Bleekselderijsap, de fabelachtige drakendoder

Bleekselderijsap, de fabelachtige drakendoder

Het is zondagochtend nog heel erg vroeg, alleen de geluiden vanuit de natuur stromen naar binnen. Ik heb net mijn persoonlijke sadhana gedaan. Vandaag was ik extra vroeg begonnen, omdat ik gisteren nog vroeger naar bed was gegaan.

Het ultieme gevoel voor een yogi is natuurlijk de combinatie van genoeg geslapen hebben en een vroege ochtend sadhana doen. Soms is het een krachtige bewuste keuze, door alle ongemakkelijke gevoelens van extra vroeg opstaan heen. En soms voelt het zo natuurlijk, dan leidt de pure flow.

De reden dat ik zo vroeg naar bed ging is mijn bleekselderij cleanse.

Bleekselderij? Weer een nieuwe hype die uit de geschiedenis omhoog gevist om “iedereen” in beweging te krijgen. Ik hoor het je bijna hardop zeggen. Ja, waarom, de bleekselderij? Heel eerlijk, omdat mijn lief daar mee aan kwam zetten.

Er is een heel boek over geschreven door Anthony Williams, Celery Juice. Sommige onderwerpen lijken klein, tot dat je er ook online in duikt en er zelfs een global movement achter blijkt te zitten

Toen ik het boek van mijn lief las, werd ik toch wel erg geïnteresseerd. Bleekselderijsap schijnt een van de beste tonics te zijn tegen allerlei inwendige ontstekingen. Het helpt de lever te reinigen en herstelt ook de darmwand. Dat waren voor mij genoeg redenen om het experiment aan te gaan.

Nu drink ik  in de ochtend tussen de 0,5 en 1 liter verse bleekselderij sap. Dit laat ik dan 30 minuten rustig inwerken en daarna begin ik pas met een (licht) ontbijt. Ik doe het nu een week en ik ben erg enthousiast hierover. Mijn bloedsuikerspiegel voelt veel rustiger, mijn mind is nog helderder en ik merk dat er al een paar kleine kwaaltjes zijn verdwenen.

Wel merk ik dat mijn gevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen waar ik toch al wat gevoeliger voor ben, is toegenomen. Mijn lichaam heeft van die irritante manieren om me duidelijk te maken, wat ik liever zonder allerlei klachten gewoon verteld zou willen krijgen.

Zoals gisterenmiddag toen er een zacht zonnetje verscheen en ik mezelf op een broodje gezond kaas op het terras heb getrakteerd. Wat kan dat soms toch lekker zijn. Vervolgens liep ik de rest van de dag met een opgezwollen buik rond. Dank je wel Leven en menselijk lichaam voor het altijd weer geven van eerlijke directe feedback ;-)

Het interessante van cleansing is dat je vaak jezelf tegenkomt. Je patronen en je demonen. En dat mag je helemaal goed vinden! Over het algemeen gaan we onze patronen en demonen meestal uit de weg. Vaak hebben we geen zin om er mee te dealen. Soms voelen we wellicht angst voor de consequenties, als we de demonen onder ogen zien.

Toch is dit een essentieel onderdeel van ons proces. De beren die we vaak op de weg zien om NIET de weg op te gaan, moeten we juist aangrijpen als redenen om WEL de weg op te gaan. Het is te vergelijken met een lucifer in het donker, alleen als het echt heel erg donker is, zie je de vlam van de afgestreken lucifer het allerbest en op haar mooist. Daar waar het donker in ons is, zit juist ook het licht.

Dat is de paradox! Is het je weleens opgevallen dat in de sprookjes de schat vaak ligt begraven onder de grond? Of in een grot met een grote enge draak ervoor? Die symboliek is er niet voor niks. Daarom zijn sprookjes heel boeiend om als volwassene opnieuw te lezen. De symboliek vertelt ons dat we daar moeten zijn waar we eigenlijk bang voor zijn.

We moeten niet vragen en hopen dat de draak en onze demonen verdwijnen. Nee, wat we kunnen doen is vragen om meer moed, zodat we onze draken, beren en demonen onder ogen durven zien.

Zo sprak ik een aantal weken geleden tijdens mijn korte training in Italië een Zwitserse Kundalini Yoga leraar. Hij was een succesvol ondernemer geweest in de modebranche en was zwaar verslaafd aan drugs geraakt. Zo’n 12 jaar geleden is hij naar de CA (Coke Anonymus) gegaan om af te kicken. Hij is nu alweer zo’n 12 jaar clean en helpt nu ook vele anderen met afkicken o.a. door het geven van yoga en meditatie.

We deelden samen een kamer en door zijn onrustige slaap voelde ik dat in zijn onderbewustzijn het proces waarschijnlijk nog steeds doorging. Wat een kracht en moed heeft deze man om zijn verslavingsdemonen onder ogen te komen. Daar maak ik een diepe buiging voor.

We wisselden onze gegevens uit en op zijn social media account, zag ik een filmpje dat over hem gemaakt was door een Zwitsers televisie programma. Zo blijkt dat hij ook MS heeft. Nu heeft hij dit via yoga en meditatie onder controle gekregen en hoeft hij geen medicijnen meer te nemen.

Zodra ik dit opschrijf, raakt het me nog steeds. Wat kunnen wij mensen toch veel meer dan wij denken. En wat hebben wij een capaciteit om tegenslag, uitdagingen, ziekte, verslavingen, demonen en draken te “facen”.

Zo kom ik op het verhaal van een van mijn deelnemers aan de Meester van 2 Werelden programma. Ik sprak hem afgelopen vrijdag tijdens onze laatste coachingsessie. Wat een transformatie heeft hij doorgemaakt. Hij hikte persoonlijk en professioneel al een aantal jaar tegen een paar grote beslissingen aan. In plaats van die te nemen probeerde hij ze weg te duwen en te vermijden. Waardoor de uitdagingen natuurlijk alleen maar groter werden.

Hij volgde afgelopen jaar ons M2W programma en met de hulp van de Kundalini Yoga, de transformatie oefeningen en de kracht van deze Sanghat kwam hij er doorheen. Afgelopen vrijdag was hij echt blij. Zijn krachtige demonen, schijnbaar onverslaanbare beren en de bijbehorende eenzaamheid, hebben plaats gemaakt voor hulpbronnen en verbondenheid. 

Door oude gewoontes die zo nuttig leken, los te laten en technieken vanuit het meester van 2 werelden programma als nieuwe gewoontes te passen. Met deze hernieuwde inspiratie is hij nu klaar voor de verwezenlijking van zijn droom: een duurzaam retraite centrum in Portugal.

Er is een uitspraak van Joseph Campbell die ik veel en graag gebruik in mijn trainingen. Hij is een van de grootste mythologen van de vorige eeuw. Hij schreef onder andere het boek “The Hero with a Thousand Faces” die veel wordt gebruikt door Hollywood schrijvers voor hun films. Zijn uitspraak is als volgt:

“The demon you can swallow gives you its power.”

De demoon die je kunt doorslikken geeft je zijn kracht.

Laat die maar eens goed op je inwerken. De kracht waar je nu bang voor bent, kun je ook inzetten voor het verwezenlijken van je dromen. Dat is zeker niet altijd makkelijk.
Maar je weet vast uit eigen ervaring, de makkelijke weg wordt uiteindelijk moeilijk en de moeilijke weg wordt uiteindelijk makkelijk.

Welke demonen en beren ga jij uit de weg? Ben je bereid om krachtige demonen, onverslaanbare beren en vurige draken te eten voor ontbijt, lunch en diner? Welke vorm ze ook voor je aannemen, hoe onverslaanbaar het nu ook lijkt te zijn …wat mag je van hen leren omzetten in jouw kracht? 

Wel eerst even dan je bleekselderij sap drinken he? Dat helpt ook bij de vertering van je demonen!


 Sat Naam,
 Guru Gian & Team Kundalini Yoga Club


Ps. Voel je dat jij er klaar voor bent om beren en demonen om te zetten in precies dat wat jou in je kracht zet? In ons Meester van 2 Werelden programma gebruiken we de binnenwereld om vooruit te komen in de buitenwereld. Kijk hier voor meer informatie en inschrijven. Het is een kleinschalig fascinerend en heel leuk programma met inspirerende deelnemers.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.