Als Je 30 jaar Later Geen Spijt Wilt Hebben Van Je Kundalini Yoga Practice, Voeg Dan Nu Dit Element Toe

Als Je 30 jaar Later Geen Spijt Wilt Hebben Van Je Kundalini Yoga Practice, Voeg Dan Nu Dit Element Toe

2020 was een bijzonder jaar voor Kundalini Yoga. Voor het eerst in 45 jaar was er geen Europees Kundalini Yoga festival. 

Maar veel groter nog was de MeToo affaire van Yogi Bhajan. Daarin kwamen verhalen van fysiek misbruik en machtsmisbruik aan het licht. 

Voor een deel van de eerste generatie yogaleraren die hun leven aan de persoon Yogi Bhajan hadden toegewijd kwam dit als een grote klap. Enkele van hen zijn zelfs gestopt met yoga beoefening. 

Deze blog is er voor om te zorgen dat jij 30 jaar later geen spijt hebt van je Kundalini Yoga practice maar dat je in dankbaarheid terugkijkt hoe Kundalini Yoga je heeft geholpen om een leven vol voldoening en zingeving te hebben.   

Het meest krachtige effect van Kundalini Yoga: En hoe je dit kan gebruiken en misbruiken

Kundalini Yoga is een uitermate krachtige yoga. Het activeert de energie centras, chakras, in je lichaam door de Kundalini energie te stimuleren. 

Doordat je chakras open gaan wordt je gevoeliger. Je hoort en ziet meer. Je wordt intuïtiever. Je opent je voor je omgeving. Bewustzijn, intelligentie en energie van buitenaf komt makkelijker in je systeem. Je gaat leren door resoneren en door assimileren. Je wordt een met de voorwerpen en individuen om je heen.

Dit heeft een aantal geweldige voordelen:

  • je leert niet alleen meer door je Mind en door kennis. Maar veel meer door kennis als het ware op te zuigen. Je “pakt” het op. Net zoals een kind leert door naar je te kijken, zo leer je over de wereld door het te voelen met je bewustzijn
  • je intuïtie wordt steeds sterker. In plaats van te moeten vertrouwen op informatie leer je vertrouwen op je gevoel. En in een tijdperk van informatie overload is vertrouwen op je intuïtie essentieel. Zeker als je ook de toename van “Fake Nieuws” meeneemt
  • je kunt mensen en situaties “lezen”. Je leert voelen tussen de woorden van mensen. Als ik mensen coach kan ik intunen op wat ze werkelijk voelen of willen en daar woorden aan geven. 

Een ander effect is wat ik “suggestibiliteit” noem. 

Suggestibiliteit betekent dat je ontvankelijker wordt voor informatie. Als ik mezelf voedt en coach met positieve gedachtes over mijzelf pak ik die sneller op. Ik ben gevoeliger dus de positieve berichten komen dieper in mijn wezen en hebben meer effect.

Dit helpt mij enorm bij het behalen van mijn doelstellingen als ik die visualiseer. 

Naast dat je gevoeliger wordt wordt je bewustzijn ook veel ruimer van het beoefenen van Kundalini Yoga. Je kunt grotere verbanden leggen, meer informatie tegelijkertijd in je bewustzijn hebben en diepere lagen van kennis aanboren. 

Dat klinkt als allemaal hosanna: gevoeliger (en daardoor hogere suggestibiliteit) en een ruimer bewustzijn. Wie wil dit nu niet. 

Nou, alle groei heeft ook een schaduwkant. Als je je bewustzijn gevoeliger maakt en ruimer, dat betekent dat je je bewuster wordt van je patronen en ook dat je automatisch wordt gedwongen je comfortzone te verlaten. 

Ten tweede wordt het ook belangrijker om je eigen wensen en grenzen aan te geven. In mijn opleiding geef ik altijd het volgende voorbeeld.

Voorbeeld: Waarom je bewustzijn zich gedraagt als jouw achtertuin

Stel je eigen bewustzijn voor als een tuin. Door middel van Kundalini Yoga en Meditatie wordt je tuin steeds groter (bewustzijnsverruiming). Tevens wordt de aarde steeds vruchtbaarder (suggestibiliteit). Mijn eerst vraag is altijd: wat gebeurt er als je niks in je tuintje zaait? Wat groeit er dan? Het antwoord is dan steevast: onkruid! Juist onkruid. Als je niks met je tuintje doet, verwildert hij. En je begrijpt nu ook, dat een groter bewustzijn een grotere tuin betekent, maar dus ook een grotere kans op veel onkruid!

Om dit onkruid tegen te gaan kun je gaan wieden. In yoga termen zouden we zeggen: om de negativiteit in je bewustzijn op te ruimen kun je gaan mediteren. Maar goed hiermee kom je in een vicieuze cirkel. Meer mediteren = groter tuin = meer onkruid = meer mediteren etc.

Tuin

Hoe dit te doorbreken? 

Zaadjes planten van mooie bomen, struiken, bloemen en planten. Dit zorgt ervoor dat er minder ruimte is voor onkruid. 

Om te weten wat je moet zaaien moet je weten wie je bent en wat je wilt in het leven. 

De schaduwkant van bewustzijnsverruiming en suggestibiliteit: de cultus rondom Yogi Bhajan in de VS

Wat is er nu volgens mij verkeerd gegaan met de Kundalini Yoga community in de VS? Yogi Bhajan was die zeer krachtige en dominante tuinman die niet alleen zaadjes in zijn eigen tuin plantte maar ook in de tuinen van veel van zijn leerlingen. Daarmee leefde zij eigenlijk Yogi Bhajan’s leven en niet hun eigen leven. 

master of kundalini yoga

Als je bewustzijn open en suggestibel is, moet je extra goed oppassen wat je er in stopt. 

Voordat je het weet leef je een andermans leven. 

En als die ander dan iets doet wat tegen jouw normen en waarden ingaat, dan voel je je extreem verraden. Je komt in een diep zwart gat. Je identiteit was gekoppeld aan deze persoon en je hebt niet je eigen persoonlijkheid en leven kunnen opbouwen. Je hebt niet geleerd je eigen verlangens te leven en ook niet geleerd om voor je eigen behoeftes te zorgen. 

Juist als je bewustzijn open is is het zo ontzettend belangrijk te leren wie je zelf bent. Waar je blij van wordt en wat je wilt doen, zijn en hebben in deze wereld.

Het missende element in Kundalini Yoga: je persoonlijke visie

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben een gepassioneerd voorstander van Kundalini Yoga beoefening en beoefen deze vorm dagelijks voor al meer dan 15 jaar. Alleen heb ik wel door schade en schande geleerd dat ik naast mijn yoga practice ook moet werken aan mijn eigenheid en mezelf leren ontdekken en ontplooien. 

Wat mist in de traditionele Kundalini Yoga is het werken aan je persoonlijke visie. Dus niet de visie van Yogi Bhajan, ook niet die van het Sikhisme of van Kundalini Yoga. Nee de visie van jouw en van mij. 

Het hebben van een visie is van levensbelang. In de bijbel wordt het als volgt gesteld.

proverbs 29

“Without vision, people perish”

Als je geen visie voor je leven hebt, weet je niet waarom je opstaat, waarom je naar je werk gaat, waarom je yoga beoefent en waarom je andere mensen iets wil leren. 

Ajna Chakra: Poort naar je verleden, heden, en toekomst

Energetisch hoort het creëren van je eigen visie op het leven bij je 6e chakra, derde oogpunt ook wel Ajna Chakra genoemd. 

Vroeger werd je visie gedicteerd door je religie. In deze nieuwe tijd werkt dat niet meer. We hebben een eigen visie nodig. Een visie voor ons werk. Voor onze vrije tijd. Voor onze persoonlijke en spirituele groei. Voor onze relaties. Voor onze financiën. Voor onze gezondheid. Voor onze gemeenschap. 

Deze visie zorgt ervoor dat je met energie en plezier opstaat. En ook dat je aan het eind van de dag voldaan naar bed gaat. 

Je leven krijgt betekenis. Je gaat aan op het leven. Je hoeft jezelf niet meer uit bed te slaan maar je leven wordt zo aantrekkelijk dat je uit het bed wordt getrokken.

Het ontwikkelen van je eigen visie heeft te maken met de ontwikkeling van je derde oog.

En alleen maar mediteren is niet genoeg.

Tijdens een retraite die ik gaf op Ibiza waren er hele mooie schildering van de chakras. 

ajna chakra

In de structuur van de Ajna Chakra zag ik de 2 blaadjes (petals) geschilderd. Op het linkerblaadje stond “visualiseren” en op het rechterblaadje stond “reflecteren”.

Dit zijn de 2 meest krachtige oefeningen voor het derde oog: reflecteren en visualiseren. 

Reflecteren op wie je ten diepste bent. Waar je van aangaat. Wat je energie kost en waar je energie van krijgt. 

Reflecteren op wat je hebt geleerd vandaag, of waar je tegenaan loopt of wat je nodig hebt. 

En visualiseren van waar jezelf ziet staan over 1, 5 of zelfs 20 jaar. 

Maar ook visualiseren van je doelen. Op lange en korte termijn.

Visualiseren van hoe jij wilt dat je dag gaat. Of visualiseren dat een moeilijk gesprek met je baas een positieve uitkomst heeft. 

Hoe meer je zelf reflecteert en visualiseert hoe meer je een eigen visie op je leven begint te krijgen.

En hoe krachtiger je eigen visie hoe minder ruimte er overblijft om gedomineerd te worden door iemand met een krachtige projectie zoals Yogi Bhajan. Je eigen visie is een soort psychisch immuunsysteem voor invloeden van buitenaf. 

Kundalini Yoga Coaching: De Originele Belofte In Kundalini Yoga Waarmaken

Zo’n 10 jaar geleden ontdekte ik het belang van het hebben van een krachtige persoonlijke visie. Ik ging dat integreren in mijn 1-op-1 yoga therapie sessies en dit transformeerde in yoga coaching. 

Hoe meer ik mij ging richten op het creëren van mijn eigen persoonlijke visie, hoe meer mijn spirituele practice in balans kwam. Hemel en aarde kregen nu letterlijk dezelfde aandacht. Dit “grondde” mijn spiritualiteit en op het zelfde moment “verhefte” dit mijn aardse missie. 

Ik had de “holy grail” van spirituele, persoonlijke en professionele ontwikkeling ontdekt: Kundalini Yoga Coaching.

Spirituele beoefening om niet gehecht te zijn. Aardse missie om het leven aan te gaan. 

Samengevoegd helpt het me om niet alleen vanuit mijn ego te werken maar ook vanuit mijn diepste kern, mijn ziel. 

Dit zorgt ervoor dat ik beter in balans blijf, magie in mijn leven ervaar, met heel veel plezier werk, overvloed ervaar en durf te vertrouwen op het Universum. Ook als het eens niet mee zit. 

En natuurlijk zijn er momenten dat ik wel vanuit mijn ego bezig ben. Ik last heb van mezelf. Of niet de mooiste kant van mijzelf laat zien. Maar ook dan komt de spirit weer snel bij me terug, opent mijn hart en zorgt ervoor dat ik op mijn eigen pad blijf. 

En omdat ik reflecteer en visualiseer blijf ik leren en kritisch. En val ik niet ten prooi aan cult-gedrag. Maar laat ik ook niet bij het eerste negatieve bericht over Yogi Bhajan mijn practice los. 

Ik voel de waarheid in mijzelf. De Sat Nam. En dat is de originele belofte van Kundalini Yoga. 

En dan weet ik dat ik over 30 jaar niet met spijt zal terugkijken op deze tijd. Maar met enorme dankbaarheid. 

Ik geloof dat Kundalini Yoga Coaching Kundalini Yoga beschikbaar maakt voor de moderne Westerse mens zonder het gevaar om in dogma’s verstrikt te raken. 

En daar ben ik best trots op. 

In sprak laatst een Yogi uit Duitsland die 25 jaar op de Kundalini Yoga school Miri Piri in India heeft gewerkt over mijn opleiding Kundalini Yoga Coaching. Hij was zo onder de indruk van de combinatie dat ie zich gelijk inschreef voor mijn opleiding. Het voelde voor hem als de missing link in Kundalini Yoga. En voor mij was zijn gevoel een mooie bevestiging van wat ik voel in mijn hart. Dit klopt. 

Guru Gian

Benieuwd naar hoe ik je persoonlijke visie, reflecteren en visualiseren integreer met Kundalini Yoga? Kijk hier voor meer informatie.

Of wil je voelen hoe ik zelf op een vrije manier Kundalini Yoga doceer? Probeer dan hier de introductie training. 

Sat nam,

Guru Gian (Jasper Kok)

Over de schrijver
Karin Palts
Door

Karin Palts

op 07 Jan 2021

Helemaal mee eens, en wat bijzonder ook om dit stuk van jou nu te lezen. Van de week realiseerde ik me dat mindfulness en Kundalini Yoga elkaar zo mooi aanvullen. Beide helpen me om er achter te komen wie ik in werkelijk bent en hoe ik dat in de mijn dagelijks leven vorm kan geven. Sat nam - mijn waarheid, mijn pad, mijn keuzes.

Elly Honig
Door

Elly Honig

op 27 Feb 2021

Mooi stuk dat je hebt geschreven Jasper. Ik ben ook blij dat je de gebeurtenissen rondom Yogi Badjan kunt relativeren. Iedere Guru heeft een sterke persoonlijkheid, dus moet je uitkijken waar je in meegaat. Ik heb het ook op de School voor Filosofie gezien. Mensen die blindelings de leiding volgden in alles. Je moet weten wat je volgt. Alles wat gezegd wordt toetsen aan je ervaringen. Ik ga mijn dagen meer visualiseren. Vaak wordt een dag niet zoals ik het gedacht had. Laat ik me te veel afleiden door andere dingen. Dan begin ik te laat aan wat ik graag wil doen en dan wordt het niks meer. Fijn dit stuk te hebben gelezen. Ik zal het nog eens doen. Sat Nam!

Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.