Ontdek de belangrijkste Kundalini Yoga serie (kriya) om je leven lang een soepele rug te houden
Niets werkt zo frustrerend als rugpijn. Ik kan erover meepraten, want van mijn 11e tot 27e had ik rugpijn.
In Kundalini Yoga leggen wij veel nadruk op het verkrijgen en behouden van een soepele en flexibele ruggengraat. Maar hoe krijg je nu een soepele ruggengraat? En wat is de beste Kundalini Yoga kriya om je levenlang een flexibele ruggengraat te behouden?
Maar eerst: wat is een soepele ruggengraat? Een soepele ruggengraat betekent dat alle wervels op pijnvrije wijze kunnen bewegen. Flexibel betekent dat je goed naar achter kunt buigen (backbends), naar voren (forward bends) en opzij (twists). Maar het toverwoord is pijnvrij. In mijn eigen heling is circulatie in de ruggengraat essentieel geweest. Door mijn enorme rugpijn bewoog ik veel te weinig waardoor ik immobiel werd en er steeds minder circulatie in mijn ruggengraat was. Dankzij de vele buigingen en bewegingen van de yoga werd langzaam maar zeker mijn rug weer soepel.
Het gaat er niet om dat we allemaal acrobaten worden. Iedereen heeft een eigen natuurlijk mate van flexibiliteit. Sommige mensen zijn hypermobiel en kunnen heel veel buigen. Andere mensen zijn van nature wat minder mobiel.Wat belangrijk is, is dat jij je vrij en pijnloos kunt bewegen.
Waarom is een soepele ruggengraat belangrijk?
Als je geen soepele rug hebt, maar een stijve pijnlijke rug, heeft dit onherroepelijk invloed op je algemene stemming. Een stijve, pijnlijke rug leidt snel tot somberheid en een chagrijnig gevoel. Verder heeft de soepelheid van je rug grote invloed op je zenuwstelsel. Je centrale zenuwstelsel loopt namelijk door je ruggengraat heen. Dus hoe beter de circulatie en flexibiliteit in je rug, hoe beter je zenuwstelsel werkt. Dat betekent dat je dan makkelijker je geestelijke intenties kan omzetten in fysieke bewegingen. En andersom kun je makkelijker de signalen van de buitenwereld omzetten in geestelijke informatie. Je zenuwstelsel is de brug tussen de fysieke en geestelijke wereld. Daarnaast loopt er door je ruggengraat het zogenoemde “cerebrale vloeistof”. Deze zorgt ervoor dat je hersenen de juiste “voedingsstoffen” krijgen. Als deze vloeistof soepel door je systeem gaat, heeft dit positieve invloed op bijvoorbeeld je geheugen en de algemene werking van je brein.
Op meer spiritueel en innerlijk vlak zitten alle chakra’s verbonden aan de ruggengraat. Als je een goede energie circulatie hebt naar je chakra’s dan ervaar je minder blokkades. Blokkades in je chakra’s zorgen voor minder energie en minder bewustzijn. Verder loopt de belangrijkste meridiaan, in de yoga nadis genoemd, door je ruggengraat. Deze heet de “shusmana” en loopt parallel aan de ruggengraat. Hoe meer de energie door dit kanaal loopt, hoe meer we vanuit een neutraal perspectief kunnen komen. Het is de baan van hoger bewustzijn en wijsheid. Blokkades in de ruggengraat blokkeren ook de shusmana. Een flexibele rug is dus essentieel.
Ik hoop dat je nu nog beter begrijpt waarom een soepele rug belangrijk is!
Yogi Bhajan, de grondlegger van Kundalini Yoga, heeft verschillende series gemaakt die goed zijn voor de ruggengraat. De meest complete vind ik de Kriya for Maintaining a Flexible Spine. Deze serie bestaat uit 17 verschillende oefeningen om de ruggengraat in alle richtingen te stimuleren en te bewegen. Deze kriya wordt ook het meest beoefend door de 100-en leden van de Kundalini Yoga Club.
Daarom gaan we vanaf maandag 16 september deze kriya 11 dagen lang doen in de 11-Daagse Kundalini Yoga Challenge voor een Flexibele Rug.
De challenge is gratis.
Je kunt je hier inschrijven, zodat je de video ontvangt.
Daarnaast leer ik je tijdens de 11-daagse:
- de fysieke, emotionele en spirituele oorzaken van rugpijn
- wat rugpijn bij de verschillende delen van de rug je vertellen
- individuele affirmaties voor elk van de 26 ruggenwervels!
- hoe Kundalini Yoga je helpt bij een levenslange flexibele rug
- hoe je ervoor kan zorgen dat na de 11 daagse challenge je rug soepel blijft.
Ik heb zelf van mijn 11e tot 27e veel rugpijn gehad en ik gun iedereen een pijnvrije rug.
Wil je mij helpen Nederland rugpijnvrij te maken?
Deel dan deze blog met je vrienden en nodig ze uit om mee te doen met de challenge.
Sat nam,
Guru Gian (Jasper Kok)