Waar je gebrek aan energie en beperkende overtuigingen werkelijk vandaan komen (en 8 manieren om je prana lichaam te versterken)

Waar je gebrek aan energie en beperkende overtuigingen werkelijk vandaan komen (en 8 manieren om je prana lichaam te versterken)

Heb je ook wel eens last van dat je weinig energie (prana) hebt? Dat je je bed niet uit kunt komen? Of juist na het eind van je werkdag al helemaal kapot bent? En valt het je ook op dat als je weinig energie hebt, dat dan ook je gedachten somberder en beperkter zijn? En dat je niet meer positief kunt denken. Laat staan een visie kunt creëren voor je toekomst?

Als jij bovenstaande herkent, is er een grote kans dat je prana lichaam niet optimaal functioneert. Je prana lichaam is het 8ste lichaam in het systeem van de 10 lichamen van de Kundalini Yoga. Het is het lichaam dat je toegang geeft tot de levensenergie, de levenskracht. Het 8ste lichaam is de poort naar de oneindige kosmische creatiekracht. Als je 8ste lichaam in balans is, voel je onbeperkte energie. Weet je zeker dat je alles kunt manifesteren waar jij je gedachten op zet. Je voelt je gemotiveerd en positief. Je weet dat je het onmogelijke mogelijk kan maken.

Why are you self-destructive? Because you do not have control of your prana. Why you don’t have control of your prana? Because you don’t call on your impersonal. You always call on your personal. Personal is very limited; personal is controlled by ego. Impersonal is controlled by your Divinity. When you call your personal it’s duality; when you call your impersonal it is Divinity. Divinity is Infinity – Yogi Bhajan

Prana als de link naar oneindigheid

Yogi Bhajan, de meester van de Kundalini Yoga, (die trouwens een 8 op zijn ziels en karma positie had) noemde het 8ste lichaam altijd de link naar de oneindigheid. Het 8ste lichaam is ook sterk verbonden met de ademhaling. Door de ademhaling komt niet alleen zuurstof naar binnen, maar ook prana. Hoe beter je prana kunt opnemen, hoe minder eten je nodig hebt. Je hebt wellicht wel eens gehoord van “breatharians”, mensen die alleen op hun ademhaling leven en geen eten en geen (of nauwelijks) drinken nodig hebben, omdat zij de prana absorptie hebben verhoogd. Zo hebben zij verhoogd contact met de oneindige bron van energie.

Hier ligt ook de relatie tussen de kwaliteit van je 8ste prana lichaam en je gedachten. Als je moeilijk prana opneemt, voel je altijd een tekort aan energie. En doordat je dit tekort voelt, creëer je ook de perceptie dat er van niets genoeg is. Niet genoeg tijd, niet genoeg liefde, niet genoeg geld en ga zo maar door. Je leeft in tekortsbewustzijn. En in dat tekortsbewustzijn, of schaarste bewustzijn, leven beperkende gedachten. Beperkende gedachten over jezelf zoals: ik ben niet goed genoeg, ik kan dit niet of ik mag dit niet. Maar ook beperkende gedachten over andere mensen en de wereld zoals rijke mensen zijn slecht, de wereld wil mij iets aan doen of er is niet genoeg voor alle mensen in de wereld.

Master over je mind

Het 2e, 3e en 4e lichaam in de Kundalini Yoga traditie zijn de drie minds: de negative, positive en neutral mind. Je bent je vast wel bewust van de relatie tussen je mind en je ademhaling. Als je gestresst bent bijvoorbeeld adem je kort, hoog en snel. Als je ontspannen en meditatief bent, adem je langzaam. In gestresste toestand adem je wel tot 30 tot 40 keer per minuut en als je relaxed bent, kan je met 1 tot 4 ademteugen wel vooruit. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als je meer en meer beheersing over je ademhaling krijgt, je ook meer en meer je mind onder controle krijgt. Yogi Bhajan gaat zelfs zo ver door te zeggen dat je meester kan worden over je drie minds door meester te worden over je 8ste lichaam, je prana lichaam.

Het prana lichaam geeft je toegang tot overvloed. Eerst overvloed in je innerlijke energie en als je die energie gaat toepassen in je leven creëer je ook overvloed in je leven. Zo binnen zo buiten. Dus om te voorkomen dat je uitgeput bent en beperkende gedachten hebt en ervoor te zorgen dat je toegang krijgt tot die onbeperkte energiebron moet je werken aan je prana lichaam.

Prana Door De Chakras

Prana Flow

Hoe kun je dan je prana  lichaam versterken?

Hieronder vind je 8 manieren om je prana lichaam te versterken.

 1. Word je bewust over en versterk je relatie met je ademhaling door pranayama
  Pranayama, of ademhalingstechnieken, zijn ervoor om de prana in je lichaam te vergroten. Ikzelf doe al meer dan 15 jaar prana oefeningen en ben van iemand die op zijn 26ste een couchpotato was en geen energie had, gegaan naar iemand die veel energie heeft om zijn missie te leven om Kundalini Yoga te verspreiden voor innerlijke kracht, zingeving, plezier en overvloed. In de online Kundalini Yoga club vind je een aparte sectie met allerlei pranayama’s. Deze beoefenen zorgt ervoor dat je je bewuster van je ademhaling wordt en je de relatie met je adem versterkt, zodat je meer energie hebt en jezelf beter kunt reguleren.
 2. Chanten 
  Dit wist je wellicht nog niet, maar chanten versterkt je 8ste lichaam. Let maar eens op als je wat langer chant (bv. 22 minuten) wat er gebeurt met je ademhaling. Onbewust wordt je ademhaling meer ontspannen en dieper. Ook zijn er verschillende mantra meditaties waar je op één ademhaling een mantra verschillende keren herhaalt. Bijvoorbeeld de mantra meditatie Adi Mantra voor Complete Individuele Meditatie (binnenkort in de Kundalini Yoga Club) waarop je op één ademhaling de mantra drie keer herhaalt. De eerste minuten is dat wellicht lastig, maar aan het eind van de 11 minuten voel je dat het veel makkelijker gaat en heb je aan het eind van de drie herhalingen nog energie over.
 3. Aerobische activiteiten
  Sporten zoals hardlopen of fietsen, maar ook Zumba of wat je hartslag omhoog krijgt, is fantastisch voor je 8ste lichaam. Ook hierdoor wordt de prana opname steeds efficiënter.
 4. Specifieke kriya’s
  In de Kundalini Yoga traditie zijn er ook specifieke kriya’s om je 8ste lichaam te versterken. De Ek Kriya is daar één van (deze vind je ook in de online Kundalini Yoga club). Deze kriya werkt op het 7de en 8ste lichaam. Er is sowieso een relatie tussen het 7e en 8ste lichaam; je aura en je prana lichaam. De prana stroomt door je aura dus als je aan je aura werkt, werk je ook aan je prana lichaam. Je zult ook merken dat aan het eind van een stevige pranayama je je aura beter voelt en voelt dat deze groter is geworden.
 5. Specifieke mantra’s
  Er zijn een aantal mantra’s speciaal om het 8ste lichaam te stimuleren. Eén daarvan is Pavan Guru. Deze mantra versterkt je relatie met de prana.Een ander voorbeeld is de Pran Bhand meditatie (te vinden in de Kundalini Yoga Club).
 6. Circulatie door ontspanning 
  Het prana lichaam zit verweven in je fysieke lichaam. Hoe meer je je circulatie versterkt, hoe beter je lichaam kan ontspannen. Hoe beter je lichaam kan ontspannen, hoe makkelijker de prana door je lichaam stroomt. Ontspanning is super belangrijk. Je kunt meer ontspanning in je practice brengen door iets rustiger de oefeningen te doen, de ontspanning na een oefening vergroten of de shavasanna niet over te slaan.
 7. Doorbreken van blokkades
  Vaak hebben we diepe blokkades op fysiek, emotioneel, mentaal of spiritueel niveau waardoor de prana niet goed doorstroomt. Dit is de reden dat je wellicht al jaren yoga en meditatie beoefent en goed eet, maar nog steeds weinig energie ervaart. De enige manier om blokkades te doorbreken, is door je spirituele beoefening te intensiveren. Dat doe je door je dagelijkse beoefening constanter en langer te maken, specifieke kriya’s voor je blokkades te doen (vraag hiervoor om advies aan je leraar), in een groep te beoefenen (doe een opleiding of ga mee op retraite). Of door met een spirituele leraar te beoefenen (de spirituele connectie van de leraar helpt je je bewustzijn te vergroten en zijn of haar licht triggert onbewuste blokkades)
 8. Transmissie 
  De allerkrachtigste manier van leren, is transmissie. Het overbrengen van energie en bewustzijn. Dit is de reden waarom ik iedereen aanraad zoveel mogelijk tijd met een leraar door te brengen. Je hoeft alleen maar in zijn of haar aanwezigheid te zijn en de kwaliteit van zijn of haar energetische lichamen helpt je jouw lichamen te helen. Dat is de reden dat ikzelf ieder jaar nog op retraite ga en opleidingen volg bij verschillende leraren. Ik wil in hun aanwezigheid zijn. En dat is ook de reden dat andere studenten weer graag met mij op retraite gaan. Zodat op onbewust energetisch niveau de energie en bewustzijnsoverdracht kan plaatsvinden.

Als je deze 8 manieren opvolgt om je prana lichaam te versterken dan kan het niet anders zijn dat je energie toeneemt en je gedachten positiever worden. Dat gaat als het ware vanzelf.

Wat als je al jaren yoga en meditatie doet en nog steeds weinig energie hebt?

Dan zitten er waarschijnlijk nog beperkende overtuigingen die je in je schaarste bewustzijn houdt. Want het is onmogelijk om in je overvloedsbewustzijn te zitten en beperkende gedachten te hebben. Wil je zowel aan je (energetische) lichamen werken en tegelijkertijd coachingstechnieken leren om met je beperkende gedachten af te rekenen dan is de training Kundalini Yoga Coaching Level 1 echt iets voor jou.

Wat als je zo snel mogelijk je 8st lichaam wilt versterken?

Doe dan de introductiecursus Kundalini Yoga & Meditatie. Hierin leer je alles over prana en hoe je je eigen pranisch veld kunt versterken. Kijk hier voor meer informatie. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.