Page content

article content

Yogi Yvonne Raeijmaekers vertelt over haar Kundalini Yoga ervaringen

Wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven? 

Mijn naam is Yvonne Raeijmaekers en ik ben woonachtig in Breda. Momenteel ben ik bezig om de opleiding tot Kundalini yogadocente level 1 af te ronden en ik start vanaf 24 augustus met mijn eigen Yogastudio in Breda, genaamd Yogakitchen. Deze toffe nieuwe studio is een onderdeel van Cultkitchen Breda, waar allerlei activiteiten op gebied van kunst en cultuur worden georganiseerd en tevens atelier is van mijn vriend, die beeldend kunstenaar is. Naast mijn passie voor yoga werk ik met veel liefde als gezinsbehandelaar in gezinnen met kinderen met een licht verstandelijke beperking. En als kers op de taart ben ik ook nog moeder van twee lieve kinderen van 8 en 11 jaar.

Hoe ben je met Kundalini Yoga in aanraking gekomen?

Daar zit wel een verhaal achter. In november 2016 werd ik gediagnosticeerd met borstkanker. In de periode van behandeling die ik heb ondergaan (chemotherapie, bestraling en een borstamputatie) ben ik begonnen met Yin yoga. Hier vond ik een fijne ontspanning in en merkte ik dat het goede dingen deed voor mijn lichaam en geest. Na deze zware behandelperiode begon ik mijn eigen holistische visie te vormen over ziek zijn, de oorzaken en de benodigde behandeling hiervan. Ik besloot op zoek te gaan naar manieren om naast de symptoombestrijding, die in het ziekenhuis was gedaan, ook de kern van de ziekte aan te pakken. Ik had het gevoel dat ik mijn lichaam schoon wilde maken van alles wat er niet hoorde en ik mij ook weer echt levend wilde voelen. De jaren voor mijn ziekte voelde ik mij namelijk niet levendig en energiek.

Ik kwam door het lezen van een artikel uit bij ademtherapie en leerde bij een ademtherapeut verbonden ademen. Dit zette heel veel in beweging en maakte van alles los. Het was voor mij een diepe spirituele ervaring waarbij ik in een rustmoment een golvende energie door mijn lichaam voelde gaan. Ik ben toen op zoek gegaan naar wat dat zou kunnen zijn en zo kwam ik uit bij Kundalini energie. Hier had ik nog nooit eerder van gehoord. Ik leerde toen ook dat Kundalini Yoga bestond en ‘het toeval’ mocht er zijn dat degene bij wie ik in eerste instantie een ademsessie wilde doen, maar me had doorverwezen, Kundalini Yoga docente was. Ik heb toen opnieuw contact met haar opgenomen en kon meteen deelnemen aan een introductieavond. Het moment dat ik de ruimte binnenstapte voelde ik het al: hier moet ik zijn, hier hoor ik, hier ben ik thuis.

Wat voor een rol speelt Kundalini Yoga nu in je leven? Hoe heeft het je leven veranderd?

Ik heb middels de Kundalini yoga mijzelf op veel vlakken kunnen helen. Ik koos op mijn intuïtie bepaalde sets die precies deden wat ik op dat moment nodig had. Ik heb hierdoor de kracht gevonden bepaalde ingrijpende keuzes te maken in mijn leven, zoals scheiden van mijn toenmalige partner. De sets vanuit de Kundalini Yoga zorgden ervoor dat ik mijn eigen kracht en behoeften weer meer ging voelen en voor mezelf durfde te gaan staan. Daarnaast ging ik dankzij de yoga minder redeneren vanuit mijn hoofd, maar leerde ik weer beter voelen en leven vanuit mijn hart.
Dat ik ziek ben geweest, kan ik nu dan ook zien als iets waar ik dankbaar voor ben. Hier wil ik overigens niet mee zeggen dat ik het nog eens door zou willen maken. Maar het heeft me ook zoveel moois gebracht en echt een nieuwe richting gegeven aan mijn leven. Tegenwoordig doe ik iedere dag iets aan yoga en meditatie en ik weet dat ik hier altijd op terug kan vallen. Zo houd ik de verbinding met mijn diepste kern waardoor ik vertrouw op het leven en wat er op mijn pad komt.

Welke kriya en/of meditatie doe je graag en waarom?

Er zijn veel sets en meditaties die ik graag doe en die belangrijk voor mij zijn geweest. De laatste die ik een hele tijd achter elkaar gedaan heb, was de ‘Pranic Body Kriya voor Vitality’. Door de zware behandeling die ik heb ondergaan, heb ik nog regelmatig last van vermoeidheid en concentratieproblemen. Deze set leverde mij veel op op dit vlak. Het gaf me meer energie en daadkracht waardoor ik meer gedaan kreeg op een dag en me alerter en geconcentreerder voelde.
De mantra meditatie die voor mij een speciale betekenis heeft is de ‘Ardas Bhaee’. De mantra van hoop en wonderen. Deze heb ik 40 dagen achter elkaar gechant toen ik op een spannende uitslag wachtte vanuit het ziekenhuis. Dit gaf me houvast en maakte dat ik me kon richten op het positieve.

Hoe ken je Guru Gian?

Ik weet niet meer precies wanneer ik voor het eerst iets hoorde over Guru Gian of de Kundalini Yoga Club. Na een operatie die ik had gehad, kon ik tijdelijk geen live lessen volgens, dus toen ben ik online yoga gaan volgen en kwam ik bij de Kundalini Yoga Club uit. Superfijn dat ik zo toch onder deskundige begeleiding mijn yoga practice voort kon zetten. Ik doe meestal mee aan de challenges en ook doe ik dagelijks Kundalini Yoga. De eerste keren dat ik een set doe, doe ik dat meestal aan de hand van een video van Guru Gian. Door de Kundalini Yoga Club blijft mijn practice regelmatig en het is fijn wanneer je een set voor het eerst doet je dan te laten leiden door een stem die zegt wat je moet doen en het voordoet. Je weet dan dat je de oefeningen juist doet en het voelt ook alsof je het dan niet altijd alleen doet.

Op welke manier zet jij de kennis die je hebt opgedaan nu in om anderen te helpen?

Zoals ik al eerder noemde, ga ik lesgeven in een eigen studio en heb ik voorheen ook buiten lessen verzorgd en ingevallen voor andere leraren. Via mijn lessen wil ik leerlingen graag terugbrengen naar hun hart, naar een stukje zelfzorg en zelfliefde. Wanneer mensen hun eigen liefde en licht weer voelen en voldoende energie hebben, kunnen ze dit ook weer overbrengen op anderen, waardoor de hele omgeving een beetje lichter wordt.

Heb je een tip voor mensen die willen beginnen of al langer bezig zijn?

De effecten van Kundalini Yoga merk je vaak meteen, maar wanneer je een set meerdere dagen achter elkaar doet, wordt dit effect steeds groter en haal je steeds meer uit een set. Ik zou anderen dus willen adviseren een set meerdere dagen en misschien zelfs 40 dagen achter elkaar te doen, voor een wezenlijke verandering.

Laat hieronder weten wat je ervan vond!

Comment Section

2 reacties op “Yogi Yvonne Raeijmaekers vertelt over haar Kundalini Yoga ervaringen


Door Y. De Koning op 20 mei 2020

Je bent n mooi mens Yvonne! Veel succes met Yogakitchen!😊


Door Han op 26 mei 2020

Weeeeeeer indruk makend . Bijzonder en positief.

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website