Dit Is Hoe Je Leert Mediteren Als De Yoga Grootmeester Yogi Bhajan
Waarom goed mediteren lastig is
Goed mediteren is een van de meest lastige dingen om te leren. Zodra je probeert je gedachten tot rust te brengen wordt je gelijk bewust van de enorme onrust in je geest. In plaats van dat je rustig wordt, wordt je in het begin van mediteren vaak alleen maar onrustiger. Boodschappenlijstjes, een moeilijk gesprek, je financiële situatie, alles komt omhoog. Daarom lukt het maar weinigen om echt een dagelijkse meditatie practice op te bouwen of de wezenlijke diepe effecten van meditatie te bereiken.
Meditatie is de weg naar vrijheid
En dat is jammer. Want meditatie is al millennia lang “de koninklijke weg naar vrijheid”. Ons ware zelf ligt voorbij onze gedachten. Onze kern met daarin onze diepste waarden, onze talenten ligt verscholen onder die dikke laag gedachtes. Door de ruis van onze gedachten missen we contact met “onze innerlijke stem” en missen we een intern kompas. Het resultaat daarvan is dat we veelal de verkeerde beslissingen nemen, in de verkeerde relaties zitten en het verkeerde werk doen. Verder missen we de geestelijke ruimte om echte beslissingen te nemen die ons op ons pad brengt en uiteindelijk voldoening brengt.
Je leven als je leert mediteren
En dat terwijl als je goed leert mediteren er zoveel vrijheid en keuzemogelijkheden voor je liggen. Je geest is rustig en stil en iedere ochtend voel je het contact met je innerlijke stem. Je twijfelt niet meer, maar weet zeker wat je te doen staat. Ieder moment van mediteren wordt een moment van pure regeneratie. Na elke meditatie is je hoofd weer fris en als nieuw. Je geest is rustig en je hart is open en met intentionaliteit vervolg je je dag. Je trekt nieuwe situaties en mensen aan die resoneren met jouw frequentie. Je kunt zijn in je doen, en doen in je zijn. Volledig in balans met jezelf en in harmonie met het Universum.
Ook grote meesters hebben moeite met meditatie
Voel jezelf absoluut niet slecht als je moeite hebt met mediteren. Dit is volledig normaal. Ik heb boeken van de grootste meditatie meesters gelezen als Yogi Bhajan, Swami Sivananda, Yogananda en zij vertellen allemaal hetzelfde verhaal. In het begin is meditatie moeilijk. Je komt jezelf tegen. Verveling, frustratie, plotselinge emoties, het hoort er allemaal bij. Zeker voor onze Westerse geest die zo gewend is aan allerlei prikkelingen is het een enorme uitdaging om in de stilte terecht te komen.
Creatief Mediteren
Yogi Bhajan zag dit probleem en raadde een heel andere manier van mediteren aan. De creatieve meditatie. Dat is vaak een meditatie met een mantra en soms een mudra. Je geest wordt flink bezig gehouden en daarom kom je “automatisch” in een staat van “samadhi” eenwording. In plaats van alleen je geest of ademhaling te gebruiken maar je gebruik van je hele lichaam-geest complex. En dit maakt het een stuk makkelijker om voorbij de drukte van je geest in de stilte terecht te komen.
De 4 elementen van creatief mediteren
Er bestaat veel onduidelijkheid over het mediteren met een mantra. Velen zeggen dat je niet de betekenis van een mantra hoeft te weten om de effecten te ervaren. Dit is maar ten dele waar. Anderen zeggen dat het niet belangrijk is om je focus vast te houden. Ook dit klopt niet. Yogi Bhajan gaf 4 aanwijzingen om zo snel mogelijk diep in meditatie te komen als je mediteert met een mantra. Als je al deze 4 aanwijzingen opvolgt zul je merken dat je een stuk sneller in diepe meditatie terecht komt.
De 4 aspecten van creatieve meditatie met een mantra:
1. Bani.
Met Bani bedoelen we de betekenis. Wat betekent de mantra. Als je de betekenis van een mantra weet kan je mind ook meedoen met mediteren. In plaats van dat de mind je probeert af te leiden focus je je mind op de betekenis van de mantra.
Een van de mantras die ik vaak chant is een mantra uit de Aquarian Sadhana. De Wah Yantee Mantra.
Dit is de eerste van de 6 muzikale mantras van de Aquarian Sadhana.
Dit is de oudste mantra in de Kundalini Yoga traditie. 3000 jaar geleden voor het eerst gechant door de vader van de Yoga, Patanjali.
Het roept de cosmische creatieve kracht in onszelf aan. Het chanten van deze mantra maakt je creatief. Als je bijvoorbeeld ziet wat ik de laatste jaren hebt gecreeerd dan kun je de creatieve kracht van een siddhi in actie zien. Een eigen opleiding, een eigen coachingsstroom, een online kundalini yoga omgeving, een boek (ja, die is ook af) en ga zo maar door. Pure creatiekracht.
Doe het dagelijks en heel lang en de mantra wordt een siddhi, een kracht die je altijd bij je draagt. In de woorden van Yogi Bhajan.
“There are three powers: Brahma, Vishnu, Mahesh. We have their mantra. Whosever can recite this mantras subconsciously or unconsciously can create these three things at will [Brahma = Generator, Vishnu = Organizer, Mahesh = Destroyer, G.O.D = GOD, redactie]. Try to understand the power of these words. You know, once the mantra comes to you, subconsciously or unconsciously, and you become your Mantra, it’s called siddh, then you can create all things at will.”
De betekenis van de Mantra:
Wah Yantee = Grote MacroSelf
Kar Yantee = Creatieve MacroSelf
Jag Dut Patee = Alles wat door de Tijd heen creatief is
Aadak it Waahaa = Dat alles is de Grote Ene Energie
Brahmaadeh Tresha Guru = De Cosmische Drie Eenheid, Brahma, Vishnu, Mahesh/Shiva
It Wahe Guru = Dat is Wahe Guru (de onbeschrijfelijke wijsheid/intelligentie)
Als je de betekenis en het effect van de mantra kent krijg je veel meer bewondering en devotie voor de mantra. En daardoor sta je meer open voor de mantra en kan de mantra ook beter op jouw bewustzijn in werken. Neem niet een vertaling klakkeloos aan maar raadpleeg verschillende vertaling en uiteindelijk vertaal je de mantra in je eigen gevoel en in je eigen woorden.
Hieronder vind je een door mij opgenomen versie van de Wah Yantee Mantra.
2. Raag.
Raag is de melodie. Raag komt uit de Indiase muziek. Er zijn verschillende raags. Iedere raag heeft een effect op je hormoonhuishouding en brengt je in een emotionele staat. Door het gebruik van emoties geef je je meditatie een heel andere dimensie. Het wordt levendig en maakt je wakker.
3. Tal.
De tal is het ritme. Ritme is heel belangrijk in meditatie. Als je een mantra doet met een bepaald ritme dan komt je mind in een trance. Als je mind in een trance komt voel je vrij en kan je naar jezelf en je patronen kijken. Door de trance kom je in de diepere onbewuste lagen van je bewustzijn terecht.
4. Chitt.
Het laatst element in de meditatie is de Chitt. De Chitt is het bewustzijn waarmee je chant. Je kan de betekenis van de mantra weten, een goede raag hebben, in een trance komen door de tal, maar als je bewustzijn er niet bij is dan haal je niet alles uit je meditatie. Als je niet wakker blijft in meditatie maar een beetje loopt te dromen, dan mediteer je niet helemaal. Het vraagt een continue alertheid. Als je die weet vast te houden kom je snel dieper.
Als je deze 4 elementen van creatieve meditatie met een mantra gaat toepassen zul je merken hoeveel dieper je in meditatie komt. Hoeveel sneller je in stilte komt. Hoeveel meer geestelijke ruimte je krijgt. Hoe veel sterker je intuïtie wordt. En je zult makkelijker beslissingen nemen die voor jou belangrijk zijn. Je weet het gewoon zeker. Je gaat je veel blijer voelen. Waardoor de omgeving ook fijner op je reageert. Mediteren is de koninklijke weg naar vrijheid. Ik weet geen andere manier dan dit.
De meeste snelle en effectieve manier om te leren mediteren
Eigenlijk is er nog een 5e element waardoor je sneller en dieper in meditatie komt. En dat is mediteren in een groep en het liefst met een ervaren leraar. Door osmosis (samensmelting) en resonantie komt jouw electro-magnetisch veld op dezelfde vibratie als die van de leraar. Ik zelf dank alle diepte in mijn eigen meditatie aan het feit dat ik minstens ieder jaar op retraite of opleiding ga met een hele ervaren leraar. Zo blijf ik geïnspireerd en maak ik “gebruik” van de energie en meditatie diepte van de leraar.
Ik raad je aan om ieder jaar op opleiding of retraite te gaan.
Wil jij ook je in een groep met een ervaren leraar dieper en sneller leren mediteren?
Ga dan mee op Kundalini Yoga en Meditatie retraite met Guru Gian van 4 tot 7 juni in het prachtige duindorp Schoorl. Klik hier voor meer informatie.
Sat nam,
Guru Gian/ Jasper Kok
Ps. Heb je geen tijd om mee te gaan op retraite? Niet getreurd, je kunt ook met mij leren mediteren in de online Kundalini Yoga Club. Dan heb je nog steeds het voordeel van het oefenen samen met een ervaren leraar. Voor meer informatie klik hier.