5 manieren & tips hoe Kundalini Yoga je stress oplost
Dat stress niet goed is voor je dat weten we. Zowel geestelijk als lichamelijk. Zo is er meer kans op hartproblemen wat in de top 5 van meest voorkomende doodsoorzaken staat. Langdurige stress leidt bovendien tot een burn-out. Deze staat van uitputting verlaagd uiteraard de kwaliteit van leven. Yoga en meditatie hebben een positief op stress. Dit is wetenschappelijk ruim bewezen. Kundalini yoga kun je dus ook zeker inzetten om de effecten van stress te verminderen. Ik durf zelfs te zeggen dat de effecten van Kundalini yoga op stress uniek zijn. Ik heb de vijf belangrijkste voor je op een rij gezet.
1. Kundalini Yoga balanceert body, mind, spirit
Wist je dat Yoga het oudste medicijn is om lichaam en geest in balans te krijgen? Je gebruikt je lichaam om interne processen als je hartslag, hormoonhuishouding, zenuwstelsel en ademhaling te balanceren. Door de yoga oefening (een kriya of een mantra) aandachtig te doen, komt het systeem tot rust. De aandacht erbij houden, heeft namelijk een balancerend effect. Dat is een verschil met sport waar je juist activeert en soms zelfs overbelast.
Tip: Voel je je gestrest? Doe de oefeningen dan nog rustiger en echt met je volledige aandacht.
2. Kundalini Yoga creëert innerlijke energie en tegendruk
Ervaar je stress als druk? Dat klopt. Stress is letterlijk druk van buitenaf. Gelukkig is er hoop. Yoga geeft namelijk tegendruk. Hoe dan? Door de oefeningen – en dan met name de wat uitdagendere – creëren je innerlijke energie. Ofwel je innerlijke kracht. Hoe meer innerlijke kracht je ontwikkelt, hoe meer je de stress naar buiten duwt. En hoe beter je innerlijke ruimte open blijft en daarmee je vermogen om open, creatief en compassievol te zijn.
Tip: Doe eens een wat uitdagende meditatie of kriya die veel innerlijke tegendruk geeft om jezelf te trainen. Een goed voorbeeld is de Ek Kriya.
3. Kundalini Yoga traint je lichaam beter met stress om te gaan
Hoe is het om ongetraind een marathon te lopen? Een hel! Wat is het toch raar dat we denken ongetraind te kunnen leven. En het leven is nog wel een heel lange marathon en vraagt veel van ons. We moeten onze talenten gebruiken, met tegenslag om gaan, intens genieten en met allerlei verleiding en toxiciteit om kunnen gaan. Dit vraagt superveel van ons lichaam, onze geest en onze spirit. Vaak is het enige dat we leren gebaseerd op kennis en wordt alleen ons intellect getraind. Maar dat is niet genoeg. Elke Kundalini Yoga kriya traint je hele systeem. Dit maakt Kundalini Yoga zo uniek.
Tip: Als je je dagelijkse of wekelijkse yogamoment ziet als training voor je leven, dan wordt het veel makkelijker om je armen 11 minuten omhoog te houden.
4. Kundalini Yoga balanceert inspanning met ontspanning
Ik las laatst een artikel in het NRC van een dokter die zei: stress is niet slecht, maar we herstellen te weinig. Mooi toch. En helemaal waar, want stress maakt ook gefocust en alert. In yoga zit inspanning en ontspanning in elkaar verweven. Na elke oefening een korte rustpauze en na elke serie een lange rustpauze in shavasana van 7 tot 11 minuten. Het grappige is dat als we druk en stress ervaren juist de ontspanningen het eerst opgeven. Dan blijven we alleen maar aan staan. Doe dit niet. Juist als we stress ervaren, moeten we ruimte maken voor ontspannende oefeningen.
Tip: Maak je rustpauzes tussen de oefeningen wat groter als je gestrest bent en sla de shavasana niet over. Zo train je jouw lichaam in herstel.
5. Kundalini Yoga herstelt je nieren en bijnieren
Het mag geen verrassing zijn dat ik een groot fan ben van yoga. Het heeft mij enorm geholpen bij mijn rugproblemen, gezichtsproblemen, emotionele wonden en crises. Het systeem is zo wonderbaarlijk en compleet. Maar je krijgt de resultaten niet voor niets. Het vraagt consistentie en toewijding. In de Kundalini Yoga traditie zijn er duizenden verschillende meditaties en yoga series voor alle specifieke systemen in ons lichaam. Bij stress raken bijvoorbeeld onze bijnieren uitgeput. Daarom is de Stress Set for Adrenals & Kidneys een goede set om je bijnier energie te vergroten. Als je het 40 dagen achter elkaar doet, is het effect het grootst. Kijk niet gek op als je op dag acht jezelf volledig uitgeput voelt. Dit is de zogenaamde healing crisis en hoort bij iedere echte diepgaande heling. De pranayama voor Lunar energie is goed om hierbij te doen. Deze zorgt namelijk ervoor dat je parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt wat zorgt voor herstel en balans.
Tip: Begin heel rustig met 1 minuut per oefening en bouw langzaam op. Een gestrest lichaam heeft wat meer liefde en tijd nodig.
Ken je iemand met stress? Stuur ze dan vooral dit artikel door. Wie weet kan Kundalini Yoga voor hen de sleutel zijn naar een ontspannen leven in balans. Kennen ze Kundalini Yoga nog niet? Dan is dit artikel over de achtergrond ook erg waardevol. Mocht je hierna nog met vragen zitten, vraag dan een gratis persoonlijk consult aan. Dat kan hier. Ik help je graag verder.
Sat nam,
Guru Gian (Jasper Kok)
P.S. Als full member van de Kundalini Yoga Club heb je toegang tot online video lessen van verschillende Kundalini Yoga kriya’s en meditaties. Lid worden kan hier.
Ben je al lid? De kriya’s uit dit artikel vind je hier:
Ek Kriya
Stress Set for Adrenals & Kidneys
Pranayama Increasing Lunar Energy