Page content

article content

Hoe zelfliefde de basis vormt voor je yoga practice

Yogi Bhajan gaf vele adviezen om gelukkig te worden. Hele rijen somde hij op van principes en tips. Hij is inmiddels niet meer lijfelijk in ons midden, maar nog steeds inspireren zijn woorden mensen over de hele wereld en ook mij raken ze keer op keer diep. Eén uitspraak van hem is volgens mij de belangrijkste: Hou van jezelf!

Zelfliefde

Zelfliefde is de basis waarop je je beoefening kunt bouwen. Als je van jezelf houdt, hou je van de wereld. Zeker als je de intensieve vorm van sadhana doet, is zelfliefde van levensbelang. Anders ligt het gevaar van fanatisme op de loer. Je put jezelf dan uit en verliest de kracht die je met zoveel moeite had opgebouwd. De kracht die je juist nodig hebt om de spirituele versie van jezelf in de wereld te zetten. Als je niet van jezelf houdt, werkt je beoefening averechts.

Mis het punt niet

Veel mensen verwarren zelfliefde met ‘zacht zijn’. Ze nemen aan dat het betekent dat je eerder mag opgeven. Dat je lief moet zijn voor jezelf en niet tot de grens hoeft te gaan. Maar als je dat denkt, dan mis je het punt. Het is namelijk ook zelfliefde om steeds dieper door te willen dringen in het veld van universele liefde en wijsheid. En daar heb je discipline en volharding voor nodig.

Van moeten naar willen

Bij mij kwam de zelfliefde in de vorm van het loslaten van het ‘heilige moeten’ en het ontwikkelen van een ‘heilig willen’. Me iedere dag opnieuw verbinden met de blessings van yoga. Liefdevol kijken naar wat yoga en meditatie me geven. Dankbaar zijn voor hoe ik omga met uitdagingen. Vreugdevol ontdekken wat mijn beoefening niet alleen mij, maar ook de wereld geeft. Iedere keer dat ik deze dingen voor me zie, voel ik mijn hart gloeien. En dan wil niets anders dan yoga doen en delen. Vanuit die gedacht ben ik ook de Kundalini Yoga Club begonnen waar ik elke week twee video’s deel zodat meer mensen dagelijks ook deze ervaring mogen opdoen.

Wil je meer tips om je yoga practice op een fijne, liefdevolle manier dagelijks te doen? Download dan mijn ebook ‘9 Principes voor Duurzame Dagelijkse Beoefening’. En je weet, als je vragen hebt of persoonlijk advies: ik sta voor je klaar.

P.S. Wil jij op weg naar een dagelijkse practice? Doe dan mee met de 11 daagse Kundalini Detox Challenge? Kijk hier voor meer informatie.

Laat hieronder weten wat je ervan vond!

Comment Section

0 reacties op “Hoe zelfliefde de basis vormt voor je yoga practice

Plaats een reactie
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

background: rgba(255, 255, 255, 0.73);
Phoenix WebsitePhoenix Website