirituele leer, technieken en geschriften en bezocht hij zo veel mogelijk heiligen als hij kon. Bij meester Sant Hazara Singh leered hij over Kundalini Yoga. Op 16-jarige leeftijd werd hij zelf Kundalini Yoga meester. Hiernaast ging hij naar school en was hij steratleet. Toen hij 18 jaar was, werd India verdeeld. Dit zorgde voor veel onrust en verscheurde families. Zo jong als hij was, zorgde hij ervoor dat zijn familie en 7.000 anderen veilig naar een ander gebied gingen. Hij bewees toen al een bijzonder man te zijn.

foto van yogi bhajan

Later studeerde hij economie, won verschillende debatprijzen, muntte nog steeds uit in sport en ging vervolgens bij het leger. In 1968 besloot hij ontslag te nemen en naar het westen te reizen. Hij werd gewaarschuwd om niet te gaan, omdat hij veel tegenspoed zou kennen als hij dit deed. Toch ging hij omdat zijn hoogste roeping zei dat dit de volgende stap moest zijn. Hij vertrok naar Canada om aan een baan te beginnen als yogadocent aan de universiteit van Toronto. Onderweg raakte zijn bagage zoek en de man die hem had aangenomen, kwam om in een ongeluk. Daar stond hij dan in Canada: geen baan, geen spullen, geen geld. Alleen 35 dollar die de Canadese overheid hem had gegeven.

Uiteindelijk kwam hij aan werk en begon hij als therapeut in een yogacentrum. Op een gegeven moment werd hij uitgenodigd voor een weekend in Los Angeles. Hier ontmoette hij de mensen waarvoor hij vertrokken was uit India. Niet veel later gaf hij zijn eerste lezing in de Verenigde Staten. Hoewel de kennis over Kundalini Yoga al eeuwen geheim gehouden werd, wist hij dat hij de mensen die hij ontmoette kon helpen hiermee. Om echt te helen, echt te voelen en in contact te komen met de Goddelijke energie. Hun zielen waren hongerig om te ontwaken en hij wist hoe hij hen dit kon geven. Zo besloot hij om Kundalini Yoga te onderwijzen op een manier dat degene aan wie hij het doorgaf op hun beurt ook weer konden doorgeven. Om meer te lezen over zijn verhaal verwijs ik je graag naar de website van 3HO, de organisatie opgezet door Yogi Bhajan. Deze vind je hier.

Een voorbeeld van een lezing van Yogi Bhajan

Wat is het doel en de intentie van Kundalini Yoga?

Al vanaf het eerste moment dat Yogi Bhajan zijn kennis begon te delen, waren mensen enthousiast. Niet alleen omdat zijn liefde voor Kundalini Yoga zo aanstekelijk was, maar ook omdat het doel van Kundalini Yoga zo universeel is. Het voornaamste doel is namelijk het ontwaken van het volledige potentieel van je menselijke bewustzijn. Dat wil zeggen: herken je bewustzijn, verfijn je bewustzijn en vergroot je bewustzijn tot je ongelimiteerde zelf. Daarnaast draait het om het opruimen van innerlijke verdeeldheid, het creëren van je vermogen om diep te luisteren, het cultiveren van innerlijke rust, en bloei en excellentie in alles wat je doet. In diep contact met jezelf staan en hierdoor het volle potentieel naar buiten te brengen. Jezelf echt zien en horen en daarmee ook jezelf omarmen.

handen (mudra) tijdens meditatie in kundalini yoga

Voorbeeld van een mudra

De focus van Kundalini Yoga is op de persoonlijke ervaring en bewustzijn door het beoefenen van kriya’s. Een kriya is een patroon van bewegingen, geluid, pranayam (ademhaling), mudras (handhoudingen), concentratie en meditatie die automatisch de energie door het lichaam en de geest leiden voor een specifiek resultaat of een verandering in bewustzijn.

“Kundalini Yoga is not a religion. Religion comes out of it. Kundalini Yoga is not a fad, and it’s not a cult. It’s a practice of experience of a person’s own excellence, which is dormant and which is awakened” – Yogi Bhajan –

Hoe werkt het?

We ontwaken op deze manier de Kundalini om het volle potentieel van het zenuw- en klierstelsel aan te boren en het balanceren van de chakra’s en meridianen in ons lichaam. Hoewel de inhoud van een Kundalini Yoga les of workshop kan variëren, zijn er een aantal elementen die altijd terugkomen: de mantra, de kriya (de serie oefeningen), ontspanning en meditatie. Door deze elementen kan prana, de levensenergie, het lichaam binnenkomen en de helende energie van de kundalini wakker maken. Deze wordt wakker gemaakt door het activeren van de chakra’s die in het menselijk lichaam aanwezig zijn. Door Kundalini Yoga oefeningen kan deze energie circuleren en zijn werking doen. Door regelmatig Kundalini Yoga te beoefenen, verhoog je deze energie en komen deze chakra’s meer en meer in balans. De energie stroomt dan moeiteloos door je lichaam wat positief effect heeft op je gezondheid, je emotionele gesteldheid en je bewustzijn. Dit heeft weer als gevolg dat je meer rust en ontspanning ervaart in je leven.

guru prem singh: een meester in asana in kundalini yoga

GuruPrem Singh is lichtend voorbeeld van asana en de juiste technieken in Kundalini Yoga

De mechanismen die aan het werk zijn in de verschillende asanas, of houdingen in Kundalini Yoga, combineren sensorische stimuli die ontvangen worden door de zintuigen. De verschillende combinaties van deze acties hebben een specifiek effect op het centrale zenuwstelsel, hartslag en zelfs de bloed- en lymfe stroom. Sommige oefeningen zijn om te stimuleren, andere om te kalmeren. De specifieke hoeken van de houdingen zorgen voor het (om)leiden van bloed en energie naar de verschillende klieren en organen, zorgen voor balans in de klieren, en zuiveren het bloed door het stimuleren van de circulatie. Het effect van aanhoudende practice is balans, kracht en harmonisatie in de systemen van je lichaam. Dit zorgt ervoor dat we beter uitgerust zijn tegen de eisen van het dagelijks leven. Zowel fysiek als mentaal.

“Kundalini Yoga is ‘the science to unite the finite with Infinity and the art to experience Infinity within the finite’ – Yogi Bhajan –

Waarom is Kundalini Yoga soms zo moeilijk?

Het fysieke effect van practice heeft meerdere functies. Niet op zijn minst om onze natuurlijke behoefte aan veiligheid en comfort uit te dagen. Als we door opgemerkte fysieke grenzen heen gaan als we yoga beoefenen, ontdekken we innerlijke kracht, flexibiliteit en veerkracht. Het bewegen door de verschillende asanas met hun uiteenlopende houdingen en moeilijkheidsgraden geeft ons een directe ervaring van de vergankelijkheid van dingen. Gedachtes en fysieke sensaties veranderen van euforisch tot zelfvernietigend binnen een les. Dit maakt yoga practice een perfecte inkapseling van de uitdagingen en beloningen die we ervaren in ons dagelijks leven. Yoga kan diep grondend zijn, als ook opbeurend, en bekrachtigt het gevoel van controle over ons leven.

Voorbeeld van een houding in een kriya

Voorbeeld van een houding in een kriya

Net als met alles in het leven is alles buiten de comfortzone een uitdaging. Het vraagt om commitment. Onze mind (ook wel ego genoemd) zal er alles aan doen om dit dwarsbomen. Yogi Bhajan zei dat meesterschap over de Mind essentieel is in je leven. Of je bent meester over je Mind of slaaf van je Mind. De Mind is erg krachtig. En moeilijk te temmen. Niks is zo creatief als de mind. Zeker als je iets dagelijks wilt gaan doen, zal je de creativiteit van de Mind leren kennen om je bij je dagelijkse oefening weg te houden. Je dagelijkse beoefening van Kundalini Yoga en Meditatie gaat er namelijk voor zorgen dat JIJ meester wordt over de Mind. En dat wil de Mind niet. Daarom gaat de Mind alles uit de kast halen om er voor te zorgen dat je hier niet in gaat slagen. Hij gaat je in fluisteren dat je nu toch echt te moe bent, dat je morgen gaat beginnen, dat de yoga wellicht niet bij je past, dat je te oud bent om dit te doen, dat er belangrijkere zaken zijn, je eerst alle andere dingen op orde moet hebben. En zo kan ik nog wel een boek vol schrijven.

Een voorbeeld van een kriya om te doen

In de afgelopen 10 jaar heb ik honderden mensen begeleid en minstens zo veel creatieve redenen gehoord waarom het toch echt niet kan of lukt. Het goede nieuws is: hoe bewuster je wordt over jezelf hoe bewuster je ook wordt over je mind. Je kunt dus alle tegenwerpingen, weerstanden en moeilijkheden overwinnen. Dit is slechts één van de positieve effecten van Kundalini Yoga.

“Kundalini Yoga is also called the “yoga of awareness”. The primary aim of Kundalini Yoga is to awaken the kundalini energy. Which lies coiled, serpent-like, at the base of the spine. In Kundalini Yoga, practitioners use breathing exercises, physical postures, chanting and meditation to unlock this energy” – YogaPedia –

Waarom is Kundalini Yoga zo krachtig en effectief?

De oorsprong van Kundalini Yoga impliceert dat het in eerste instantie ontworpen is als een wetenschap om de beweging van prana, of levensenergie, te beheersen in het lichaam. Er wordt gedacht dat prana ontstaat vanuit de basischakra, waar het zich schuil houdt en slaapt in de on-ontwaakte mens. Als deze energie eenmaal ontwaakt is door Kundalini Yoga gaat deze prana door de zeven chakra’s omhoog. Hierbij reinigt en zuivert prana met zijn heilige vuur het energetische systeem. Als Kundalini zonder fysieke of energetische blokkades ongehinderd kan stromen, gaat het door de kruinchakra naar buiten en vermengt het zich met de goddelijke energie van creatie. Het ontwaken van de Kundalini is dus een proces van zelfactualisatie.

Studenten van de opleiding Kundalini Yoga Coach tijdens een kriya

Studenten van de opleiding Kundalini Yoga Coach tijdens een kriya

Als de Kundalini niet kan stromen doordat er nog blokkades zitten, kom je in een proces om door die blokkades heen te werken. Blokkades die liggen opgeslagen in jouw systeem en voorkomen dat jij je volle potentieel leeft. Ze zorgen er namelijk voor dat jouw energie, jouw vibratie geblokkeerd is en je bijvoorbeeld iets heel anders aantrekt in je leven dan je wilt. Hier zijn veel voorbeelden te noemen. Denk aan financiële problemen en relaties die niet goed lopen. Als je je vibratie verandert, verander je ook wat je aantrekt en afstoot. Bovendien zorgt het opheffen van de blokkades ervoor dat je in beter contact komt met jezelf en het universum. Het wordt helder wie je bent en wat je essentie is. Er ontstaat verbondenheid met jezelf, met de ander en met de kosmos.

Kundalini Yoga is daarmee een unieke, efficiënte en effectieve manier om tot jezelf te komen en is ook nog eens buitengewoon krachtig. De manier waarop deze vorm van yoga is opgebouwd, is speciaal zo gedaan zodat het snel impact kan hebben. Er is een enorme hoeveelheid aan oefeningen, meditaties en mantra’s mogelijk waardoor het altijd voor iedereen individueel toepasbaar is. Voor welk doel en welke wens dan ook kan Kundalini Yoga hulp en ondersteuning bieden. Het is een veilige manier om datgene wat al in ieder mens zit los te maken en gelukkig en gezond te worden én te blijven. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal en spiritueel. Kundalini Yoga heeft meer dan eens bewezen een mooie manier te zijn om de weg naar jezelf te vinden en is dan ook bijzonder effectief.
Afbeelding van de acht chakra's
Je merkt heel snel het effect van Kundalini Yoga. Zelfs als je één les doet, merk je al verschil doordat er direct energie vrij komt. Binnen een half uur is de energie door al je chakra’s heen gegaan en begint je zenuwstelsel op te schonen. Met één les ben je er echter nog niet. Om blijvende verandering in je leven te brengen, heb je minimaal 40 dagen nodig om je oude patronen los te laten en 90 dagen om nieuwe te integreren in je leven. Om echt de vruchten te plukken, is het dus raadzaam om een dagelijkse oefening te doen. In mijn E-book geef ik je tips over hoe je dit kunt doen. Deze kun je hier downloaden.

“In Kundalini Yoga the most important thing is your experience. It goes right to your heart. No words can replace your experience. Your mind may accept the words or it may not, but your consciousness will not accept just words” – Yogi Bhajan –

Tot slot

Je bent nu heel wat wijzer geworden over Kundalini energie en Kundalini Yoga. Er is natuurlijk nog veel meer te ontdekken, maar het meest effectief is om het zelf te ervaren. Wil je het zelf een keer ervaren? Ik geef regelmatig workshops, retraites en opleidingen. Ook geef ik wekelijks lessen en nu kun je het ook vanuit huis ervaren op je computer of telofoon via mijn online community De Kundalini Yoga Club. Heb je vragen of wil je meer weten? Stuur me dan gerust een bericht. Ik neem graag even de tijd voor je.

Sat nam,
Jasper (Guru Gian)

Over de schrijver
Humita
Door

Humita

op 21 Mar 2018

Prachtig, helder en duidelijk geschreven.. Hier kan je alleen maar nog enthousiaster van worden! Yeaaahhhhh

Lisette Stam
Door

Lisette Stam

op 29 Mar 2018

Dank je wel Humita!

Jeroen
Door

Jeroen

op 27 Mar 2018

Heldere introductie over Kundalini yoga. Maakt me enthousiast.

Lisette Stam
Door

Lisette Stam

op 29 Mar 2018

Bedankt Jeroen! Leuk om te horen. Als je nog vragen hebt, horen we graag van je. Sat nam.

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.