Hoe Yoga Coaching je weer uit je burn out helpt...

Burn-out.

Je kunt er bijna niet meer onderuit. Of je hebt er last van (gehad). Of anders wel iemand in je directe omgeving.

In mijn praktijk als yoga coach kom ik vele gevallen van burn-out tegen.

Vaak zijn mensen voor hun klachten al bij een grotere instelling geweest.

Waarom werkt dit vaak niet?

1. Er is een onpersoonlijke benadering waar veel van het traject bestaat uit het doen van oefeningen via de computer. Mensen met een burn-out willen juist gehoord worden. Erkenning voor pijn. Dan acceptatie. En dan pas richting oplossing.
2. Verder wordt vaak de oplossing gezocht in een aantal cognitieve gedragsveranderingen. Dit is vaak te oppervlakkig en daarmee wordt de kern niet geraakt. De kern is dat er geen geestelijke ruimte meer is. Zonder die geestelijke ruimte is verandering heel moeilijk.

Wat werkt wel?

In mijn benadering als yoga coach volg ik altijd 2 sporen.

1. Een dagelijkse beoefening van yoga en meditatie. Ik begin vaak met een paar minuten afwisselende neus ademhaling. Na een aantal weken bouw ik dat uit met yoga oefeningen. De kunst is om hele kleine stapjes te nemen en zelf vertrouwen op te bouwen.
2. Pas na een paar maanden begin ik met gedragsverandering. Veel al merkt de client na een aantal weken dat zijn geestelijke ruimte groeit. En gaat meer over zijn eigen gedrag en situatie nadenken. Er ontstaat bewustzijn. Pas als dat bewustzijn er is is er de openheid en de capaciteit om te veranderen. Het veranderingstraject ontvouwt zich als het ware en voelt geheel natuurlijk. De client voelt zich begrepen en is zelf in de lead.

Een voorbeeld uit mijn praktijk.

Voor een groot bouwbedrijf begeleid ik een aantal medewerkers uit hun burn-out. Een projectleider met een lange staat van dienst is met burn-out verschijnselen naar mij doorverwezen.

Na een intake staat hij open voor een half jaar traject met combinatie yoga en coaching. De eerste weken focussen we op ademhaling waardoor energie en motivatie weer terug komt. Cliënt ervaart letterlijk meer ruimte en durft weer initiatief te nemen. Na een paar maanden gaan we kijken naar gedragsverandering.

Gedragsverandering heeft in dit geval speerpunten:

1. Het implementeren van de nieuwe overtuiging dat het werk nooit af is en dat dat ok is. Fouten maken hoort erbij en daar leren we van.
2. Een coaching-techniek waarmee hij zijn dagelijkse werkzaamheden anders structureert en prioriteert. Dat geeft client gevoel van controle.
3. Afsluiten van de dag met dankbaarheid en waardering. Client eindigt elke dag met 5 minuten opschrijven wat hij allemaal bereikt en gedaan heeft. Dat geeft het gevoel van succes en zorgt ervoor dat hij focust op wat er allemaal goed gegaan is. Dat helpt hem bij het wegblijven bij wat er allemaal nog gedaan moet worden. En helpt hem met stoppen van piekeren.

Wekelijks hebben we per email contact over de vorderingen. En maandelijks spreek ik hem 1 maal plus mijn collega yoga coach doet 1 a 2 yoga/ meditatie sessies per maand.

Het voordeel van deze benadering is dat zowel de binnenwereld en de buitenwereld aan bod komen. Mijn visie is dat elke werkelijke duurzame gedragsverandering een gevolg is van een bewustzijnsverandering. Yoga en meditatie zijn bijzonder effectiefe middellen voor bewustzijnsverandering.

Wist je dat steeds meer bedrijven de yoga coaching trajecten van hun medewerkers vergoeden?
Neem contact met mij op voor meer informatie info@gurugian.nl

Wil jij de principes van yoga coaching leren?
Neem dan contact met mij op info@gurugian.nl

Hartelijke groeten,
Jasper (Guru Gian onder Yogi’s)