Compassie & Zelfliefde: 11 tips & een 11 daagse challenge voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen

Compassie & Zelfliefde: 11 tips & een 11 daagse challenge voor meer eigenwaarde en zelfvertrouwen

Hou jij van jezelf?

Moeilijke vraag he? Voor mij ook.
Laten we het wat concreter maken.

Hoe vaak heb jij je dagelijkse of wekelijkse yogasessie gedaan en heb jij jezelf er ook voor gewaardeerd?
En hoe vaak heb je je practice gemist en heb jij jezelf ervoor op je kop gegeven?

De kans is groter dat we meer focussen op wat er fout gaat dan wat er goed gaat. Ik had ook deze neiging. Maar als we meer focussen op wat fout gaat dan wat goed gaat, dan verlagen we onze eigenwaarde, zelfvertrouwen en zelfliefde. Wanneer we onszelf echter gaan waarderen voor wat er allemaal goed gaat, dan groeit ons zelfvertrouwen. En daarmee ook de kans dat we onze practice blijven doen. Hoe simpel kan het zijn! (tekst gaat verder onder de afbeelding)

“Van jezelf houden is de Ultieme Practice”

Van jezelf houden is de Ultieme Practice. Het is sterker dan welke Sadhana ook. Het is sterker dan om 4 uur opstaan en 2,5 uur mediteren.
Zelfliefde is zelfrespect. Jezelf erkennen en waarderen voor alles wat je doet. Elke kleine stap die je zet.

Spirituele beoefening zoals Kundalini Yoga vergroot je capaciteit voor zelfliefde. Er is niets mooier dan liefde. Eén worden met de wereld om je heen. Wanneer je leert om je liefde op jezelf te richten, gebeuren er mooie dingen. Je ontspant, je wordt vriendelijker voor jezelf, je gaat jezelf ondersteunen, jezelf gidsen. Niets gaat er boven zelfliefde. Het vergroot je eigenwaarde en zelfvertrouwen en is de basis voor compassie en plezier.

Zelfliefde kun je leren

Zoals met alles, kun je ook zelfliefde leren. Iedereen kan het. Ik heb het gedaan.

Hieronder vind je 11 tips voor meer zelfliefde.

 1. Begin de dag met zelfwaardering. Stel jezelf de vraag: wat waardeer ik in mijzelf? Bijvoorbeeld: ik waardeer in mijzelf dat ik deze blog voor jou schrijf. En vraag dan door. Wat in dat ik deze blog voor jou schrijf, waardeer ik in mijzelf? Ik waardeer het dat ik de tijd en ruimte maak om dit voor jou te doen. En wat in dat ik de tijd en ruimte maak voor jou om dit te doen, waardeer ik in mijzelf? Ik waardeer dat ik zoveel liefde voel om dit te delen. En ga zo door. Vraag je zelf 7 tot 10 keer door.
 2. Ontvang complimenten. Als iemand je een compliment geeft, zeg dan niet: “O nee, dat stelde niks voor”. Doe iets heel anders. Ontvang het compliment met “Dank je wel” en vraag dan door; kan je er nog meer over vertellen? Wat waardeer je in mij? Etc.
 3. Verwen jezelf. Geef jezelf een dagje sauna kado of iets anders wat je leuk vindt.
 4. Laat jezelf aanraken. Aanraking is essentieel. Neem een massage of vraag je geliefde om je aan te raken zonder er iets voor terug te geven.
 5. Vergeef jezelf. Heb je het gevoel dat je een steekje hebt laten vallen of iets “fout” hebt gedaan? Vergeef jezelf. Wees lief voor jezelf. En ga pas daarna het goed maken.
 6. Wees dankbaar. Dankbaarheid is zelfliefde op universeel niveau. Alles wat gebeurt in je leven gebeurt voor jou en niet tegen jou. Zie overal de blessing in disguise.
 7. Ga actief op zoek naar wat goed, leuk of bijzonder is in een ander. Als we een ander in een positief licht zien, zetten we onszelf ook in een positief licht. Elkaars fouten zien, is makkelijk. Maar over elkaars fouten heen kijken en zien wat er mooi is in een ander heeft een veel positiever effect.
 8. Vier al je successen, hoe klein ook. Vaak vieren we alleen onze grote successen. Maar het zijn juist de kleine successen, zoals opstaan, tanden poetsen, naar iemand lachen, die we ook mogen vieren. Wees genereus naar jezelf.
 9. Behandel jezelf 1e klas. Ga goed met jezelf om. Gun jezelf kwaliteit. Koop iets van goede kwaliteit. Of reis eens met de 1e klas. Vertrouw op de overvloedigheid van het Universum.
 10. Doe iets waar je bang voor bent. Huh, is dat lief dan. Ja, ook buiten je comfortzone gaan, kan soms zelfliefde vergroten. Als je iets doet waar je bang voor bent, dan geeft je dat een goed gevoel. Ben je ergens bang voor en je durft het toch niet te doen? Geef jezelf dan niet op je kop, maar accepteer waar je nu bent.
 11. Zie het Licht in iedereen. Als je gelooft dat we allen één zijn, dan is een van de mooiste daden van zelfliefde om het Licht in iedereen te zien. Elke keer als je het licht in een ander ziet, bevestig je ook dat je zelf licht bent.

Dit zijn mijn 11 tips voor zelfliefde. Heb jij nog tips die hier niet bij staan? Zet ze dan in de comments hieronder.

In de Kundalini Yoga hebben we een meditatie, die de fysiek energetische blokkades voor zelfliefde wegneemt. Ik wil je uitnodigen voor de gratis 11-daagse challenge voor meer Zelfliefde waarin we deze meditatie gaan beoefenen.

De winnaar maakt kans op gratis deelname aan een Kundalini Yoga retraite in Nederland. Een weekend met jezelf: als dat geen zelfliefde is.

Inschrijven kan hier.

Sat nam,
Guru Gian

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.