Page content

article content

5 Tips om te ontdekken welke retraite het best bij jou past

Het retraite seizoen gaat weer van start. Retraites in overvloed. Ik bezoek ze. Ik geef ze. Maar hoe zorg je ervoor dat jij op een retraite gaat die bij jou past? Die jou echt in contact brengt met jouw intentie? Je Spirit ontwaakt? Harmonie en balans brengt? In deze blog vertel ik jou waar op te letten als je dit jaar op retraite wilt gaan.

Waarom op retraite gaan?

Er zijn verschillende redenen om op retraite te gaan. Je zoekt verdieping in een yoga soort. Bijvoorbeeld Asthanga of Kundalini Yoga. Je wilt harmonie en balans, je bent toe aan een break of je wilt op persoonlijk of spiritueel gebied groeien. Het maakt niet uit wat je reden is. Belangrijker is om de juiste retraite te vinden in de spreekwoordelijke hooiberg.

Yogi's doen een meditatie tijdens de Kundalini Yoga retraite in het voorjaar in Schoorl, Nederland.

Waar op letten bij het maken van jouw keuze?

Er zijn heel veel retraites. Hoe kun je het kaf van het koren scheiden in de zee van talloze keuzes? Hieronder een paar tips waar ik op let. Ik denk dat het jou ook kan helpen.

1. De leraar. De leraar is de spil van de retraite. Hij zet de energie en bewaakt de space. De juiste leraar is dus essentieel wanneer je op retraite gaat. Wat is zijn ervaring? Wat is zijn eigen practice? Hoe communiceert hij? Does he “Walk the Talk”. Zoek het uit. Gebruik Google om om meer achtergronden en ervaringen te lezen. Leg contact door middel van mail of telefoon. Als hij ook lessen geeft en je hebt de gelegenheid ga een keer sfeerproeven.

2. Het programma. Is het een yoga vakantie of een retraite? Of een combinatie van inspanning en ontspanning. Hoeveel uur yoga en meditatie doe je per dag? Wil je transformatie dan heb je minimaal 5 tot 6 uur yoga en meditatie per dag nodig. De Yoga vakantie heeft meestal 1 of 2 blokken van 1 tot 2 uur yoga en meditatie. Aan de andere kant heb je ook retraites met 14 uur yoga/ mediatie. Vipassana bijvoorbeeld. Afhankelijk van wat je wilt, is het programma dus van groot belang.

Yoga, meditatie en kriya tijdens een voorjaar retraite Kundalini Yoga in Schoorl, Nederland

3. De locatie. Wil je Spartaans of juist luxe? Alles is er tegenwoordig. Van een luxueuze villa in Ibiza tot een houten bankje in een klooster. Wat wil je? Onderzoek de locatie. Hoe zijn de bedden? Je wilt geen week lang met rugpijn wakker worden. Zijn het gedeelde kamers, heb je een eigen kamer of is het juist een slaapzaal. Ook hier goed doorvragen. Goede rust is van belang wanneer je een innerlijke reis gaat maken.

4. Het eten. Dit is misschien wel het allerbelangrijkste. Ook hier is er weer veel variatie. Van hotelkeuken tot privé kok die de heerlijkste biologische, veganistische culinaire hoogstandjes uithaalt. Wordt er rekening gehouden met allergieën? Je wilt geen 3 uur yoga doen met vet en zwaar eten in je maag. Echt niet. Voeding heeft enorme impact op je lichaam en dus ook op je energetische systeem. Je wilt je lichaam en energie schoon houden dus daar hoort schoon eten bij.

5. De prijs. Zeker voor Nederlanders belangrijk. Van een paar honderd tot een paar duizend euro voor een week yoga en meditatie. Retraites zijn een product geworden waar veel verdiend op wordt. En dat mag best. Zoek iets wat bij je past. Zie het niet als kosten, maar als investering in jezelf. Hoeveel is meer rust in je hoofd waard? Of helder weten wie je bent en wat je hier doet? Misschien dit jaar een strandvakantie minder en een retraite meer doen? Hoe belangrijk vind je jezelf? Ook dat is weer een persoonlijke keuze. Tip: ben je al ondernemer? Dan kun je dit als bedrijfskosten opvoeren.

Als voorbeeld zal ik mijn eigen Kundalini Yoga Voorjaarsretraite eens langs deze 5 criteria leggen.

1. De leraar. Guru Gian. De laatste tien jaar een dagelijkse ochtend- en avond practice, twee Sadhana groepen (één in Amsterdam en één in Bergen). De laatste vijf jaar geef ik één of twee retraites per jaar. Daarnaast geef ik allerlei meerdaagse trainingen en opleidingen. Scoort dus prima op Walk the Talk en ervaring ;-).

2. Het programma.
05.30u – 08.00u Sadhana – Kundalini Yoga & Meditatie
08.30u – 09.30u  Ontbijt
11.00u  – 13.30u  Kundalini Yoga Workshop
13.30u  – 14.30u  Lunch
14.30u  – 18.00u  Vrije Tijd/ Wandeling
18.30u  – 19.30u  Diner
20.00u – 20.30u Afsluiting met meditatie.

Hier gaat het om een retraite met een mix van inspanning en ontspanning. Er wordt gewerkt aan transformatie, maar er is ook ruimte voor stilte en  het eigen proces.

3. De locatie. Dopersduin. Een rustige plek aan de duinen dichtbij zee. Er zijn drie verschillende slaapaccommodaties. Van basic tot wat luxer. Genoeg keuze.

4. Het eten. Biologisch eten dat verzorgd wordt door Yogische kok Vir Kaur. Vir kookt op verschillende retraites en is beroemd om haar toetjes en chocolade balletjes. Goed op letten niet te vaak op te scheppen.

5. De prijs. Vanaf €400,00 alles inclusief kun je al mee tijdens een voorjaarsretraite. Deze retraite is aan de voordelige kant van het retraite aanbod momenteel. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Tot slot

Ik hoop dat deze 5 tips je helpen bij het maken van een retraite keuze en dat jij bij de juiste retraite komt, die jou het meest dient. Mocht je met de Kundalini Yoga Voorjaarsretraite mee willen doen, kijk dan hier voor meer informatie: https://gurugian.nl/retraites/.

Doe dat vandaag nog als je keuze wilt hebben in kamers en wilt profiteren van de vroegboekkorting. Veel plezier op retraite dit voorjaar en wellicht tot ziens!

 

Sat nam,

Guru Gian/ Jasper

Laat hieronder weten wat je ervan vond!

Comment Section

0 reacties op “5 Tips om te ontdekken welke retraite het best bij jou past

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Phoenix WebsitePhoenix Website