Ik zit te veel in mijn hoofd - 5 manieren om weer in je lichaam te komen

Ik zit te veel in mijn hoofd - 5 manieren om weer in je lichaam te komen

Duizelt het jou ook wel eens? En wordt het je te veel? Blijf je in gedachten maar malen? Troost je. Je bent niet de enige. Ook ik heb regelmatig het gevoel alsof mijn brein aan het koken is. Veel te veel hersenactiviteit die dan moeilijk te stoppen is. Zeker met het toenemende gebruik van smartphones is de kans dat je in je hoofd zit fors toegenomen. De gevolgen hiervan zijn groot. Je hormoonhuishouding raakt uit balans, je maakt meer stresshormonen aan, en de kans op negatief en destructief gedrag neemt toe. Dus nog langer op je smartphone kijken, te laat opblijven en dus te weinig nachtrust, ongezond eten en ga zo maar door. Hoe meer je in je hoofd zit en dus niet volledig in je lichaam hoe slechter je voor jezelf zorgt en je basis niet op orde is. Je raakt dan steeds meer het contact met jezelf en je lichaam kwijt. Je intuïtie verlaat je en voordat je het weet zit je in een kleine depressie. En dat allemaal omdat je teveel denkt.

in je hoofd zitten en uit je lichaam

Wat is dan de oplossing?

De oplossing is eenvoudig, maar niet makkelijk. Je denken loslaten en weer thuis komen in het voelen van je lichaam. Dit zijn mijn 5 favoriete manieren om weer in mijn lichaam te komen.

  1. Activeer je navel. Je navelpunt is het centrum van je lichaam. Je navelpunt stimuleren is één van de snelste manieren om weer in je lichaam te komen. Goeie Kundalini Yoga oefeningen zijn hiervoor bijvoorbeeld de stretchpose of de alternate/double leg raises. Mijn favoriete kriya om mijn navel te activeren is Body Adjustment to Elevate the Spirit. De eerste oefening van die set doet het meeste werk voor mij al. (De video van deze kriya vind je als full member in de Kundalini Yoga Club).
  2. Adem in je buik. Vaak is dit al genoeg. Je kunt eventueel je hand op je buik leggen en dan naar je buik ademen. Hoe rustiger je adem wordt, hoe rustiger ook je geest. Hou dit minimaal drie minuten vol en het is gegarandeerd een stuk rustiger in je hoofd.
  3. Neem een massage. Mijn favoriete self-care practice. Een aantal keren per maand een massage nemen. De aanrakingen helpen jeaandacht om vanuit je hoofd weer in je lichaam te komen. Zorg er wel voor dat je niet gelijk wegspacet, maar dat je met je aandacht voelt wat er gebeurt in je lichaam terwijl je gemasseerd wordt.
  4. Raak jezelf aan en focus je op de sensaties die je voelt in je lichaam. Voor als je geen massage kunt of wilt nemen, maar toch uit je hoofd wilt komen, kan het helpen om jezelf aan te raken. Ik heb zelf een aantal tantra cursussen gedaan om mijzelf meer te verdiepen in de wereld van de zintuigelijke sensaties. Ik vind tantra echt een enorme verrijking voor yoga. Heel complementair. En omdat de aandacht zo op voelen zit, ben je al snel uit je hoofd.
  5. Schrijf 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent. Er is goed nieuws. Je kunt niet tegelijkertijd je hart open hebben en ook in je hoofd zitten. Oftewel: je zit in ofwel je hoofd, ofwel je hart is open en je zit in je gevoel en de ervaring. Nu is één van de krachtigste manieren om je hartchakra te openen dankbaarheid. Schrijf 3 dingen op waarvoor je dankbaar bent en je zult merken dat het donker van je gedachtes snel verdwijnt. Dankbaarheidsoefeningen zijn één van mijn favoriete bezigheden. Ik heb het ook echt nodig om niet te veel in mijn hoofd te zitten. Probeer het eens.

Naast deze algemene suggesties is er ook nog een heel mooie kriya van Yogi Bhajan. De kriya om je hoofd en je hart te balanceren. Ook deze kun je als full member in de Kundalini Yoga Club vinden. Dit is wat mij betreft de ultieme kriya om echt op diep energetisch niveau denkblokkades op te lossen en je hartchakra te openen. Dit is dé kriya om te doen als alle bovenstaande suggesties niet werken.

Heel veel succes met het openen van je hart en het afdalen van de energie van je hoofd naar je lichaam.

Sat nam,

Guru Gian.

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Ken je het gratis Ebook van Guru Gian al?

Deze klassieker is al door meer dan 5000 mensen gelezen. 


In dit mooie gratis eboek krijg je alle tips die je nodig hebt om op een veilige en prettige manier Kundalini Yoga en Meditatie te doen.


En is Guru Gian eerlijk over de fouten die hij zelf maakte in het begin en legt uit hoe jij dit kunt voorkomen. 


Het belangrijkste boek om te lezen als je wilt beginnen met Kundalini Yoga of als je je verder wilt verdiepen.No opt-in form has been selected
Kundalini Yoga eboek

Wil je gelijk Kundalini Yoga met mij doen?


Probeer dan 14 dagen lang geheel vrijblijvend en gratis de Kundalini Yoga Club uit. Hier staan meer dan 200 videos (opgenomen door mij en gastdocenten) met de beste Kundalini Yoga series en meditaties online.